3.10.09

Στο στόχαστρο της Forthnet η Wind Hellas

Πρόταση εξαγοράς

Στο στόχαστρο της Forthnet η Wind Hellas

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Σάββατο, 3 Οκτωβρίου 2009 07:00
Σε περίπτωση που το ενδιαφέρον της Forthnet [FORr.AT] Σχετικά άρθρα για την Wind καταλήξει θετικά, το αποτέλεσμα θα είναι ένα σχήμα με όλες τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες συν τη μοναδική μέχρι στιγμής συνδρομητική τηλεόραση μέσω δορυφόρου καθώς και μία βάση 458.000 συνδρομητών.

Ως ένα παζλ με πολλά κομμάτια χαρακτηρίζεται η διαδικασία της χρηματοοικονομικής εξυγίανσης της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Wind, με πιθανή είσοδο και στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Οπως σημειώνεται σχετικά από συμμετέχοντες στις συζητήσεις - διαπραγματεύσεις, για να υπάρξει αποτέλεσμα χρειάζεται να συμφωνήσουν τουλάχιστον τρεις πλευρές μεταξύ τους, υπό την πίεση ομολογιακών δανείων συνολικού ύψους 3,2 δισ. ευρώ. Απαιτούνται σύνθετοι χειρισμοί και πιθανόν αρκετό χρονικό διάστημα αν και η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας δεν θα επιθυμούσε η όλη διαδικασία να τραβήξει σε μάκρος.

Το ενδιαφέρον της Forthnet για τη Wind, που πρώτη αποκάλυψε την περασμένη Πέμπτη η «Ν», επιβεβαιώθηκε χθες με επίσημη ανακοίνωση. Η εν λόγω εταιρεία κατέθεσε μη δεσμευτική προσφορά η οποία έχει ως βάση την αξία που εκτιμά ότι έχει η Wind.

Το σχέδιο της Forthnet είναι επιχειρηματικό και εφόσον υπάρξει συμφωνία προς αυτήν την κατεύθυνση ο στόχος θα είναι η συγχώνευση των δύο εταιρειών και η δημιουργία ενός μεγάλου σχήματος που θα διαθέτει όλες τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες συν τη μοναδική μέχρι στιγμής συνδρομητική τηλεόραση μέσω δορυφόρου.

Η Wind έχει μερίδιο αγοράς 26% στην κινητή, ενώ οι συνδρομητές που έχει η Tellas (με απελευθερωμένη γραμμή) σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία είναι περί τους 182.000. Αν προστεθούν σε αυτούς της Forthnet (276.000) φτιάχνουν μια αρκετά μεγάλη συνδρομητική βάση της τάξεως των 458.000 συνδρομητών.

Η Forthnet στη χθεσινή της ανακοίνωση, αφού επιβεβαιώνει ότι έχει καταθέσει μη δεσμευτική προσφορά, επισημαίνει: «Η υποβολή μη δεσμευτικής προσφοράς δεν σημαίνει ότι αυτή θα γίνει δεκτή ούτε ότι, εφόσον γίνει δεκτή, στη συνέχεια θα υποβάλει δεσμευτική προσφορά. Επίσης, η υποβολή δεσμευτικής προσφοράς δε συνεπάγεται αυτοδίκαια και την αποδοχή της ούτε ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε σύναψη συμφωνίας».

Είναι σαφές ότι η Forthnet έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση όλων των μετόχων της: Της Emirates International Technologies (ΕΙΤ) που είναι ο βασικός της μέτοχος με περίπου 35%, της επενδυτικής εταιρείας Cyrte Investments (κατέχει 10,3%) και του συνταξιοδοτικού επενδυτικού κεφαλαίου Stichting Pensioenfonds ABP (14,3%). Εκτιμάται ότι σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία θα γίνει μια νέα αύξηση κεφαλαίου ώστε να εξασφαλιστούν τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν.

Ωστόσο, δεν είναι απολύτως σαφείς οι επιδιώξεις της πλευράς της Wind, δηλαδή του βασικού της μετόχου. Σε χθεσινή ανακοίνωση της μητρικής εταιρείας, της Wind, Hellas 2, αφήνονται ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Όπως επισημαίνεται «η Hellas 2 διατηρεί το δικαίωμα να προωθήσει οποιαδήποτε λύση ενεργώντας έτσι προς το συμφέρον της διαφύλαξης της αξίας για τους μετόχους».

Προστίθεται ακόμη, ότι θα επιδιωχθεί συμφωνία αρχικά με τους ομολογιούχους μειωμένης εξασφάλισης οι οποίοι έχουν συνασπιστεί στο μεγαλύτερο μέρος τους, ώστε να αξιολογηθεί κατά πόσον υπάρχει μια συμφέρουσα πρόταση από την πλευρά τους.

Στη συνέχεια θα επισπευστούν συζητήσεις με τους τρίτους ενδιαφερόμενους να εισέλθουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Wind (πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός της Forthnet είναι άλλα δύο με τρία επενδυτικά Fund) με σκοπό να ζητηθούν τελικές και δεσμευτικές προσφορές στα μέσα Οκτωβρίου 2009. Ταυτόχρονα θα επιδιωχθούν συναινέσεις με τους κατόχους ομολόγων Προτεραιότητας Χαμηλής Εξασφάλισης και των Εξασφαλισμένων Ομολόγων, ώστε να διευκολυνθεί μία πιθανή συναλλαγή.

Ν. Σαουίρις - ομολογιούχοι

Στην όλη υπόθεση ομιχλώδες είναι το τι επιδιώκει ο βασικός μέτοχος της Wind, ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας Ν. Σαουίρις ο οποίος ελέγχει την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας μέσω της εταιρείας Weather Investments. Σκοπεύει να μειώσει μόνον το δυσβάστακτο δανεισμό της Wind, μέσω μιας επαναγοράς ομολογιών με καλούς γι΄ αυτόν όρους και δυσμενείς για τους ομολογιούχους (όσον αφορά την αρχική τιμή αγοράς των ομολογιών) και να διατηρήσει στο ακέραιο το μετοχικό της κεφάλαιο; Ή βλέπει με θετικό τρόπο την προτεινόμενη συνένωσή της με τη Forthnet με συνακόλουθη τη μείωση του μεριδίου του;

Στο όλο παιχνίδι «κλειδί» είναι βεβαίως οι ομολογιούχοι οι οποίοι θα πρέπει να δώσουν τη συγκατάθεσή τους σε ό,τι αποφασιστεί, ενώ δεν αποκλείεται να αποτελέσουν και μέρος της λύσης που θα επιλεγεί, μέσω των επενδυτικών κεφαλαίων που βρίσκονται σε επαφή.

ΤΕΤΗ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗ