25.10.09

Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης και ΕΣ : εξελίξεις


Posted: 24 Oct 2009 06:13 AM PDT
Τις ΗΠΑ επισκέφτηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου αντιπροσωπεία αξιωματικών του ΓΕΣ, για να εξετάσει επιτόπου τεθωρακισμένα οχήματα μάχης M2/M3 Bradley το οποία διατίθενται προς πώληση στον ΕΣ. Η προσφορά αφορά οχήματα απο τα αποθέματα του Αμερικανικού στρατού (αποθηκευμένα δλδ) με χαμηλή τιμή, με άγνωστο όμως το κόστος της απαραίτητης επαναφοράς τους σε ενεργό κατάσταση. Η κίνηση αυτή ακολούθησε παλαιότερη κρούση της Ουάσινγκτον, με αντικείμενο τότε μεταχειρισμένα ΑΑV-7 των πεζοναυτών .

Τους Αμερικανούς ακολούθησε λίγες ημέρες αργότερα και η Γερμανική κυβέρνηση, η οποία στις αρχές Οκτωβρίου ενημέρωσε επισήμως το Ελληνικό ΥΠΕΘΑ για την διάθεση 160 μεταχειρισμένων αρμάτων μάχης LEO-2A4 σε επίσης εξαιρετικά συμφέρουσες τιμές.Οι αρχικές εκτιμήσεις μιλούσαν για χειρονομία καλής θελήσεως προ των επικείμενων διαπραγματεύσεων για τα υποβρύχια,δεν αποκλείεται όμως η Γερμανική προσφορά να σχετίζεται με πρόθεση επαναφοράς θέματος μεταχειρισμένων TOMA Marder1A3 (εκ των αποθεμάτων της Bundeswehr) για την καλύψη των αναγκών του ΕΣ.

Και αυτό γιατί, όπως δήλωσε η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ δια του αναπληρωτή υπουργού Γ.Μπεγλίτη, "θα υπάρξει επανεξέταση όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων απο μηδενική βάση",γεγονός που απομακρύνει όλο και περισσότερο το ενδεχόμενο να δούμε ρωσικά ΒΜΡ-3 στον ΕΣ, κινητοποιώντας παράλληλα όλους τους υποψήφιους μνηστήρες.

Στην παραπάνω φωτογραφία πρώην γερμανικά Marder των ενόπλων δυνάμεων της Χιλής παρέα με επίσης μεταχειρισμένα LEO-2A4.To 2006 η Χιλή προμηθεύτηκε 132 Leopard 2A4 απο τα γερμανικά αποθέματα και το 2007 ακολούθησε μια αγορά 120 ανακατασκευασμένων Marder 1Α3.
"εν κρυπτω"