29.11.09

Και μία Κυπριακή συνταγή.....




Ταβάς Λευκαρίτικος - ο «πρωτινός»

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό κρέας (αρνί ή ρίφι - κουτάλα/ παγιδάκια/λαιμός), κομμένο σε μικρά κομμάτια
1 φλ. τσαγιού ρύζι μακρύκοκκο
2 κρεμμύδια
2 μέτριες πατάτες
2 μέτρια κολοκυθάκια (αν θέλετε)
2 ώριμες ντομάτες
2 κουταλιές σούπας πάστα ντομάτας
1 κουταλάκι τσαγιού αρτυσιά φρεσκοκοπανισμένη (κύμινο)
Αλάτι
3 φλιτζάνια τσαγιού νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε και στραγγίζουμε το κρέας και ξεχωριστά το ρύζι.

Σε έναν πήλινο «τταβά» βάζουμε πρώτα 5 - 6 κομμάτια κρέας με κόκαλο. Από πάνω βάζουμε το ένα τρίτο από το ρύζι και ψιλοκόβουμε το ένα κρεμμύδι. Προσθέτουμε το ένα κολοκυθάκι και τη μία πατάτα κομμένα σε μέτριες φέτες και τη μια ντομάτα κομμένη σε μέτρια κομμάτια. Πασπαλίζουμε με λίγη αρτυσιά.

Καλύπτουμε με το υπόλοιπο κρέας και συνεχίζουμε με το υπόλοιπο ρύζι, κρεμμύδι και κολοκυθάκι. Από πάνω βάζουμε τώρα την πατάτα κομμένη σε λεπτές φέτες και ακολούθως την ντομάτα επίσης σε λεπτές φέτες. Προσθέτουμε την υπόλοιπη αρτυσιά, το αλάτι και την πάστα ντομάτας διαλυμένη στο νερό.

Καλύπτουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε μέτριο προς ζεστό φούρνο για 2 ώρες. Ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε να ξεροψηθούν οι πατάτες.

Φιλελεύθερος/EFENPRESS