15.10.09

Aνακαλύφθηκε νέα μορφή ηλεκτρισμού

technews | Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009 | 12:31

Βρετανοίmagnetrism επιστήμονες με επικεφαλής τον καθηγητή Στιβ Μπάρνγουελ του Κέντρου Νανοτεχνολογίας του Λονδίνου και του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL) έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη στον τομέα της Φυσικής, καθώς δημιούργησαν για πρώτη φορά μια νέα μαγνητική μορφή ηλεκτρισμού, την οποία ονόμασαν «μαγνητεκτρισμό».

Στην ουσία η νέα μορφή ενέργειας αποτελεί το μαγνητικό ισοδύναμο του ηλεκτρισμού, όταν τα μαγνητικά φορτία συμπεριφέρονται και αλληλεπιδρούν σαν ρεύμα, όπως τα ηλεκτρικά φορτία. Οι κανονικοί μαγνήτες έχουν πάντα «βόρειο» και «νότιο» πόλο, ακόμη και αν τεμαχιστούν και δεν μεταφέρουν μαγνητικά φορτία.

Οι επιστήμονες όμως, απέδειξαν ότι τα μαγνητικά μονόπολα (ορισμένοι κρύσταλλοι όπου ο βόρειος και ο νότιος πόλος δεν πάνε μαζί) μπορούν να δημιουργήσουν μια μορφή «μαγνητικού ρεύματος» σαν τον ηλεκτρισμό.

Οι κρύσταλλοι αποτελούνται από πυραμίδες φορτισμένων ατόμων (ιόντων) και αν ψυχθούν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αποκτούν μαγνητικά φορτία. Η ανακάλυψη αν και δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην καθημερινότητα ως αντικατάσταση του συμβατικού ηλεκτρικού ρεύματος, λόγω της απαίτησης ψύξης των κρυστάλλων, μπορεί ωστόσο να οδηγήσει μελλοντικά σε μια επαναστατική σμίκρυνση στις μαγνητικές μνήμες των ηλεκτρονικών υπολογιστών σε συνδιασμό με τη σπιντρονική τεχνολογία, που φιλοδοξεί να αυξήσει κατακόρυφα την ταχύτητα των μελλοντικών υπολογιστών.

Ορισμένοι ερευνητές εκτιμούν ότι η δημιουργία ενός νέου πεδίου «μαγνητρονικής» τεχνολογίας θα έφερνε ραγδαία επανάσταση στην πληροφορική αλλά και σε άλλες επιστήμες