22.10.09

Παραλαβή των U214 πλήν Παπανικολή



Posted: 21 Oct 2009 06:12 AM PDT
Προς αίσιο τέλος φαίνεται ότι οδεύει η οδύσσεια του προγράμματος υποβρυχίων του ΠΝ μετά την χθεσινή συνάντηση του ΥΠΕΘΑ Ευάγγελου Βενιζέλου με τον εκτελεστικό πρόεδρο της εταιρείας ThyssenKrupp.Σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν μετά την συνάντηση, οι δύο πλευρές είναι καταρχήν θετικές σε μια λύση πακέτο που θα αφορά το πρόγραμμα των υ/β U214 (Αρχιμήδης),το πρόγραμμα αναβάθμισης των παλαιότερων υ/β U209/1200 Neptune II αλλά και μια κοινά αποδεκτή λύση για το διάδοχο σχήμα που θα αναλάβει τα ναυπηγεία μετά την οριστική αποχώρηση των Γερμανών.

Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται να οδεύουμε προς λύση η οποία θα περιλαμβάνει:
Παραλαβή των 3 εκ των 4 υποβρυχίων τα οποία είναι σχεδόν έτοιμα με τον Παπανικολή να παραμένει στην κυριότητα της Γερμανικής εταιρίας,εν αναμονή άλλου αγοραστή.
Καταβολή ενός ποσού 150 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο σε συνδιασμό με το εκτιμώμενο κόστος 350 εκ ευρώ του Παπανικολή θα καλύψει την οφειλή της Ελληνικής πλευράς προς την ΤΚMS.
Παραλαβή του ήδη έτοιμου υ/β Ωκεανός και ναυπήγηση 2 νέων υ/β U209AIP αντί για τον εκσυγχρονισμό των υπολοίπων υποβρυχίων κλάσης U209/1200 του Πολεμικού Ναυτικού.
Πώληση των ναυπηγείων σε σοβαρό επιχειρηματικό σχήμα έτσι ώστε να εξασφαλισθούν οι θέσεις εργασίας αλλά και η ναυπηγική υποδομή της χώρας.Ήδη γίνεται λόγος για δημιουργία κοινοπραξίας με τη συμμετοχή των Ναυπηγείων Ελευσίνας, του Νεωρίου Σύρου και πιθανώς φορέων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης του Περάματος έτσι ώστε η δημιουργηθεί μια μόνο ισχυρή ναυπηγική βιομηχανία.Να υπενθυμίσουμε ότι τα ναυπηγικά προγράμματα του ΠΝ με τα οποία θα μπορούσε να προικοδοτηθεί το νέο σχήμα ανέρχονται σε αρκετά δις ευρώ για τα επόμενα 5-8 χρόνια.
Η καταγγελία των 2 συμβάσεων απο τους Γερμανούς τον προηγούμενο μήνα σημαίνει πως πιθανότατα οι δυο πλευρές θα προχωρήσουν στην σύναψη μιας νέας σύμβασης-"πακέτου" που θα αφορά όλα τα προαναφερθέντα προγράμματα.

Να σημειώσουμε πως αφού τα 3 U214 (κλάσης Κατσώνης πλέον?)και το U209AIP "Ωκεανός" είναι ουσιαστικά έτοιμα εάν οι συζητήσεις έχουν τελικά ευτυχή κατάληξη, το Πολεμικό Ναυτικό θα μπορέσει να έχει επιχειρησιακά μέσα σε λίγους μόνο μήνες 4 υπερσύγχρονα υποβρύχια εφοδιασμένα με σύστημα αναερόβιας πρόωσης και υπερσύγχρονα συστήματα μάχης . Είναι περιττό να τονίσουμε τι αντίκτυπο θα έχει ο -σχεδόν- διπλασιασμός της δύναμης των διαθέσιμων υ/β της Διοίκησης Υποβρυχίων του ΠΝ σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία.Με Βερολίνο και Αθήνα να ωφελούνται αμοιβαία και πολλαπλώς από μια τέτοια συμφωνία,ο μόνος χαμένος φαίνεται να είναι η Άγκυρα..