4.11.09

Διάβημα στην Άγκυρα και ενημέρωση του ..ΝΑΤΟ για την υπέρπτηση στο Αγαθονήσι


Διάβημα στην Άγκυρα και ενημέρωση του ..ΝΑΤΟ για την υπέρπτηση στο Αγαθονήσι
Posted: 03 Nov 2009 04:22 AM PST
Του Λουκά Δημάκα

Με διάβημα στην Άγκυρα και άμεση ενημέρωση του ΝΑΤΟ αντέδρασε η Αθήνα στην πρώτη υπέρπτηση ελληνικού νησιού από τουρκικά F-16 επί των ημερών της νέας κυβέρνησης που σημειώθηκε χθες στο Φαρμακονήσι. Η προηγούμενη υπέρπτηση είχε γίνει πριν από δύο μήνες, την ημέρα που προκηρύχθηκαν επισήμως οι εθνικές εκλογές, στις 7 Σεπτεμβρίου.

Σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονούνται για την ασφάλεια και σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής από τις υπερπτήσεις νησιών και τις άλλες προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο η Αθήνα έχει ήδη ενημερώσει την Ουάσιγκτον. Μάλιστα, σχετική αναφορά έγινε και στις συζητήσεις που είχε πρόσφατα στην Αθήνα ο κ. Άντριου Σαπίρο, βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών και δεξί χέρι της κ. Χίλαρι Κλίντον, με τους αναπληρωτές υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας κ.κ. Δ. Δρούτσα και Π. Μπεγλίτη - στον τελευταίο ο Αμερικανός
αξιωματούχος είπε ότι οι ΗΠΑ συμμερίζονται τις ελληνικές ανησυχίες.

Πάντως κατά την πρώτη, εθιμοτυπικού χαρακτήρα συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας κ.κ. Ε. Βενιζέλος και Μ. Γκιονούλ συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρχει δυνατότητα «άμεσης επαφής» προκειμένου να αποφεύγονται περιττές εντάσεις και παρεξηγήσεις. Οι δύο υπουργοί αναμένεται να συναντηθούν τον Φεβρουάριο στην Κωνσταντινούπολη.

Χθες πάντως η τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο περιελάμβανε την είσοδο 16 μαχητικών F-16 στο FΙR Αθήνας χωρίς σχέδια πτήσης. Πέραν της υπέρπτησης του Φαρμακονησίου από 6 F-16 σε ύψος περίπου 700 μέτρων, τα τουρκικά μαχητικά παραβίασαν συνολικά 20 φορές τον εθνικό εναέριο χώρο, ενώ σε μία περίπτωση έγινε αερομαχία όταν οι Τούρκοι πιλότοι αντέδρασαν στη διαδικασία αναγνώρισης αναχαίτισης.

Τα Νέα