2.11.09

ΑΣΦΥΚΤΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ


Tου Κώστα Βενιζέλου
Ασφυκτικές πιέσεις στη Λευκωσία να μην επιχειρήσει να μπλοκάρει με οποιονδήποτε τρόπο την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, προωθεί ως συνταγή για το Δεκέμβριο η Άγκυρα.
Αυτή η συνταγή περιλαμβάνει έντονη διπλωματική κινητικότητα τόσο παρασκηνιακά όσο στο προσκήνιο με δημόσιες τοποθετήσεις.
Στην Τουρκία υποστηρίζουν πως το στοίχημα που έχουν θέσει με τα νέα ανοίγματα και τους σχεδιασμούς για το ρόλο της χώρας στην ευρύτερη περιοχή είναι μεγάλο για να επιτρέψουν στη Λευκωσία να χαλάσει τη «σούπα».
Εμπόδιο...
Θεωρούν δε πως ένα στραβοπάτημα το Δεκέμβριο θα επηρεάσει την εικόνα και τους σχεδιασμούς αυτούς. Ξένη διπλωματική πηγή σημείωνε πως η Τουρκία θα προσπαθήσει να ξεπεράσει το εμπόδιο του Κυπριακού, έχοντας δυο επιλογές.
Πρώτο, να προχωρήσει σε λύση του Κυπριακού εντός του 2010, με τους δικούς της όμως όρους. Δηλαδή η διευθέτηση να της επιτρέψει να έχει επιρροή και στρατηγικό έλεγχο του νησιού. Δεύτερο, να οδηγηθεί σε αδιέξοδο η εν εξελίξει διαδικασία των διαπραγματεύσεων και την ευθύνη να τη φορτωθεί η Λευκωσία.
Σύμφωνα με τα όσα συζητήθηκαν στην Άγκυρα το τελευταίο δεκαήμερο για το Κυπριακό, η Τουρκία επιχειρεί να στρέψει την πίεση προς τη Λευκωσία, ροκανίζοντας τα «πιστοποιητικά» καλής θέλησης που είχε εξασφαλίσει η Κυπριακή Κυβέρνηση στο Κυπριακό. Στα πλαίσια αυτά προβάλλει την άρνηση της ελληνοκυπριακής πλευράς για καθορισμό χρονοδιαγραμμάτων και για αναβαθμισμένη εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών.
Στις ΗΠΑ
Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον παραμονές της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. και θα ζητήσει από τον Πρόεδρο Ομπάμα περισσότερη εμπλοκή των Αμερικανών στο Κυπριακό με τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου.
Ημερησία