15.10.09

ΠΈΜΠΤΗ, 15 ΟΚΤΏΒΡΙΟΣ 2009

"Ακούσαμε τη φωνή του λαού" λέει ο Ερντογάν για τον αποκλεισμό του Ισραήλ από στρατιωτική άσκηση

Bookmark and Share

"Λογικευτείτε", προέτρεψε την ανώτατη τουρκική στρατιωτική ηγεσία ο εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης του Ισραήλ, Σιλβάν Σαλόμ.

Η Τουρκία απέκλεισε το Ισραήλ από μια στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα εξαιτίας της ανησυχίας της κοινής γνώμης της Τουρκίας για την επίθεση που είχε εξαπολύσει στις αρχές του έτους το Ισραήλ κατά της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ταγίπ Ερντογάν.

"Ακούσαμε την φωνή του λαού μας", δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι αλ Αραμπίγια.

Η Τουρκία έχει υπάρξει σημαντικός σύμμαχος του Ισραήλ, αλλά οι οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών έχουν ψυχρανθεί μετά την έντονη κριτική που άσκησε ο Ερντογάν κατά της επίθεσης που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χθες, Τρίτη, εξέφρασε την αντίθεσή του για την απόφαση που πήρε την τελευταία στιγμή η Τουρκία να αποκλείσει το Ισραήλ από την στρατιωτική άσκηση που ήταν παραγραμματισμένη να αρχίσει την Δευτέρα .

Λίγο αφού η Τουρκία ανακοίνωσε την εξαίρεση του Ισραήλ από την άσκηση, η Συρία δήλωσε ότι θέλει να διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις από κοινού με την Τουρκία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Γουαλίντ αλ Μουαλέμ, χαιρέτησε την απόφαση της Τουρκίας λέγοντας ότι "εκφράζει τον τρόπο που η Τουρκία βλέπει την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα".

Ισραηλινές αντιδράσεις

Ο πρώην πρωθυπουργός, υπουργός Άμυνας του Ισραήλ σήμερα, Εχούντ Μπαράκ, επιχείρησε να ελαχιστοποιήσει τις διαφορές Τουρκίας και Ισραήλ, που απέρρευσαν από την επίσημη τουρκική άρνηση ισραηλινά πολεμικά αεροπλάνα να μετάσχουν στα τωρινά "κοινά" αεροπορικά γυμνάσια των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

"Φρονώ ότι στις σχέσεις γενικώς υπάρχουν και τα πάνω και τα κάτω, για σωρεία λόγων. Εχουμε με την Τουρκία μακροπρόθεσμη σχέση, σπουδαία, στρατηγική", τόνισε από τη Βαρσοβία που επισκέπτεται επίσημα ο ισραηλινός αξιωματούχος.

"Μετατέθηκε χρονικά η κοινή άσκησή μας με την Τουρκία, δεν ματαιώθηκε όμως", τόνισε επίσης.

"Ο Αετός της Ανατολής" όπως η Αγκυρα κωδικοποίησε αυτά τα αεροπορικά της γυμνάσια, πράγματι ετεροχρονίστηκαν, λίγο ακριβώς αφότου ανέκυψε ζήτημα μη- ισραηλινής συμμετοχής σαυτά.

Και στο Ισραήλ ανώτατοι στρατιωτικοί παράγοντες θορυβήθηκαν από την απροθυμία της Αγκυρας να συμμετάσχουν στα γυμνάσια ισραηλινά πολεμικά αεροπλάνα.

"Λογικευτείτε", προέτρεψε την ανώτατη τουρκική στρατιωτική ηγεσία ο εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης του Ισραήλ, Σιλβάν Σαλόμ.

Nooz.gr