3.12.09

«Μουσουλμάνοι φέρτε τα χρήματά σας στην Τουρκία»


ΠΈΜΠΤΗ, 03 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 2009

«Στα μάτια του Θεού το Ισλάμ είναι η μοναδική θρησκεία»
γράφει το πλακάτ που άφησαν χθες Τούρκοι διαδηλωτές στην ελβετική πρεσβεία της Αγκυρας

Κάλεσμα για απόσυρση των καταθέσεων από τις ελβετικές τράπεζες απηύθυναν ο Κον Μπεντίτ και ο Τούρκος διαπραγματευτής με την ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς.Να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από την Ελβετία και να τις μεταφέρουν σε τουρκικές τράπεζες, κάλεσε τους μουσουλμάνους όλου του κόσμου ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς, δεξί χέρι του Ερντογάν και κύριος διαπραγματευτής με την ΕΕ!

Το ίδιο πρότεινε και ο ηγέτης των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, προτρέποντας μάλιστα τους Ελβετούς πολίτες να επαναλάβουν το δημοψήφισμα για την απαγόρευση των μιναρέδων, αν «θέλουν να σβήσουν την εθνική κηλίδα».

Την ίδια στιγμή η Ελβετίδα υπουργός Εξωτερικών, Μισελίν Καλμί-Ρέι, έχει αποδυθεί σε διπλωματικό μαραθώνιο επαφών με τους πρέσβεις των μουσουλμανικών χωρών στη Βέρνη, για να περιορίσει όσο μπορεί τη ζημιά. Το ύψος των ισλαμικών καταθέσεων στην Ελβετία είναι φυσικά αδύνατον να υπολογιστεί. Ωστόσο τα θέρετρά της επισκέπτονται 250.000 πλούσιοι Αραβες κάθε χρόνο, συνεισφέροντας στο 5% των τουριστικών εισροών.

«Είμαι σίγουρος ότι τα αδέλφια μας στις μουσουλμανικές χώρες, που φυλάνε τα χρήματά τους στις ελβετικές τράπεζες, θα το ξανασκεφτούν. Οι πόρτες του τουρκικού τραπεζικού τομέα τούς περιμένουν ορθάνοιχτες», δήλωσε ο Μπαγίς στη «Χουριέτ». Επιτέθηκε μάλιστα με σκληρούς χαρακτηρισμούς στην Ελβετία, αποκαλώντας την «υπαίθριο μουσείο μισαλλοδοξίας» και υποστηρίζοντας ότι δεν θα μπορούσε να συμπεριφέρεται έτσι αν ήταν μέλος της ΕΕ.

Πάντως ο Μπαγίς υπερέβη τα εσκαμμένα όταν έφερε τη χώρα του ως υπόδειγμα θρησκευτικής ανοχής σε σχέση με την Ελβετία: «Μολονότι έχουμε 99% μουσουλμανικό πληθυσμό, μειονότητες όπως οι Αρμένιοι, οι Εβραίοι και οι Ελληνες μπορούν να ασκούν ελεύθερα τη λατρεία τους εδώ και εκατοντάδες χρόνια στην Τουρκία (!) σε εκκλησίες και συναγωγές».

«Ντροπή για τους Ελβετούς» αποκάλεσε το αποτέλεσμα του κυριακάτικου δημοψηφίσματος και ο Τούρκος πρόεδρος Γκιουλ.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν οι δηλώσεις του ηγέτη του Μάη του 68, Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, προέδρου σήμερα των Γάλλων Πρασίνων και επικεφαλής της Οικολογικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

«Τους χρειάζεται να τους αδειάσουν τα ταμεία οι καταθέτες των πλούσιων μουσουλμανικών χωρών. Μόνο αν οι Σαουδάραβες ή οι πολίτες των Εμιράτων απέσυραν τα χρήματά τους θα καταλάβαιναν. Είδαμε τι έγινε με τις πιέσεις του αμερικανικού κράτους στην τράπεζα UBS για τις λίστες των φοροφυγάδων», δήλωσε ο Κον Μπεντίτ στη Monde.

Κι ακόμη πρόσθεσε πως οι Ελβετοί έχουν έναν μόνο τρόπο για να αποκαταστήσουν τη φήμη τους: Να κινητοποιηθούν και να επαναλάβουν το δημοψήφισμα για τους μιναρέδες, με αντίθετο φυσικά αποτέλεσμα.

Μολονότι οι ακροδεξιοί ηγέτες σε Ολλανδία, Δανία και Ιταλία σχεδιάζουν να επαναλάβουν το ελβετικό πείραμα, ο Χριστιανοσοσιαλιστής υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας, Γιόαχιμ Χέρμαν, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να διεξαχθεί στη Γερμανία παρόμοιο δημοψήφισμα, που να παραβιάζει τη θρησκευτική ελευθερία.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ


infognomon-politics/EFENPRESS