3.11.09

Βενιζέλος προς Γερμανούς : «Δεν νοούνται τετελεσμένα»



Posted: 02 Nov 2009 12:31 PM PST
Σαφές μήνυμα προς τη γερμανική εταιρεία ThyssenKrupp, ιδιοκτήτρια των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ότι δεν μπορεί να φέρνει την ελληνική κυβέρνηση προ τετελεσμένων γεγονότων απέστειλε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Ύστερα από τις επαφές της Thyssen Group με την Κυβέρνηση δεν νοείται να δημιουργούνται τετελεσμένα γεγονότα πριν ενημερωθεί η Κυβέρνηση και πριν διασφαλιστεί ότι γίνονται σεβαστοί τόσο οι όροι της συμφωνίας ιδιωτικοποίησης των Ναυπηγείων όσο και οι όροι και οι σκοποί των συμβάσεων κατασκευής και εκσυγχρονισμού των υποβρυχίων» επισημαίνει σε δήλωσή του ο κ. Βενιζέλος, υπανισσόμενος ότι η γερμανική πλευρά αθέτησε όσα συμφωνήθηκαν σε πρόσφατη συνάντηση με το υπουργείο Άμυνας. Ανοικτά, ο υπουργός Άμυνας επιβεβαιώνει ότι οι Γερμανοί ήλθαν σε αρχική συμφωνία για την μεταβίβαση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά με επιχειρηματικό σχήμα επικεφαλής του οποίου εμφανίζεται ο κ. Σωτήρης Εμμανουήλ, πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΕΝΑΕ.

Στη δήλωσή του, ο κ. Βενιζέλος υπενθυμίζει ότι «στις 20.10.2009 μετά την συνάντησή μου με τον Εκτελεστικό Πρόεδρο της Thyssen Group Marine Systems κ. Ηans Cristof Atzpodien για το ζήτημα των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού είχα δηλώσει ότι διαφάνηκε η δυνατότητα να οδηγηθούμε σε κοινά αποδεκτή λύση» και προσθέτει «είχα όμως τονίσει ότι το ζήτημα των υποβρυχίων συνδέεται εκ των πραγμάτων με το ευρύτερο ζήτημα του μέλλοντος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και όλου του ναυπηγικού κλάδου».

Κατά τον υπουργό Άμυνας, οι Γερμανοί ιδιοκτήτες των ναυπηγείων δεν μπορούν να μεταβιβάσουν το Σκαραμαγκά χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ελληνικού δημοσίου, που εκτός των άλλων αποτελεί και τον μεγαλύτερο πελάτη της εταιρείας ΕΝΑΕ.

«Είχα άλλωστε τονίσει προς τη γερμανική πλευρά ότι για το μέλλον των ναυπηγείων μπορεί να γίνει αποδεκτή μόνο μία λύση που παρέχει εγγυήσεις επιχειρηματικού και χρηματοοικονομικού βάθους, σοβαρότητας και προοπτικής» υπογραμμίζει ο υπουργός Άμυνας αφήνοντας σαφή υπαινιγμό ότι η προτεινόμενη «λύση» δε διασφαλίζει τη συνέχεια της απρόσκοπτης λειτουργίας του Σκαραμαγκά.

Ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει μάλιστα ότι «η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον, την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία, τις θέσεις εργασίας και τις εξοπλιστικές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού».

(enkripto)