25.11.09

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ


Δ Ε Λ Τ Ι Ο T Y Π O Y

- Η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσ/νίκης, στο πλαίσιο των προσπαθειών της για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και την εξασφάλιση των πλέον ομαλών και ασφαλών συνθηκών κυκλοφορίας, κατά το δεκάμηνο του έτους 2009, δραστηριοποίησε το σύνολο του προσωπικού της, επιδιώκοντας μέσα από μία σειρά ενεργειών της, τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, ώστε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών.
Τα αποτελέσματα των προσπαθειών αυτών, ήταν ιδιαίτερα θετικά, όπως προκύπτει από τα παρακάτω στατιστικά στοιχεία, συγκρινόμενα με τα στοιχεία του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος έτους 2008 :
ΠΙΝΑΚΑΣ 1
Τροχαία Ατυχήματα και Παθόντες Δεκαμήνου ετών 2008 και 2009
ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ Δεκάμηνο 2008 Δεκάμηνο 2009 Διαφορά Ποσοστό
Θανατηφόρα 81 69 -12 -14,81 %
Σοβαρά & Ελαφρά 1511 1291 -220 -14,56 %

ΠΑΘΟΝΤΕΣ Δεκάμηνο 2008 Δεκάμηνο 2009 Διαφορά Ποσοστό
Νεκροί 87 76 -11 -12,64 %
Βαριά & Ελαφρά 1975 1720 -255 -12,91 %

- Από τους ανωτέρω πίνακες, διαπιστώνεται γενικά πτωτική τάση των ατυχημάτων και των παθόντων. Οι μειώσεις αυτές οφείλονται στην ανάπτυξη από την Υπηρεσία μας δράσεων σε τρεις βασικούς άξονες:
• Την επικοινωνία,
• Τον προσδιορισμό των σημείων του οδικού δικτύου που παρουσιάζουν αυξημένη συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων, καθώς και την έντονη παρουσία Αστυνομικών των Υπηρεσιών μας στα σημεία αυτά και
Τη διενέργεια συστηματικών και μεθοδικών ελέγχων, με έμφαση στις παραβάσεις που οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα ή επιτείνουν τις συνέπειές του.
Η ανταπόκριση και συμμόρφωση των οδηγών στους κανόνες Οδικής Ασφάλειας. Ειδικότερα:
Σε ότι αφορά τον τομέα της επικοινωνίας και της ενημέρωσης των πολιτών, οι ενέργειες της Υπηρεσίας μας αφορούν:
- Την διανομή εντύπων στους πολίτες με μηνύματα για την κυκλοφοριακή ασφάλεια.
- Σε καθημερινή σχεδόν βάση, ο Διευθυντής ή άλλοι Αξιωματικοί της Υπηρεσίας μας, σε απ’ ευθείας σύνδεση με Ραδιοφωνικούς Σταθμούς, δίνουν πληροφορίες για την κίνηση στους δρόμους της πόλης και γενικά πληροφορίες που αφορούν θέματα τροχαίας, κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών κ.λ.π.
- Την πραγματοποίηση διαλέξεων σε Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια, σε άτομα τρίτης ηλικίας μέσα από τα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η.), καθώς και στα συνεχή μαθήματα που γίνονται από βαθμοφόρους των Υπηρεσιών μας, στα Πάρκα Κυκλοφοριακής Αγωγής, που λειτουργούν στην περιφέρειά μας και στην εκπαίδευση των Σχολικών Τροχονόμων, στοχεύοντας έτσι στη βελτίωση της κυκλοφοριακής αγωγής των πολιτών.
Σε ότι αφορά τον προσδιορισμό των σημείων εκείνων όπου παρατηρείται αυξημένη συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων, με ευθύνη της Υπηρεσίας μας:
- Γίνεται στατιστική ανάλυση όλων των τροχαίων ατυχημάτων και προσδιορίζονται τοπικά
και χρονικά τα σημεία του οδικού δικτύου στα οποία παρατηρείται αυξημένη συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.
- Με βάση τα δεδομένα αυτά, δίδονται οδηγίες και κατευθύνσεις στα εξειδικευμένα συνεργεία τροχονομικής αστυνόμευσης στα σημεία αυτά.
- Λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για την έντονη παρουσία Αστυνομικών Τροχαίας στο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο, όσο και εντός πόλης, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες και τις ημέρες Αργιών, που παρατηρήθηκε αυξημένη κίνηση οχημάτων και πεζών με τη συνεχή επαφή και επικοινωνία με τον άνθρωπο οδηγό ή πεζό, που αποτελεί τη βασική παράμετρο στην οδική ασφάλεια.
Σε ότι αφορά τη διενέργεια τροχονομικών ελέγχων:
- Λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα ώστε οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται να είναι συστηματικοί, στοχευμένοι και προσανατολισμένοι στον τομέα εντοπισμού και βεβαίωσης των επικίνδυνων παραβάσεων, που συνιστούν επιθετική οδήγηση ή οδηγούν ευθέως στο ατύχημα, ως εμφαίνεται στον παρακάτω Πίνακα 2.

ΠΙΝΑΚΑΣ 2

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Δεκάμηνο Έτους 2009
Υπερβολική Ταχύτητα 20.604
Αντικανονικό προσπέρασμα 1.494
Κίνηση στο αντίθετο ρεύμα 622
Παραβίαση ερυθρού σηματοδότη 1.915
Οδήγηση χωρίς κράνος 3.725
Έλλειψη ή μη χρήση ζώνης 3.960
Κίνηση σε αριστερή λωρίδα 56
Οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος 3.379
Σ Υ Ν Ο Λ Ο Π Α Ρ Α Β Α Σ Ε Ω Ν 78.148

- Αποφασιστικός παράγοντας για την συνέχιση των παραπάνω θετικών αποτελεσμάτων είναι η συμμόρφωση των οδηγών στους κανόνες ασφαλούς κυκλοφορίας. Για το λόγο αυτό η Υπηρεσία μας προσδοκεί στην ακόμα μεγαλύτερη συνεργασία και ευαισθητοποίηση των πολιτών, ώστε να κατανοήσουν το πρόβλημα και να αποφεύγουν κάθε αντιδεοντολογική ανθρώπινη συμπεριφορά που οδηγεί ευθέως στο ατύχημα.