9.10.09

ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ, 9 ΟΚΤΏΒΡΙΟΣ 2009

Μεταρρυθμίσεις και προσέγγιση με την Κύπρο ζητά ξανά η ΕΕ από την Τουρκία

Bookmark and Share

Επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων και βήματα προς εξομάλυνση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία ζητoύν για πολλοστή φορά οι Βρυξέλλες στην έκθεση προόδου, προσχέδιο της οποίας εξασφάλισε το Reuters εν όψει της επίσημης δημοσιοποίησης στις 14 Οκτωβρίου. Θετική η Κομισιόν για την Κροατία. Γρήγορα βηματίζει προς την ΕΕ η Ισλανδία.

Στο προσχέδιο της έκθεσης προόδου τονίζεται ότι ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά και εκφράζονται ανησυχίες για πολλούς τομείς -περιλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης, της ελευθεροτυπίας, της ελευθερίας της θρησκείας, την εμπλοκή του στρατού στην πολιτική και τα δικαιώματα των γυναικών.

Στην έκθεση προόδου δεν γίνεται αναφορά στο εξοντωτικό πρόστιμο που έχει επιβάλει η κυβέρνηση Ερντογάν στον αντιπολιτευόμενο όμιλο μέσων μαζικής ενημέρωσης Dogan, αλλά αναλυτές αναμένουν ότι θα υπάρξει αναφορά σε τεχνικό έγγραφο που θα συνοδεύσει την έκθεση.

Οι πληροφορίες για την έκθεση προόδου δημοσιοποιούνται λίγο πριν από τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στο Παρίσι, στο πλαίσιο των εγκαινίων εικαστικής έκθεσης. Ο Σαρκοζί με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ ηγείται του «όχι» στην τουρκική ένταξη, προκρίνοντας ειδική σχέση.

Την παραμονή της επίσκεψής του στο Παρίσι ο Γκιουλ είχε τονίσει ότι προτεραιότητα της τουρκικής κυβέρνησης είναι η εφαρμογή στην πράξη των κεκτημένων και των αξιών της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ γνώριζε ανέκαθεν πως η Τουρκία είναι μουσουλμανική χώρα και η ίδια δεν ορίστηκε ποτέ ως θρησκευτική ένωση.

Επισήμανε πάντως ότι η επίσκεψή του στη Γαλλία δεν θα εστιαστεί στην τουρκική επιδίωξη ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σημείωσε ότι οι σχέσεις Γαλλίας-Τουρκίας «έχουν βαθιές ρίζες».

Η Κομισιόν για Κροατία - Βαλκάνια

Ως προς την ενταξιακή πορεία της Κροατίας το προσχέδιο της έκθεσης που εξασφάλισε το Reuters αναφέρει ότι εντός του έτους είναι δυνατή η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων εφόσον το Ζάγκρεμπ ανταποκριθεί σε όλες τις κρίσιμες ανησυχίες της ΕΕ. Στην έκθεση δεν δίνεται πάντως πιθανή ημερομηνία ένταξης.

Για να προχωρήσει προς την ΕΕ η Κροατία πρέπει να καταγράψει πρόοδο στη μάχη κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, να βελτιώσει το δικαστικό της σύστημα και να ενισχύσει τη συνεργασία της με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY).

* Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κροατίας είχαν παγώσει επί μήνες με μπλόκο της Σλοβενίας εξαιτίας των μεταξύ τους συνοριακών διαφορών.

Σχετικά με τις υπόλοιπες υποψήφιες προς ένταξη χώρες -Σερβία, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και Κόσοβο- η έκθεση προόδου καταγράφει άνιση πρόοδο, επισημαίνει ότι η διαφθορά είναι εκτεταμένη σε όλη την περιοχή και καθιστά σαφές ότι θα χρειαστούν χρόνια πριν μπορέσουν να κινηθούν προς τους κόλπους της ΕΕ.

Αναγνωρίζει, όμως, ότι η Σερβία έχει τη μεγαλύτερη διοικητική ικανότητα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Τέλος, η έκθεση προόδου της Κομισιόν φαίνεται ότι επιβεβαιώνει πως η Ισλανδία (η οποία στράφηκε στην ΕΕ μετά το βαρύ χτύπημα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης) θα μπορέσει να βηματίσει γρήγορα προς την ευρωπαϊκή «οικογένεια», ολοκληρώνοντας σε σύντομο διάστημα τις διαπραγματεύσεις δεδομένου ότι είναι ήδη μέλος της ενιαίας αγοράς και της ζώνης Σένγκεν.
ΝΕΑ