24.11.09

Eργαζόμενοι στα σεκιούριτι οι σύγχρονοι σκλάβοι


Posted: 23 Nov 2009 08:47 AM PST

απο ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΟΣΜΟ

Ένας από τους πιο άναρχους εργασιακούς κλάδους στη χώρα μας είναι αυτός των «σεκιούριτι».
Οι εταιρίες του εν λόγω κλάδου στη συντριπτική τους πλειοψηφία καταπατούν συστηματικά την εργατική νομοθεσία της χώρας, εφαρμόζοντας ένα δικό τους βάρβαρο και απάνθρωπο εργασιακό «δίκαιο» κατά τα γούστα της κάθε εταιρίας.
Θα προσπαθήσω να δώσω μια συνοπτική εικόνα της κατάστασης σε αυτόν τον χώρο, καθώς και τον γνωρίζω από μέσα, ως εργαζόμενος. Θα σταθώ στα κύρια σημεία γιατί αλλιώς δε θα μας έφτανε όλη η εφημερίδα.
Βασική αρχή της κάθε εταιρίας είναι η χρησιμοποίηση ........
ως κρέας του κάθε εργαζόμενου. Θα δείτε συχνά «σεκιουριτάδες» έξω από τράπεζες. Παρατηρήστε πως στερούνται του στοιχειώδους εξοπλισμού αυτοπροστασίας, καθώς και μέσων ειδοποίησης για κίνδυνο (ασύρματο ή μπουτόν κινδύνου).
Οι συνθήκες εργασίας είναι σε πολλές περιπτώσεις άθλιες, άνθρωποι πετιούνται σε ερημιές να «φυλάνε» χώρους υπό συνθήκες που δε θα καταδεχόταν κανείς ούτε για τον σκύλο του.
Τα δε ωράρια είναι συχνά εξαντλητικά, υπάρχουν εταιρίες που υποχρεώνουν τους εργαζομένους τους να δουλεύουν έως και 16 ώρες το 24ωρο!
Όσον αφορά στα μισθολογικά, εκεί η κατάστασή είναι κυριολεκτικά εκτός κάθε ελέγχου, η δε παρουσία του κράτους, παρά τις καταγγελίες που συχνά γίνονται, είναι προκλητικά ανύπαρκτη. Οι εταιρίες πληρώνουν όποτε, και όπως γουστάρουν, υπάρχουν εταιρίες που καθυστερούν ανεπίτρεπτα τη μισθοδοσία ή και που όταν πληρώνουν, πληρώνουν κατά την κρίση τους ότι θέλουν (μη καταβολή νυχτερινών, υπερωριών, επιδομάτων κ.τ.λ.).
Τελευταία δε, επικαλούμενες την κρίση, οι εταιρίες σεκιούριτι έχουν προχωρήσει σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στα όποια εργασιακά δικαιώματα έστεκαν ακόμα όρθια.
Έχουν κόψει επιδόματα ετσιθελικά από εργαζόμενους που τα δικαιούνται, προχωρούν σε εκβιαστικές προτάσεις (παραιτήσου και σε επαναπροσλαμβάνω από το μηδέν, υπόγραψε πως θες μείωση μισθού κ.α.), ενώ η εισφοροδιαφυγή και η αδήλωτη εργασία έχουν χτυπήσει «κόκκινο».
Είναι σχεδόν γενικευμένο το φαινόμενο να πληρώνουν τον βασικό μισθό νομότυπα και τις υπερωρίες, νυχτερινά κ.τ.λ. μαύρα, στο χέρι (όσες εταιρίες καταδέχονται να τα πληρώσουν).
Επανέρχομαι στο ζήτημα της αδιαφορίας της Πολιτείας: είναι ανεπίτρεπτο στην εποχή μας να εργάζονται Έλληνες σε συνθήκες των αρχών του περασμένου αιώνα., Αν το κράτος σκύψει πάνω από τα προβλήματά μας θα ωφεληθεί και το ίδιο.
Ακούει κανείς;
vendeta/EFENPRESS