9.11.09

Μνημείο πρόκλησης εγκαινίασε ο Μίλετ


ΔΕΥΤΈΡΑ, 09 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2009

ME MIA νέα προκλητική πράξη θέλησε να σημαδέψει την παρουσία του στην Κύπρο ο Βρετανός ύπατος αρμοστής Πίτερ Μίλετ, ο οποίος μετέβη χθες στα κατεχόμενα τελώντας τα αποκαλυπτήρια μνημείου το οποίο είναι αφιερωμένο στους 371 στρατιώτες από τη Βρετανία οι οποίοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59.

Παρ’ όλο ότι η βρετανική πλευρά επιχείρησε να παρουσιάσει το μνημείο ως μια δήθεν ανθρωπιστική πράξη που δεν έχει να κάνει με τις πολιτικές εξελίξεις στο νησί, εντούτοις τα αποκαλυπτήριά του έδωσαν αφορμή στο κατοχικό καθεστώς να το παρουσιάσει ως μια ακόμα ένδειξη των ενεργειών των Ελληνοκυπρίων για ένωση με την Ελλάδα.

Το «μνημείο της πρόκλησης» αναγέρθηκε στην κατεχόμενη Κερύνεια από το σύνδεσμο «Βritish Cyprus ΜemorialΤrust» και Βρετανούς που διαμένουν στα κατεχόμενα. Οι ίδιοι μέσα από την ιστοσελίδα τους υποστήριξαν ότι ο μόνος χώρος που είχαν να ανεγείρουν το μνημείο τους ήταν στο βρετανικό κοιμητήριο στην Κερύνεια και ότι δεν είναι πολιτική ενέργεια. Ωστόσο, η εκεί παρουσία του Πίτερ Μίλετ αλλά και μελών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ κάθε άλλο παρά από μη πολιτική πράξη μπορεί να θεωρηθεί.

Η τουρκική πλευρά έσπευσε αμέσως να εκμεταλλευθεί το γεγονός, με τον παράνομο «Μπαϊράκ» να μεταδίδει ότι «το μνημείο έχει σημασία για να θυμίσει σε όλο τον κόσμο το γεγονός ότι η ε/κ βαρβαρότητα δεν ήταν μόνο εναντίον των Τούρκων της Κύπρου αλλά και εναντίον Βρετανών στρατιωτών». Ακόμα υποστηρίζει ότι οι 371 Βρετανοί στρατιώτες είχαν σκοτωθεί στη διάρκεια της δράσης της ΕΟΚΑ, την οποία χαρακτηρίζει ως τρομοκρατική οργάνωση - υιοθετώντας την γνωστή θέση της Αγγλίας - η οποία επεδίωκε την ένωση με την Ελλάδα.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ