20.11.09

Χριστόφιας: Ανήθικο το δημοσίευμα της Χουριέτ




Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2009, 17:43

Απαράδεκτο και ανήθικο χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας, δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», στο οποίο περιγράφεται η μορφή του μελλοντικού Κυπριακού κράτους, έτσι όπως συμφωνήθηκε στις συνομιλίες.

Ωστόσο, ο κ. Χριστόφιας επιμένει ότι η εφημερίδα προβάλλει ως συμφωνία τις θέσεις που υποστηρίζει η τουρκοκυπριακή πλευρά.

«Αυτό το θεωρώ απαράδεκτο και πρέπει να σας πω -με όλη την ειλικρίνεια- το θεωρώ και ανήθικο», δήλωσε ο κ. Χριστόφιας.

Σε ό,τι αφορά το δημοσίευμα, είπε πως είναι αλήθεια το ότι συμφωνήθηκε πως η λύση θα είναι ομοσπονδία, ένα κράτος με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, αλλά «είναι παραπλανητικό αυτό που λέει η εφημερίδα ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά, όσον αφορά στην κυριαρχία, θέλει να μείνει η κατάσταση ως έχει τώρα, δηλαδή, δύο κυρίαρχα κρατίδια».

Επίσης, ανέφερε ότι είναι αλήθεια πως συμφωνήθηκε ότι η ενωμένη Κύπρος θα είναι αποστρατιωτικοποιημένη, δεν θα έχει στρατό και πως θα υπάρχει Αστυνομία στα συστατικά κρατίδια αλλά και ομοσπονδιακή αστυνομία.

Η εφημερίδα υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ συμφώνησαν σε εκ περιτροπής προεδρία και ότι ο πρόεδρος θα εκλέγεται από τη Γερουσία.

«Είναι αλήθεια ότι συμφωνήσαμε για εκ περιτροπής προεδρία. Δεν είναι αλήθεια, όμως, ότι συμφωνήσαμε ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος να εκλέγονται από τη Γερουσία. Είναι θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς. Η δική μας θέση είναι για εκλογή από το λαό, με σταθμισμένη ψήφο, όσο και αν φωνάζουν κάποιοι για τη σταθμισμένη ψήφο», ανέφερε ο κ. Χριστόφιας.
zougla.gr/EFENPRESS