18.11.09

Σε πορεία υπερθέρμανσης



Με οδηγό την Κίνα, η παγκόσμια εκπομπή CO2 συνεχίζει να αυξάνεται

Reuters
Η πορεία των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου ακολουθεί σήμερα τα χειρότερα από τα σενάρια που έχει εξετάσει ο ΟΗΕ.
Λονδίνο

Η παγκόσμια εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκε πέρυσι κατά 2%, κυρίως λόγω της οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα, καταλήγει νέα αμερικανική μελέτη. Χωρίς άμεσα μέτρα, η διεθνής κοινότητα θα υπερβεί σημαντικά το στόχο για αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου.

Παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων, η πορεία των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ακολουθεί σήμερα τα χειρότερα από τα σενάρια που έχει εξετάσει ο ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή.

Αντί να περιοριστεί στους 2 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τον πολιτικό στόχο που έχει θέσει ο ΟΗΕ, η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας έως το 2100 θα μπορούσε να φτάσει τους 4 έως 6 βαθμούς και να οδηγήσει σε καταστροφές πλανητικής κλίμακας, εκτιμούν οι ερευνητές.

Η μελέτη της ομάδας Global Carbon Project, με τη συμμετοχή 30 ειδικών, δημοσιεύεται στο Nature Geoscience.

Από το 2000 μέχρι το 2008, οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκαν κατά 29%, ενώ μόνο 2008 ανέβηκαν κατά ακόμα 2%, παρά την οικονομική ύφεση.

«Η αύξηση στις εκπομπές από το 2000 τροφοδοτούνται σχεδόν αποκλειστικά από την ανάπτυξη στην Κίνα» αναφέρει η Κορίν Λε Κερ του Πανεπιστημίου του Ίστ Ανγκλια, επικεφαλής της μελέτης.

Μείωση κατά 3% προβλέπεται πάντως για το 2009, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης.

Η Κίνα είναι πρώτη παγκοσμίως σε εκπομπές από το 2006. Ακολουθούν οι ΗΠΑ, οι οποίες εκπέμπουν περισσότερο CO2 από ό,τι οι τέσσερις επόμενες χώρες μαζί -Ινδία, Ρωσία, Ιαπωνία, Γερμανία.

Οι ερευνητές επισημαίνουν πάντως ότι η αύξηση των εκπομπών στην Κίνα και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες δεν αντιστοιχεί αποκλειστικά σε νέα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής.

Περίπου το ένα τέταρτο της αύξησης οφείλεται στο γεγονός ότι οι ανεπτυγμένες χώρες αγοράζουν όλο και περισσότερα προϊόντα από αυτές τις χώρες, εξηγεί ο Γκρεγκ Μάρλαντ του Εθνικού Εργαστηρίου Όουκ Ριτζ των ΗΠΑ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

«Στέλνουμε τις εκπομπές μας στο εξωτερικό» σχολιάζει.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press/EFENPRESS