9.11.09

Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων : ΤΑΜΣ ΧΕΛΙΔΩΝ 2009









Posted: 08 Nov 2009 09:14 AM PST

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 30/10 -1/11 η ΤΑΜΣ Χελιδών που διοργανώθηκε από την ΛΕΦΕΔ με την αμέριστη συμπαράσταση του Δ.ΣΣ στην Χελιδώνα του Έβρου . Στην άσκηση συμμετείχαν όλες οι ΛΕΦΕΔ, Αττικής, Θεσσαλονίκης, Ξάνθης, Πιερίας,Τρίπολης καθώς και οι ΠΕΝΕΦΥΟ, ΛΕΒ και ΛΕΔ Χαλκιδικής. Οι έφεδροι που κατέφθασαν από όλα τα μέρη της Ελλάδας είχαν την ευκαιρία να ασκηθούν σε τεχνικές μάχης εντός κατοικημένων περιοχών στον ίδιο χώρο που χρησιμοποιούν για εκπαίδευση οι μονάδες του Δ΄ΣΣ.
Η επιθυμία για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας εκπαιδευτικής δραστηριότητας από μέρους των εφέδρων της ΛΕΦΕΔ καθώς και η επίσκεψη σε φυλάκια στον Έβρο υπήρχε εδώ και καιρό , το έναυσμα όμως δόθηκε από πρόταση του Δκτη του Δ'ΣΣ που σε επικοινωνία με τους εφέδρους για παρεμφερές θέμα , πρότεινε να παραχωρηθεί το στρατόπεδο της Χελιδώνας για την οργάνωση μιας άσκησης.

Η ημερομηνία "έκλεισε" για τις 25- 27 Σεπτεμβρίου και ενώ η προετοιμασία ξεκίνησε η προκήρυξη πρόωρων εκλογών έφερε την ακύρωση και μετατόπιση όλων των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του ΕΣ . Έτσι η ημερομηνία της άσκησης άλλαξε δύο φορές μέχρι να οριστικοποιηθεί μετά από αλλεπάληλες επικοινωνίες με το Δ' ΣΣ στις 30/10 με 1/11. Το χρονικό περιθώριο είχε στενέψει αισθητά και η όλη προετοιμασία έπρεπε να αρχίσει άμεσα .

Σαν μέσο μεταφοράς επιλέχθηκε το λεωφορείο για να προσδώσει στην αληθοφάνεια αλλά και για λόγους ασφαλείας ώστε να αποφευχθεί η πολύωρη οδήγηση απο τους συμμετέχοντες τόσο κατά την μετάβαση αλλά κυρίως κατά την επιστροφή όπου η κούραση κάνει την οδήγηση πολύ επικίνδυνη .


H έναρξη της άσκησης έγινε την Παρασκευή 30/10 στις 18:30, την στιγμή που ξεκινούσε το λεωφορείο, κλιμάκιο τεχνικών της ΛΕΦΕΔ έφτανε στην Χελιδώνα για να παραλάβει το στρατόπεδο και να προετοιμάσει τον στρατωνισμό. Το ταξίδι διήρκησε πέντε ώρες και με την άφιξη ο Εβρός υποδέχτηκε τους εφέδρους από όλες τις γωνιές της Ελλάδας με αραιή χιονόπτωση και τη γνωστή σε όσους έχουν υπηρετήσει εκεί "βαριά" του ατμόσφαιρα.

Αμέσως βγήκαν υπηρεσίες για την φύλαξη του χώρου ,επανδρώθηκε η πύλη για να υποδεχτεί κατά την διάρκεια της νύχτας τις ομάδες που κατέφθαναν ,το υπόλοιπο τμήμα εγκαταστάθηκε στα κτήρια που αν και χωρίς παράθυρα και ρεύμα προσέφεραν προστασία από τον αέρα και τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν. Με το πρώτο φως της ημέρας και τις περισσότερες ομάδες να έχουν φτάσει και να έχουν πάρει πρωινό που μας παρείχε το Δ΄ΣΣ έγινε η πρωινή αναφορά όπου χωρίστηκαν οι κλάσεις και ορίστηκαν οι εκπαιδευτές. Με αντικείμενο την μάχη σε κατοικημένες περιοχές και ένα ιδανικό πεδίο όπως η Χελιδώνα η εκπαίδευση ακολούθησε την εξής σειρά

- Χειρισμός τυφεκίου ,θέσεις βάλλοντος ,κίνηση ομάδας.
- Εκκαθάριση δωματίου
- Προσέγγιση κτηρίου
- Κίνηση ομάδας πεζικού σε κατοικημένη περιοχή

Κατά την εκπαίδευση χρησιμοποιήθηκαν εκπαιδευτικά ομοιώματα όπλων τύπου airsoft και την όλη διαδικασία παρακολούθησε κλιμάκιο αξιωματικών του ΕΣ με επικεφαλής τον τοπικό Δκτη το οποίο με συγκεκριμένες παρεμβάσεις συνέβαλε στο εκπαιδευτικό έργο.
(en kripto)

Το σχόλιό μας :
* Είχαμε αναφερθεί και σε παλαιότερο άρθρο μας για την αναγκαιότητα της αξιοποιήσεως των ΛΕΦΕΔ από το ΓΕΣ.
*Επειδή όμως απαιτείται πρωτίστως πολιτική βούληση προκειμένου να αξιοποιηθούν οι ετοιμοπόλεμες αυτές εφεδρείες κατά τον καλύτερο τρόπο, ζητάμε από το νέο Υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, που με την ευρύτητα του πνεύματος που τον διακρίνει, να ασχοληθεί με το θέμα τόσο της εκπαιδεύσεως των ανδρών των ΛΕΦΕΔ με πραγματικά πυρά, όσο και της στεγάσεώς των σε χώρους πρώην στρατοπέδων ή σε χώρους εν ενεργεία στρατοπέδων, ωστε να μη καταβάλουν ενοίκια από το υστέρημά τους για τη λειτουργία των γραφείων τους.
-Η EFENPRESS, δεσμεύεται να αποστείλει το παρόν δημοσίευμα στο γραφείο του κ. Υπουργού, προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά.
EFENPRESS