16.10.09

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ"


13-18 Οκτωβρίου 1997:
Η απόλυτη εναέρια αντιπαράθεση

Τον Οκτώβριο του 1997 διεξήχθησαν στο Αιγαίο οι σκληρότερες και μαζικότερες εικονικές αερομαχίες μεταξύ της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) και της τουρκικής Αεροπορίας (ΤΗΚ). Το πώς φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση είναι ένα πολυσύνθετο θέμα που συνδέεται όμως άρρηκτα με την ελληνική συμμετοχή στις ασκήσεις «Νικηφόρος».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΕΜΠΑΕ:
Τα προγράμματα που πρόκειται να «τρέξουν»

Η άφιξη των πρώτων F-16C Block 52+ Advanced, επανέφερε στην επικαιρότητα το ζήτημα του ολοκληρωμένου συστήματος αυτοπροστασίας (ΣΑ) ASPIS II, το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει, δυστυχώς, ακόμη αξιοποιηθεί επιχειρησιακά από τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας.

Scramble! Scramble!
55 ώρες στα «readiness» της Σκύρου με τα πάνοπλα Mirage 2000-5 Mk2 της 331Μ

Κάθε φορά που μία είδηση για παραβιάσεις του ΕΕΧ δημοσιεύεται στα ΜΜΕ, οι πραγματικοί της πρωταγωνιστές φροντίζουν πάντοτε να παραμένουν σιωπηλοί, μακριά από ανούσιες δημοσιότητες, ήρεμοι και πάνω από όλα συγκεντρωμένοι στο έργο που έχουν να επιτελέσουν: «Να φυλάττουν Θερμοπύλες».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Υποψήφια προγράμματα εκσυγχρονισμού χερσαίων συστημάτων

Την τελευταία 20ετία παρελήφθη από τον ΕΣ μάζα μεταχειρισμένου υλικού που απαιτεί πλέον αναβάθμιση. Το μέγιστο διατέθηκε στο Πεζικό και στο Πυροβολικό, τα οποία και εξετάζουμε.

EKKINEI TO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΑ;
Η μεγάλη ευκαιρία...

Η πρόσφατη είδηση περί του ενδιαφέροντος της ΠΑ για τη μετασκευή σε αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού, κατά το πρότυπο του Α330 MRTT, των τεσσάρων Α340 που «κληρονόμησε» το δημόσιο μετά την άρνηση της Olumpic Air να τα εντάξει στο δυναμικό της φέρνει και πάλι στην επικαιρότητα το σχετικό πρόγραμμα της ΠΑ που μετακυλιόταν από ΕΜΠΑΕ σε ΕΜΠΑΕ τουλάχιστον μέχρι το 2005.

ΕΛ.ΑΣ. ΚΑΙ ΜΗ ΦΟΝΙΚΑ ΟΠΛΑ ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ:
Περιμένοντας τον Δεκέμβρη

Η Ελλάδα τον περασμένο Δεκέμβρη κατακλύστηκε από ένα κύμα βίας πρωτόγνωρο για την κοινωνία μας. Οι δυνάμεις καταστολής δοκιμάστηκαν σε μεγάλο βαθμό. Η έλλειψη καταλλήλων μέσων αντιμετώπισης των ταραξιών εκτός των χημικών και των κλομπ ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής...

Οι δύο (;) πόλεμοι του Αφγανιστάν


Κοντά στα τέλη της δεκαετίας του 1990, μετά από την εμπειρία πολυάριθμων αμερικανικών επεμβάσεων (Γρενάδα, Σομαλία, Βοσνία οι πιο γνωστές), οι Αμερικανοί ιθύνοντες και οι θεωρητικοί της πολιτικής ασφάλειας των ΗΠΑ κατέληξαν ότι, προκειμένου να «συρθεί» σε πόλεμο η υπερδύναμη, θα έπρεπε – γενικώς – να πληρούνται οι ορισμένες προϋποθέσεις.

Συστήματα Patriot PAC3 για την τουρκική Αεροπορία: Τι αλλάζει στις αποστολές αέρος-εδάφους για την ΠΑ

Η υπηρεσία Αμυντικής Συνεργασίας και Ασφάλειας (DSCA) ενημέρωσε το Κογκρέσο για την πιθανή πώληση 13 συστοιχιών Patriot PAC3 Διαμόρφωσης 3 στην Τουρκία με δυνητικό κόστος 7,8 δισ. δολαρίων. Η ανωτέρω προσθήκη αναμένεται να μεταβάλει σημαντικά την απειλή αλλά και τις τακτικές και το δόγμα της Πολεμικής Αεροπορίας.

AΡΜΑΤΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ:
Σύγκρουση θωράκων

Mερικά από τα γεγονότα που συνθέτουν την κατάσταση ισορροπίας ή ανισορροπίας στο αρματικό ισοζύγιο μεταξύ των δύο χωρών...