23.8.09

ΑΕΡΟΜΑΧΙΕΣ ΣΤΟ...ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ!!!




Κύριος στόχος της αυγουστιάτικης επίθεσης από την αμερικανική Λόκχιντ Μάρτιν είναι η πώληση στην Ελλάδα επιπλέον F-16 και ο εκσυγχρονισμός των παλαιότερων τύπων F-16


Οι ειδήσεις για την προμήθεια από τις ΗΠΑ ανταλλακτικών κόστους 160 εκατ. ευρώ και η παρουσία εκπροσώπου της Λόκχιντ (F-16) στις τελετές παράδοσης - παραλαβής σε ΓΕΑ - ΓΕΕΘΑ προκάλεσαν αναστάτωση στους ανταγωνιστές .«Φωτιές» σε πέντε πρεσβείες στην Αθήνα άναψαν οι διαδοχικές αποκαλύψεις του «Εθνους» για:
* Την εν κρυπτώ απόφαση του υπουργείου Αμυνας να προχωρήσει στην προμήθεια από τις ΗΠΑ ανταλλακτικών για μαχητικά αεροσκάφη ύψους 160 εκ. ευρώ.

*Την παρουσία του εκπροσώπου της αμερικανικής εταιρείας Λόκχιντ στις τελετές παράδοσης-παραλαβής του πτέραρχου Γ. Γιάγκου στο ΓΕΑ και στο ΓΕΕΘΑ.
Δύο ειδήσεις που αποκάλυπταν το δεύτερο «τρίποντο» που σημείωσαν οι Αμερικανοί και η Λόκχιντ μέσα στην τελευταία πενταετία.

Το πρώτο τρίποντο ήταν τον Ιούλιο του 2005 με την αγορά τριάντα F-16 μέσα σε μία νύχτα. Επόμενο ήταν οι ευρωπαϊκές αμυντικές βιομηχανίες να σηκωθούν στο πόδι, καθώς ξαφνικά διαπίστωσαν ότι η αμερικανική Λόκχιντ Μάρτιν αντεπιτίθεται μέσα στον Δεκαπενταύγουστο με κύριο στόχο την πώληση στην Ελλάδα επιπλέον F-16, τον εκσυγχρονισμό των παλαιότερων τύπων F-16 που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία, καθώς και την ακύρωση κάθε σχεδίου για αγορά ευρωπαϊκών αεροσκαφών τέταρτης γενιάς (Γιουροφάιτερ, Ραφάλ, Γκρίπε). Οι στρατιωτικοί ακόλουθοι της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Σουηδίας και της Ρωσίας, οι χώρες των οποίων εκδηλώνουν ζωηρό ενδιαφέρον για τα εξοπλιστικά δρώμενα στην Ελλάδα, απότομα ξύπνησαν από τον καλοκαιρινό λήθαργο και ορισμένοι από αυτούς αναγκάστηκαν να διακόψουν τις διακοπές τους προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα για να συντάξουν τις αναφορές τους προς τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας των χωρών τους.

Ανάλογη αναστάτωση προκλήθηκε και στους εδώ υπαλλήλους και αντιπροσώπους των αεροπορικών εταιρειών των παραπάνω χωρών οι οποίοι είχαν ακροβολιστεί στο Αιγαίο με τα πολυτελή γιοτ και είχαν πλήρη άγνοια για τις αποφάσεις του Β. Μεϊμαράκη.

Τελευταία, εκτός από τη Λόκχιντ που παράγει τα F-16, έχει εμφανιστεί στην ελληνική αγορά και η Μπόινγκ που προωθεί το F-18. Η εδώ αμερικανική πρεσβεία επιχειρεί να κρατήσει ίσες αποστάσεις μεταξύ των δύο εταιρειών και, ως εκ τούτου, δεν επιθυμεί τριβές και παρεξηγήσεις που τελικώς μπορεί να ζημιώσουν την ίδια την αμερικανική αεροναυπηγική βιομηχανία.

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΛΑΜΠ
Δέκα χρόνια υποσχέσεις για το Γιουροφάιτερ

Η Γερμανία μαζί με τη Βρετανία, την Ιταλία και την Ισπανία αγωνίζονται τα τελευταία δέκα χρόνια για να εντάξουν και την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό κλαμπ του Γιουροφάιτερ. Παρά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ το 2000, αλλά και τις υποσχέσεις των μετέπειτα κυβερνήσεων, η Ελλάδα συνεχώς προμηθεύεται αμερικανικά F-16! Ειδικότερα, η Γερμανία, που πρωταγωνιστεί στο πρόγραμμα των Γιουροφάιτερ, βλέπει τον κίνδυνο, μετά τέσσερις δεκαετίες συνεργασίας με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, να βρεθεί οριστικά εκτός. Τα αναβαθμισμένα Φάντομ (F-4) το 2015 κλείνουν τον κύκλο ζωής τους.

ΝΤΑΣΟ
Στον Σαρκοζί οι ελπίδες για Ραφάλ

Η Γαλλία και ειδικότερα η αεροπορική της βιομηχανία (Ντασό), παρότι κινήθηκε με περισσή αλαζονεία τα τελευταία χρόνια πιστεύοντας ότι οι στενές σχέσεις Σαρκοζί- Καραμανλή θα σταθούν αιτία για την πώληση στην Ελλάδα του Ραφάλ, τελικώς έχει μείνει στα κρύα του λουτρού!

Ακόμη και η προμήθεια των αναγκαίων ανταλλακτικών για τα Μιράζ καθυστερεί. Στην Αθήνα έχει απομείνει ο Γάλλος απόστρατος αεροπόρος εκπρόσωπος της Ντασό και οι εν Ελλάδι συνεργάτες οι οποίοι καλούνται τώρα να δώσουν εξηγήσεις στο Παρίσι γιατί δεν γνώριζαν για την αυγουστιάτικη αγορά του αμερικανικού «κουβά» με τα ανταλλακτικά.

ΔΥΟ ΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ
Σουηδική σφήνα για το Γκρίμπεν

Η Σουηδία, επιχειρώντας να προωθήσει το δικό της αεροσκάφος, το Γκρίμπεν της Σαμπ, τελευταία ενίσχυσε την αντιπροσώπευσή της στην Ελλάδα. Εκτός από τον ποντιακής καταγωγής απόστρατο αεροπόρο που τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιεί στην Ελλάδα, απευθύνθηκε και σε μεγάλο γραφείο αντιπροσώπευσης οπλικών συστημάτων με τριακονταπενταετή εμπειρία στον χώρο και με -υποτίθεται- απεριόριστες επαφές στο υφιστάμενο σύστημα. Παρ όλα αυτά, η Στοκχόλμη πληροφορήθηκε μέσω Ιντερνετ από τον Τύπο για τις τελευταίες εξελίξεις της αμερικανικής... επέλασης στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Οι Σουηδοί θεωρούν πλέον ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος το F-16 να «καταβροχθίσει» το Γκρίμπεν. Παρότι το συγκεκριμένο αεροσκάφος έχει εισπράξει θετικές κριτικές από την ηγεσία.

ΜΟΣΧΑ
Παρατηρητής των εξελίξεων

Η Ρωσία, αν και δεν συμμετέχει στις «αερομαχίες» για την προμήθεια των νέων μαχητικών της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, δίνει ιδιαίτερη σημασία στις τελευταίες αποφάσεις-κινήσεις του υπουργείου Αμυνας. Η Μόσχα βλέπει να γίνονται εν κρυπτώ και με ταχύτατες διαδικασίες προμήθειες που έχουν σχέση με τις ΗΠΑ, ενώ τα ρωσικά οπλικά συστήματα που διαθέτουν οι ελληνικές πολεμικές δυνάμεις απαξιώνονται καθώς συνειδητά δεν προμηθεύονται ανταλλακτικά και δεν γίνονται οι αναγκαίες συντηρήσεις.

Οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι S-300 σκουριάζουν στην Κρήτη και τα αερόστρωμνα Ζουμπρ σαπίζουν στην Αμφιάλη! Παράλληλα, η ολοκλήρωση της προμήθειας των ρωσικών Τόμα κωλυσιεργεί για περισσότερο από τρία χρόνια. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών διέκοψε τις συνομιλίες με τη ρωσική πλευρά τον μήνα Αύγουστο, με τη δικαιολογία ότι το προσωπικό πρέπει να πάει διακοπές... Εκ των υστέρων αποκαλύφθηκε ότι ο μήνας Αύγουστος ήταν ιδιαίτερα παραγωγικός και αφιερωμένος στις αμερικανικές προμήθειες. Επομένως το Κρεμλίνο εξάγει το συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει -ακόμη τουλάχιστον- η πολιτική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να ολοκληρωθεί η σύμβαση των τεθωρακισμένων οχημάτων.

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ
demos@pegasus.gr
ΕΘΝΟΣ