14.8.09

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ ΤΟ ZOYGLA GR ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΘΑΛΑΣΣΟΛΥΚΟΥΣ...ΤΟΥΡΚΟΥΣ !!


Τουρκική κορβέτα προσέκρουσε σε ξέρα στο Καστελόριζο
Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2009, 16:45

Πάνος Πικραμένος

To αδιαμφισβήτητο «αποτύπωμά» του άφησε τουρκικό πολεμικό πλοίο στα ελληνικά χωρικά ύδατα, λίγο έξω από το Καστελόριζο.

Μπορεί ο τουρκικός στόλος να μην μπόρεσε να βρει τη… Μάλτα βρήκε όμως μία πολύ γνωστή ξέρα του Καστελόριζου, η οποία βρίσκεται σε όλους τους ναυτικούς χάρτες του κόσμου.

Έκπληκτοι Έλληνες ψαράδες, το απόγευμα της Πέμπτης, ανακάλυψαν ένα περίεργο αντικείμενο στην ξέρα και ειδοποίησαν αμέσως το Πολεμικό Ναυτικό.

Ακόμη πιο έκπληκτοι οι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για έναν ανθυποβρυχιακό θόλο, δηλαδή ένα μεγάλο εξάρτημα που φέρουν στην καρίνα τους τα πολεμικά πλοία, το οποίο περιέχει συσκευές σόναρ για τον εντοπισμό υποβρυχίων!

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο ανθυποβρυχιακός θόλος ανήκει στην κορβέτα «Μποντρούμ», η οποία έπλεε στην περιοχή στις 12 Αυγούστου, συνοδεύοντας δύο τουρκικά αποβατικά που επέστρεφαν από την Κύπρο όπου συμμετείχαν σε εκδήλωση για την εισβολή του Αττίλα.

Όπως φαίνεται, ο Τούρκος κυβερνήτης κατά τη διάρκεια μίας «περίεργης» προσπάθειας να πλεύσει εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, πολύ κοντά στην ακτή του Καστελλόριζου, προσέκρουσε στην ξέρα.

Σημειώνεται ότι η περιοχή είναι γεμάτη χαρτογραφημένους σκοπέλους, ύφαλους και βράχους, που συχνά είναι ορατοί δια γυμνού οφθαλμού, αφού εξέχουν από το νερό.

Με μεγάλη αδεξιότητα, o Τούρκος κυβερνήτης προσπάθησε να αποκολλήσει την κορβέτα από την ξέρα, ξεκόλλησε όμως ολόκληρος ο ανθυποβρυχιακός θόλος του σόναρ και έμεινε στον βυθό σε μικρό βάθος.

Στην περιοχή βρίσκονται δυνάμεις του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που αναζητούν και άλλα ευρήματα. Ο θόλος πρόκειται να ανασυρθεί.

Το εύρημα εκθέτει με αδιαμφισβήτητα στοιχεία την τουρκική πλευρά, αφού ο θόλος βρίσκεται 500 μέτρα εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και δεν τίθεται θέμα αβλαβούς διέλευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΓΕΕΘΑ έχει ήδη ενημερώσει το Υπουργείο Εξωτερικών για το εύρημα.