22.12.09

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Γ.Α.Δ.Θ.


ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Τηλ : 2310 - 388226
e-mail: gds@.ameth.ondsl.gr
Θεσσαλονίκη 21-12-2009
________________________________

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έκτακτα μέτρα κατά την περίοδο των Εορτών

Είναι δεδομένο ότι οι εορταστικές περίοδοι είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την αυξημένη κίνηση του αγοραστικού κοινού, την πραγματοποίηση πολυάριθμων χρηματικών συναλλαγών, τη συγκέντρωση πολιτών σε τόπους εορταστικών εκδηλώσεων, αλλά και την κυκλοφοριακή συμφόρηση του εθνικού και επαρχιακού δικτύου, εξαιτίας των μαζικών μετακινήσεων από και προς τα αστικά κέντρα.
Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης έλαβε μια σειρά μέτρων με διττό στόχο: τον περιορισμό της δράσης τυχόν επιτηδείων και την ασφαλή-αναίμακτη μετακίνηση των συμπολιτών μας.
Συγκεκριμένα, τέθηκε σε εφαρμογή το «Ειδικό Σχέδιο Αστυνόμευσης», σύμφωνα με το οποίο:
 Αυξάνονται οι καθημερινές ένστολες εποχούμενες και πεζές περιπολίες, σε χώρους όπου παρατηρείται αυξημένη εμπορική-αγοραστική κίνηση, καθώς και σε τόπους πραγματοποίησης εορταστικών εκδηλώσεων.
 Επίσης, διατίθενται καθημερινά πεζές και εποχούμενες περιπολίες αφανούς αστυνόμευσης με συμβατικά περιπολικά, με κύριο καθήκον την επιτήρηση εμπορικών κέντρων, τραπεζών, ταχυδρομικών ταμιευτηρίων και των υπόλοιπων οικονομικών κέντρων της πόλης μας.
 Την περίοδο αυτή, γίνονται συχνοί έλεγχοι σε χώρους διασκέδασης, όπου παρατηρείται αυξημένη κίνηση, ιδιαίτερα νέων, για τήρηση των υγειονομικών διατάξεων, των διατάξεων για ηχορύπανση, καθώς και την προστασία των ανήλικων από κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών.
 Από τη Διεύθυνση Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, η οποία πραγματοποιεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους καθημερινούς ελέγχους για τον περιορισμό των παράνομων τυχερών παιγνίων, οι έλεγχοι την περίοδο αυτή θα είναι ιδιαίτερα έντονοι, ώστε να περιοριστεί η δράση των κερδοσκόπων.

Επιπρόσθετα, τέθηκε σε εφαρμογή το «Σχέδιο Τροχονομικής Αστυνόμευσης», σύμφωνα με το οποίο λαμβάνονται αυξημένα μέτρα τροχαίας, με το σύνολο των δυνάμεων και μέσων που η Υπηρεσία διαθέτει, τόσο κατά μήκος του Εθνικού και Επαρχιακού οδικού δικτύου, όσο και σε βασικούς οδικούς κόμβους στις εξόδους – εισόδους της πόλης.
Στόχος είναι η εξασφάλιση των πλέον ομαλών και ασφαλών συνθηκών κυκλοφορίας, η πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και η άμεση αντιμετώπιση κάθε προβλήματος.
Εξεδόθησαν οδηγίες για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, αλλά και εντολές για αυστηρή εφαρμογή του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Τα ειδικά συνεργεία που θα συγκροτηθούν θα ελέγχουν τις πλέον επικίνδυνες παραβάσεις, ήτοι την παραβίαση του ορίου ταχύτητας, την οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος, την αντικανονική προσπέραση και κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, τη μη χρήση ζώνης ασφαλείας και προστατευτικού κράνους, κ.λ.π.
Οι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν τόσο σε εμφανείς θέσεις, που θα λειτουργούν αποτρεπτικά, όσο και με τη χρήση υπηρεσιακών οχημάτων με συμβατικές πινακίδες – χρωματισμό.
Ειδικότερα:
 Η ομαλή - ασφαλής έξοδος και επιστροφή όσων ταξιδέψουν, είναι η πρώτη προτεραιότητα της Διεύθυνσης Τροχαίας για τις ημέρες των εορτών. Για τον σκοπό αυτό διατίθενται καθημερινά αυξημένες δυνάμεις στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο για διενέργεια ουσιαστικών και ποιοτικών ελέγχων.
 Για διευκόλυνση της κίνησης των εκδρομέων κατά τις ημέρες με αυξημένη κίνηση εκτός από τα περιπολικά, θα υπάρχουν και ρυθμιστές τροχονόμοι σε καίρια σημεία, στις εισόδους-εξόδους της πόλης. Επίσης, θα υπάρχουν σε ετοιμότητα γερανοί της τροχαίας για απομάκρυνση τυχόν αυτοκινήτων που θα ακινητοποιηθούν λόγω βλάβης, καθώς και αυτών που θα σταθμεύσουν παράνομα σε καίρια σημεία.
 Καθημερινά, συνεργεία Τροχαίας θα πραγματοποιούν ελέγχους, με στόχο τη μείωση των κινδύνων που οδηγούν απ΄ ευθείας στο τροχαίο ατύχημα ή αυτών που συντελούν στην επιδείνωση των αποτελεσμάτων του ατυχήματος (οδήγηση με υψηλή ταχύτητα, οδήγηση σε κατάσταση μέθης, κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, μη χρήση κράνους-ζώνης ασφαλείας και παιδικών καθισμάτων)

Στο σημείο αυτό θέλουμε να επισημάνουμε το εξής: ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ για την πρόληψη της εγκληματικότητας ή την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων. Είναι απαραίτητη η αρωγή και συνεργασία όλων μας…

EFENPRESS