8.10.09

ΤΕΤΆΡΤΗ, 7 ΟΚΤΏΒΡΙΟΣ 2009

Νοκ άουτ η Ε. Ένωση

Bookmark and Share

Φιλορί: «Δεν παρεμβαίνουμε ούτε σκοπεύουμε να παρέμβουμε στο Κυπριακό»!.Η πρόεδρος της Μεικτής Διακ/κής Επιτροπής Τουρκίας - ΕΕ μίλησε για συνομιλίες των «δύο Προέδρων» και ο Φιλορί, κατά λάθος, για «δύο χώρες»!.ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ Από Χατζηγεωργίου, Θεοχάρους και Αντιγόνη


Του Γιάννου Χαραλαμπίδη
Νοκ άουτ έθεσε την εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό ο Ζαν Κριστόφ Φιλορί, ο οποίος μιλούσε χθες ενώπιον της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας - ΕΕ. Ο κ. Φιλορί, ο οποίος είναι επιφορτισμένος στο επιτελείο του Επιτρόπου Ρεν με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, απαντώντας σε ερωτήσεις Κυπρίων ευρωβουλευτών (Ε. Θεοχάρους, Αν. Παπαδοπούλου. Τ. Χατζηγεωργίου) για το Κυπριακό και το ρόλο της ΕΕ στις προσπάθειες λύσης, στον εποικισμό, στην αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία και στην αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, επισήμανε ότι στο νησί διεξάγονται συνομιλίες και όλα αυτά τα ζητήματα είναι τμήμα των συνομιλιών.

Και πρόσθεσε: «Η ΕΕ δεν θα παρέμβει και ούτε σκοπεύουμε να αναλάβουμε πρωτοβουλία». Όπως διευκρίνισε ο κ. Φιλορί, η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού βρίσκεται υπό την αιγίδα των Ην. Εθνών και εάν τα Ην. Έθνη το ζητήσουν, η ΕΕ θα δώσει την άποψή της για ζητήματα "συμβατότητας και σημασίας του κοινοτικού κεκτημένου". Ήδη, τόνισε, θέματα όπως αυτά τα οποία ηγέρθησαν, δηλαδή ο εποικισμός, τα τουρκικά στρατεύματα, η ασφάλεια και οι εγγυήσεις συζητούνται στις συνομιλίες. Η συμβολή της ΕΕ θα δοθεί μόνο εάν τα Ην. Έθνη το ζητήσουν σε τεχνοκρατικό επίπεδο.

Δεν διαταράζουμε τις συνομιλίες
Πάντως, οι εργασίες της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας - ΕΕ σημαδεύτηκαν από δύο ατοπήματα: Πρώτο, η πρόεδρος της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας - ΕΕ Χέλεν Φλοτρ, κατόπιν συνεννόησης με τον Τούρκο συμπρόεδρο, άφησε το Κυπριακό εκτός ατζέντας της συνόδου που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα από τις 26-28 Νοεμβρίου.

Το αιτιολογικό της απόφασης ήταν ότι στην Κύπρο γίνονται προσπάθειες λύσης και ότι η ΕΕ δεν μπορεί με τις ενέργειές της να "διαταράξει τις συνομιλίες"! Δεύτερο, μιλώντας για τις συνομιλίες, η κ. Φλορτ αναφέρθηκε στους "δύο Προέδρους"(!) του νησιού. Η παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Τ. Χατζηγεωργίου ήταν άμεση. Όπως τόνισε, στην κυρία Πρόεδρο, μπορεί μεν να διεξάγονται συνομιλίες για λύση, μια λύση την οποία οι Κύπριοι, όπως παρατήρησε, θέλουν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, όμως -πρόσθεσε- δεν μπορεί να τίθεται στο περιθώριο το θέμα της κατοχής της Κύπρου. Και, ταυτοχρόνως, αποσαφήνισε ότι στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού δεν είναι "δύο Πρόεδροι" που συμμετέχουν, αλλά οι ηγέτες των δύο Κοινοτήτων, εκ των οποίων ο ένας είναι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παρά τις παρατηρήσεις Χατζηγεωργίου, λίγα μόλις λεπτά αργότερα, ο κ. Φιλορί υπέπεσε σε νέο φραστικό ατόπημα, αναφερόμενος σε συνομιλίες "δύο χωρών", για να πει αμέσως, αντιλαμβανόμενος το λάθος του, συγγνώμη, συνομιλίες μεταξύ "δύο Κοινοτήτων".

Κατοχή και εποικισμός
Τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και σε επίπεδο Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας - ΕΕ, και γενικότερα σε επίπεδο ΕΕ, η επικρατούσα αντίληψη είναι ότι, εφόσον υπάρχουν συνομιλίες για λύση, η ΕΕ βγάζει την ουρά της έξω από το Κυπριακό. Και αυτό γίνεται αντιληπτό μέσα από τις απαντήσεις του κ. Φιλορί, σε σειρά πιεστικών παρεμβάσεων των Κυπρίων ευρωβουλευτών. Πιο συγκεκριμένα, η κ. Παπαδοπούλου ρώτησε τον κ. Φιλορί για το θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, για την άρση του τουρκικού εμπάργκο σε βάρος των κυπριακών πλοίων και αεροσκαφών, καθώς και αν η ΕΕ θα λάβει μέτρα κατά του εποικισμού. Από την άλλη, ο κ. Χατζηγεωργίου ρώτησε για τις βίζες που δίδει η Τουρκία, στις οποίες περιλαμβάνεται και το ψευδοκράτος, ενώ η κ. Θεοχάρους επισήμανε ότι "υποστηρίζουμε την ένταξη στην ΕΕ μιας ευρωπαϊκής και δημοκρατικής Τουρκίας, η οποία θα πρέπει να περνά μέσα από μια λύση στο Κυπριακό, ευρωπαϊκή και δημοκρατική, που θα στηρίζεται στις αρχές και τις αξίες επί των οποίων εδράζεται η ΕΕ". Και, ταυτοχρόνως, ρώτησε τον κ. Φιλορί:

α) Αν η Επιτροπή και η ΕΕ γενικότερα θα εισηγηθούν επιπρόσθετα σε βάρος της Τουρκίας μέτρα, όπως έπραξαν στο παρελθόν με την Κροατία όταν ανέστειλαν τις ενταξιακές της διαδικασίες επειδή δεν παρέδωσε ύποπτο στρατηγό για τη διάπραξη εγκλημάτων στον πόλεμο της Βοσνίας.

β) Εάν η Επιτροπή θα διορθώσει την απάντηση, που της έδωσε για τον εποικισμό, στην οποία γίνεται αναφορά σε Τούρκους πολίτες που τώρα κατοικούσαν στη βόρεια Κύπρο αντί σε εποίκους, όπως το διεθνές δίκαιο και οι εκθέσεις Κουκό και Λάακσον καθορίζουν.

Λόγια ξερά
Ο κ. Φιλορί υιοθέτησε την εξής διπλή γραμμή: Ως προς το Κυπριακό διεξάγονται συνομιλίες, οπότε όλα τα ζητήματα συζητούνται στις συνομιλίες. Σχετικά με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Φιλορί είπε ότι ουδέν μπορεί να αποκαλύψει, καθότι η έκθεση αξιολόγησης για την τουρκική ενταξιακή πορεία βρίσκεται υπό εκπόνηση και θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 14 του μήνα. Αρκέστηκε μόνο να σημειώσει ότι, γενικά, η έκθεση σε πολλές περιπτώσεις "λέει ξερά" τα γεγονότα...





Απ΄ τους άπιστους Φράγκους λευτεριά μη ζητάτε!
Εκεί ζουν ηγεμόνες που πουλούν και αγοράζουν.
Με δικό σας τουφέκι και σπαθί πολεμάτε!
Αυτού θάβρετ΄ ελπίδα, κι ό,τι θέλει ας τάζουν.
Ζυγός Τούρκου με Φράγκου πονηριά σαν ταιριάζουν
Την ασπίδα, όσο νάναι δυνατή, θα τη σπάσουν.

Μπάιρον

Ο Μπάιρον κάνοντας πράξη το τραγούδι του, κατέβηκε στην αγωνιζόμενη για τη λευτεριά της Ελλάδα και πέθανε στο Μεσολόγγι.