18.8.09

ΡΩΣΙΚΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ !


Deal Πούτιν-Ερντογάν για αγορά ρωσικών πολεμικών ελικοπτέρων από την Τουρκία

Ρωσικά πολεμικά ελικόπτερα θα προμηθευτεί η Τουρκία μετά από συνομιλίες του Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλάντιμιρ Πούτιν. Η συμφωνία περιλαμβάνει την απότηση από την Τουρκία 12-32 επιθετικών ελικοπτέρων Mil Mi-28N. Το θέμα των επιθετικών ελικοπτέρων έχει προκύψει παρόλο που έχει ήδη συμφωνηθεί η αγορά ( 51 + 40 option ) μιας ειδικής έκδοσης του Ιταλικής προέλευσης Α-129 Mangusta που θα φέρει τοπικής κατασκευής ηλεκτρονικά και οπλισμό διότι τα παραγγελθέντα ελικόπτερα θα είναι παραδοτέα εντός του 2015.

Τα επιθετικά ελικόπτερα Cobra που διαθέτει η χώρα δεν επαρκούν γιατί χρησιμοποιούνται σε πολεμικές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση του κουρδικού PKK και ελαττώνονται είτε λόγω κατάρριψης είτε λόγω ελλείψει ανταλλακτικών κανιβαλίζονται ορισμένα από αυτά για να πετούν τα υπόλοιπα. Η στροφή προς τους Ρώσους ήταν αναγκαστική μετά τις ατελέσφορες προσπάθειες για προμήθεια περαιτέρω ελικοπτέρων Cobra. Ωστόσο μελλοντική προμήθειά τους εκτός του κενού που θα καλύψει για την αντιμετώπιση του PKK θα καταστήσει δυνατή την αποστολή περιστασιακά ή και μόνιμα ορισμένων από αυτών στην Κύπρο για την εξισορρόπηση της προμήθειας από τους Κύπριους των ελικοπτέρων Mil Mi-35Ρ. Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι τα τελευταία δεν είναι αμιγώς επιθετικά ελικόπτερα αλλά συνδυασμός επιθετικού και μεταφορικού ελικοπτέρου.

Τι κρύβουν τα εξοπλιστικά της Τουρκίας
Υπογράφτηκε η σύμβαση για την αναβάθμιση των Τουρκικών F-16. Το συμβόλαιο κόστους περίπου $250 εκατ. αφορά την ομογενοποίηση 165 μαχητικών παλαιότερων γενεών block 30 & 40 σε block 50.
Η κίνηση αυτή αφήνει υποψίες ότι για λόγους αδυναμίας δεν αναβαθμίζονται όλα τα α/φη στο επίπεδο των νεοπαραγγελθέντων F-16 block 52+ Advanced.
Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι η Τουρκία έχει δηλώσει ότι θα προμηθευτεί 100 F-35 το κόστος του οποίου προσεγγίζει τα 100 εκατομύρια $ ( αυτή είναι η τιμή που πληρώνει το Ισραήλ για τα δικά του μαχητικά αυτή τη στιγμή) παρόλο που η κατασκευάστρια εταιρεία υποστηρίζει ότι αυτή πρόκειται να είναι αρκετά χαμηλότερη όταν στηθούν γραμμές πλήρους παραγωγής.

(infognomon politics)