9.10.09

ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ, 9 ΟΚΤΏΒΡΙΟΣ 2009

Επανεκκίνηση του διαλόγου με την Άγκυρα Απευθείας μήνυμα του Γ. Παπανδρέου στον τουρκικό λαό

Bookmark and Share

Με τη φράση «θέλω να απευθύνω ένα μήνυμα στον τουρκικό λαό, ο οποίος με γνωρίζει πολύ καλά, γνωρίζει τις προσπάθειες μου για προσέγγιση την ειλικρίνεια με την οποία μιλώ για τα ζητήματα που μας αφορούν και μας πονούν» ο πρωθυπουργός, από την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, έδωσε το στίγμα της στρατηγικής την οποία θα ακολουθήσει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Επίθεση φιλίας πραγματοποίησε προς τη γειτονική χώρα, αναφερόμενος στο Κυπριακό, τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, τον απόλυτο σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, το σεβασμό στις θρησκευτικές ελευθερίες, το Πατριαρχείο και τη Χάλκη."Όλα αυτά θα συνεκτιμηθούν μεσα στο πλαισιο των υποχρεώσεων της Τουρκίας, στην πορεία της προς την ΕΕ", τόνισε ο Γ. Παπανδρέου, ενόψει της κρίσης της γειτονικής χώρας από την Ε. Ε τον προσεχή Δεκέμβριο και πρόσθεσε με νόημα: "Είμαι εδώ, για να μιλήσουμε για τα προβλήματα, όχι για να τα εκμεταλλευτούμε αλλά για να τα λύσουμε".

Ο διάλογος Παπανδρέου - Βαρθολομαίου
"Χαιρετίζουμε την εκλογή και την ψήφο εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού, σε εσάς και το ΠΑΣΟΚ", είπε ο κ. Βαρθολομαίος, προσθέτοντας, απευθυνόμενος στον Γ. Παπανδρέου, ότι "είναι εγνωσμένων ικανοτήτων και θα αντεπεξέλθει στα δύσκολα καθήκοντά του". "Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι από τις πρώτες ημέρες της πρωθυπουργίας σας, ήρθατε στο Οικ. Πατριαρχείο. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει η Ελλάδα και τη Τουρκία να ζήσουν ειρηνικά", κατέληξε ο οικουμενικός πατριάρχης.

Στην ανταπάντησή του ο πρωθυπουργός ανέφερε: "Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου που σας επισκέπτομαι καθώς πέραν της επισημότητας, έχουμε και μία προσωπική φιλία. Ειστε ένας ανθρωπος που με τη σοφία του και τη δραση του, έχετε πρωτοπορήσει, αναδικνύοντας τη σημασία της οικολογίας και της πράσινης ανάπτυξης και έχετε αναδείξει την Ορθοδοξία σε όλο τον κόσμο".

Ο Γ. Παπανδρέου θα επισκεφτεί τον τάφο του Ισμαήλ Τζεμ, και στη συνέχεια θα συμμετάσχει στη Διαβαλκανική Σύνοδο, ενώ θα συναντηθεί και με τον Ταγίπ Ερντογάν.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ