16.10.09

Αναγκαιότητα η “αυτόνομη” λειτουργία της Π.Υ. Ζακύνθου


Ημερομηνία Δημοσίευσης: 15 Οκτωβρίου 2009
Συντάκτης: Σπύρος Μπέτσης
Θεματική κατηγορία: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Την αναγκαιότητα ενίσχυσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του νομού σε έμψυχο δυναμικό και υλικά μέσα, προκειμένου να μπορεί να αντεπεξέρχεται στα συμβάντα που καλείται να αντιμετωπίσει χωρίς ενίσχυση από τους γειτονικούς νομούς, επεσήμανε και κατά την αποχώρησή του ο Διοικητής της, Νίκος Χανιάς.
Με συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες, στάθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε τα περίπου δύο χρόνια που βρέθηκε στο νησί, στις “μάχες” που δόθηκαν για την προστασία των δασών, αλλά και στις έρευνες που έγιναν για τον εντοπισμό των δραστών.
Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του για τη φετινή περίοδο, όπου μεταξύ άλλων τόνισε, πως τα φαινόμενα δασικών πυρκαγιών σταμάτησαν σχεδόν οριστικά, από τη στιγμή που έπειτα από έρευνα, αλλοδαπός πολίτης απολογήθηκε για μια σειρά γεγονότα, χωρίς όμως μέχρι και σήμερα να έχουν απαγγελθεί συγκεκριμένες κατηγορίες για οποιονδήποτε.
“Όσο διάστημα παρέμεινα στην ηγεσία της Υπηρεσίας, προσπαθήσαμε να προστατεύσουμε, όσο ήταν ανθρωπίνως δυνατό, το δασικό πλούτο του νησιού και τις περιουσίες των κατοίκων και πιστεύω, ότι σε γενικές γραμμές τα πήγαμε καλά. Η Ζάκυνθος, ιδιαίτερα το φετινό καλοκαίρι, για διάφορους λόγους, έγινε στόχος και δυστυχώς στις εκκλήσεις μας για βοήθεια δεν βρήκαμε δίπλα μας την Πολιτεία”, είπε ο κ. Χανιάς.
Χαρακτήρισε ως κύριο πρόβλημα για όποιον και να αναλάβει τα “ηνία” της Πυροσβεστικής, αλλά και για την Πολιτεία, τη στελέχωση των Υπηρεσιών του Σώματος σε όλες τις βαθμίδες με το απαραίτητο προσωπικό, αλλά και τον αναγκαίο εξοπλισμό.
Στάθηκε ιδιαίτερα στο εναέριο μέσο που είχε ζητήσει τοπικά, σημειώνοντας πως σε αντίθεση με άλλες περιοχές όπως η Ηλεία και η Κεφαλλονιά, που διέθεταν ελικόπτερα χωρίς να παρουσιάζουν το ρυθμό των φαινομένων που εμφανίζονταν τοπικά, η Ζάκυνθος δεν ενισχύθηκε.
“Πρέπει να αντιληφθεί η Πολιτεία, ότι το νησί, όπως και κάθε άλλη παρόμοια περιοχή, λόγω και της ιδιαιτερότητάς τους, πρέπει να είναι αυτάρκεις στις δυνάμεις που απαιτούνται για άμεση παρέμβαση. Όταν μας έρχονταν οι ενισχύσεις, το κακό είχε γίνει, η βοήθεια δεν ήταν αποτελεσματική.
Τοπικά, υπάρχουν επιπλέον λόγοι, λόγω της ιδιαιτερότητας των σεισμών. Πρέπει ο πολίτης να αισθάνεται σε κάθε περίπτωση, ότι οι Υπηρεσίες, το Κράτος, είναι δίπλα του”, επεσήμανε.
Στον τομέα της έρευνας, ο κ. Χανιάς σημείωσε πως βοήθησαν όλοι οι μηχανισμοί τοπικά, από την ΕΥΠ, μέχρι την Αστυνομία και το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής, χωρίς όμως να έχει μέχρι σήμερα απαγγελθεί συγκεκριμένη κατηγορία για κάποιον.
Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο ίδιος, λίγο μετά τα γεγονότα στο Δήμο Ελατίων, ανακρίθηκε αλλοδαπός για τον οποίο υπήρχαν ορισμένες υπόνοιες και αμέσως τα φαινόμενα περιορίστηκαν. “Σχηματίστηκε δικογραφία γι’ αυτά τα ζητήματα. Μπορεί να μην απαγγέλθηκαν κατηγορίες, αλλά το γεγονός ότι σταμάτησαν τα φαινόμενα, δείχνει για εμένα ότι υπήρχε σχέση”, τόνισε.
Ο κ. Χανιάς ευχαρίστησε τις τοπικές Αρχές για τη συνεργασία και στους πολίτες που βοήθησαν ανιδιοτελώς την Υπηρεσία, επισημαίνοντας την ανάγκη δημιουργίας ενός υγιούς εθελοντικού “κινήματος”.
Πρόσθεσε ότι η μετάθεσή του είχε εγκριθεί από τον Ιούνιο για τη συγκεκριμένη ημερομηνία (σήμερα), επισημαίνοντας πως μέχρι τον ορισμό μονίμου αντικαταστάτη, χρέη θα εκτελεί ο Υποδιοικητής, Γιώργος Βορλόου.