18.11.09

Αρνείται η Τεχεράνη τον εμπλουτισμό του ουρανίου της στο εξωτερικό


18/11/09 15:16
Προτείνει ανταλλαγή στο Ιράν


Associated Press
Ο Μανουσέρ Μοτακί
Τεχεράνη

Η Τεχεράνη αρνείται να μεταφέρει το σε χαμηλό βαθμό εμπλουτισμένο ουράνιό της στο εξωτερικό, είναι όμως διατεθειμένη να εξετάσει το ενδεχόμενο της ανταλλαγής ουρανίου έναντι καυσίμου μέσα σε ιρανικό έδαφος, δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Isna.

«Πραγματοποιήσαμε μία οικονομο-τεχνική εξέταση (του ζητήματος). Ασφαλώς δεν θα μεταφέρουμε στο εξωτερικό το εμπλουτισμένο κατά 3,5% ουράνιο μας», είπε ο Μ.Μοτακί σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Αυτό σημαίνει ότι είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε μία ανταλλαγή μέσα στο Ιράν», πρόσθεσε.
Τον Οκτώβριο, στο πλαίσιο συνάντησης στη Βιέννη ανάμεσα στο Ιράν, τη Γαλλία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας υπέβαλε σχέδιο συμφωνίας, βάσει της οποίας το Ιράν θα εξασφάλιζε πυρηνικό καύσιμο για τον αντιδραστήρα της Τεχεράνης.

Η συμφωνία προβλέπει ότι το Ιράν θα εξαγάγει το μεγαλύτερο μέρος του εμπλουτισμένου του ουρανίου για περαιτέρω εμπλουτισμό στη Ρωσία. Στη συνέχεια, η Γαλλία θα αναλάβει την μετατροπή του σε πυρηνικό καύσιμο για την τροφοδοσία του ερευνητικού αντιδραστήρα της Τεχεράνης.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ακόμα ότι η χώρα του επιθυμεί την πραγματοποίηση μιας νέας συνάντησης τεχνικού περιεχομένου με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία και τη Γαλλία, ώστε να συζητηθεί το πρόγραμμα ανταλλαγής του ιρανικού ουρανίου με καύσιμο.

Newsroom ΔΟΛ/ EFENPRESS