9.10.09

ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ, 9 ΟΚΤΏΒΡΙΟΣ 2009

Ετοιμάζει εισήγηση για ενταξιακές με Σκόπια

Bookmark and Share


Κρίσιμες για την τελική διατύπωση του κειμένου της Ε.Ε. οι επόμενες 3-4 μέρες

Την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, σχεδιάζει να εισηγηθεί με έμμεσο ή άμεσο τρόπο την προσεχή Τετάρτη, ο αρμόδιος Επίτροπος για τη διεύρυνση, Ολι Ρεν. Κρίσιμες για τη διαμόρφωση της τελικής διατύπωσης οι επόμενες 3-4 μέρες.

Το σχέδιο της έκθεσης προόδου σχετικά με την υποψηφιότητα ένταξης των Σκοπίων στην Ε.Ε., συζητήθηκε χθες στη συνεδρίαση των διευθυντών των γραφείων των Επιτρόπων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνεδρίασης της προσεχούς εβδομάδας.

Στη διάρκεια της συζήτησης η πλευρά του εισηγητή της έκθεσης Ολι Ρεν υποστήριξε ότι τα Σκόπια πληρούν τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης (κράτος δικαίου, σεβασμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.λπ.) και συνεπώς από πλευράς Κομισιόν θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Το θέμα της ονομασίας μπορεί να μην εντάσσεται στα πολιτικά κριτήρια, αλλά έχει ενσωματωθεί σε αποφάσεις Ευρωπαϊκών Συμβουλίων, γεγονός που θα έπρεπε να λάβει σοβαρά υπόψη ο κ. Ρεν.

Ειδικότερα, στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής στις 20 Ιουνίου 2008, οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπογράμμιζαν ότι: «Ουσιώδες συστατικό για την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων, θεωρούνται οι σχέσεις καλής γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης της εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας».

Σύμφωνα με τα σενάρια που κυκλοφορούν στις Βρυξέλλες, ο κ. Ρεν σχεδιάζει είτε να προτείνει συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια εντός του 2010, είτε να αναφέρει στην έκθεση ότι η γειτονική χώρα πληροί για την Κομισιόν όλα τα πολιτικά κριτήρια, πετώντας το «μπαλάκι» στα κράτη-μέλη.

Τις επόμενες μέρες μέχρι την Τετάρτη αναμένεται να ασκηθούν έντονες πιέσεις στον επίτροπο, αλλά και τον πρόεδρο Ζοζε Μανουέλ Μπαρόζο, από την κυβέρνηση αλλά και τον Ελληνα επίτροπο, Σταύρο Δήμα, προκειμένου να αποσοβηθεί η υποβολή πρότασης για ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Στο θέμα της ονομασίας, διαχρονικά το κλίμα δεν είναι καλό για τη χώρα μας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Πάντως, ακόμη και στην περίπτωση που υπάρξει πρόταση για έναρξη ενταξιακών, η Ελλάδα θεωρείται βέβαιο ότι θα την «μπλοκάρει»δεδομένου ότι για τη λήψη απόφασης απαιτείται ομοφωνία των 27 Ευρωπαίων ηγετών. Το ίδιο έκανε και σε επίπεδο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2008 στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου για την ένταξη της γειτονικής χώρας στη συμμαχία.

Τα Σκόπια έχουν χαρακτηριστεί υποψήφια χώρα από τις 16 Δεκεμβρίου 2005, αλλά δεν έχει δοθεί ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
Πηγή naftemporiki.gr