22.8.09

Η ΦΩΤΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΠΡΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟ



ΕΚΤΑΚΤΟ
Χωρίς να είναι δυνατή - μέχρι στιγμής- η αναχαίτηση της φωτιάς, αυτή κατευθύνεται με μεγάλη ταχύτητα,λόγω του πνέοντος ισχυρού ανέμου, πρός το Διόνυσο ( Αττικής).-Με καθυστέρηση 18 ωρών ( ! ) κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο Νομός Αττικής. Από τη φωτιά κινδυνεύουν άμεσα θερμοκήπια ακι σπίτια.
-Μαίνεται τό μέτωπο της φωτιάς σε Ζάκυνθο.
-Φωτιά σε εξέλιξη και στην Κάρυστο-Ευβοίας-Φωτιά και στη Σκύρο (σε θαμνώδη 'έκταση)
-Φωτιά σε Λεύκτρα Βοιωτίας και
-Φωτιά σε Μούδρο Λήμνου.
Εκκενώνεται ο Διόνυσος, μπήκαν οι φλόγες
Σάββατο, 22 Αυγούστου 2009, 08:45



ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


Η μεγάλη πυρκαγιά από τον Υμηττό

Καίγονται σπίτια στη Ροδόπολη και τις παρυφές του Διονύσου. Εγκλωβισμένοι κάτοικοι στη Ροδόπολη, εκκενώνεται ο Διόνυσος, μποτιλιάρισμα στις εξόδους πρός Κηφισιά. Έκκληση του Δημάρχου να κατευθυνθούν οι κάτοικοι μέσω της λεωφόρου Θησέως πρός Αθήνα. Απειλούνται άμεσα Αγ. Στέφανος και Σταμάτα. Η φωτιά έφτασε στον προφήτη Ηλία και αγγίζει τα πρώτα σπίτια στην κοινότητα Μαραθώνα. Ταυτόχρονα εκκενώνονται η Ροδόπολη και η Σταμάτα.

Είναι η ώρα μηδέν για την Πεντέλη και τα Βόρεια Προάστια της Αθήνας, που βρίσκονται πλέον στο έλεος του Θεού και των ανέμων.

Η φωτιά στο Διονυσοβούνι, πάνω από τα λατομεία "ανεβαίνει" ταχύτατα πρός το βουνό και το μεγάλο στοίχημα ήταν να επιτευχθεί ανάσχεση του μετώπου πρίν δύσει ο ήλιος και σταματήσουν οι πτήσεις των εναέριων μέσων. Αυτό το στοίχημα χάθηκε και η απειλή να εισέλθει η πυρκαγιά στις κατοικημένες περιοχές των Βορείων Προαστίων της Αθήνας είναι δραματικά μεγάλη.
Λίγο πιο πέρα το μέτωπο στη θέση Κουκουνάρι οι φλόγες κατευθύνονται ταχύτατα πρός τη Σταμάτα. Ήδη καίγονται εξοχικές κατοικίες. Η πυροσβεστική αυτή την ώρα πραγματοποιεί διασώσεις εγκλωβισμένων πολιτών. Η κατάσταση στο Γραμματικό, το Βαρνάβα τον Μαραθώνα, την Αμυγδαλέζα, τη Σταμάτα και τον Διόνυσο επιδεινώνεται διαρκώς. Αυτή την ώρα νέα αναζοπώρωση στο Γραμματικό κατευθύνεται με μεγάλη ταχύτητα πρός το Άνω Σούλι. Και ενώ η προσπάθεια έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο στη Βορειοδυτική Αττική, αντίστοιχα καταστροφική είναι εξ αιτίας των πυρκαγιών η εικόνα στη Δυτική Ζάκυνθο. Η ύφεση που επετεύχθη νωρίτερα αποδείχθηκε πρόσκαιρη, εφόσον αποσύρθηκαν τα δύο αεροσκάφη που επιχειρούσαν με επιτυχία, ώστε να ενισχύσουν την προσπάθεια στην Αττική, με αποτέλεσμα να υπάρξει αναζοπύρωση και να απειλούνται το χωριό Εξωχώρα και οι Μαριές. Τα αεροπλάνα εκλήθησαν να επιστρέψουν εκ νέου. Ιδιαίτερα μεγάλη είναι η πυρκαγιά στην Κάρυστο αλλά και την Σκύρο. Τεράστιες πυρκαγιές μαίνονται σε αυτές τις περιοχές και η δυνατότητα από αέρος αναχαίτισης είναι περιορισμένη. Ο Νομός Αττικής έχει τεθεί σε κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης, ενώ ενισχύσεις καταφθάνουν από πολλές περιοχές, εξασθενώντας τοπικά την δυνατότητα να αντιμετωπισθούν νέες ενδεχόμενες πυρκαγιές. Φωτιά ξέσπασε πρίν από λίγο στον Καραθώνα Ναυπλίου και στο Καλέντζι Κορινθίας.


(ZOUGLA.GR)