27 Ιουν 2025

«Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν δεν καταστράφηκαν» μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ



Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί των ΗΠΑ εναντίον τριών πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν είχαν περιορισμένα αποτελέσματα (ΜΜΕ)
Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης –επικαλούμενα πηγές τους ενήμερες σχετικά με την πρώτη αποτίμηση της υπηρεσίας πληροφοριών του Πενταγώνου–, ανέφεραν χθες Τρίτη πως οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί που διεξήγαγαν στρατηγικά βομβαρδιστικά των ΗΠΑ εναντίον τριών εγκαταστάσεων-κλειδιών του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν τα ξημερώματα της Κυριακής απλώς το «καθυστέρησαν» για μερικούς μήνες.


Κατά τα δημοσιεύματα τριών μέσων, η –διαβαθμισμένη– αρχική αποτίμηση των αποτελεσμάτων της επιχείρησης, που περιήλθε σε γνώση των πηγών τους, αναφέρει πως οι βομβαρδισμοί δεν κατέστρεψαν τις υπόγειες ιρανικές εγκαταστάσεις.
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε πως οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί τα ξημερώματα της Κυριακής κατέστρεψαν ολοσχερώς τις εγκαταστάσεις στην Ισφαχάν, στη Νατάνζ και στο Φορντό. Έκρινε πως η στρατιωτική επιχείρηση έβαλε τέλος στο πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Λέβιτ προτίμησε να καταφερθεί εναντίον του CNN, του πρώτου μέσου που αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις της DIA, επικαλούμενο τέσσερις πηγές του ενήμερες για το περιεχόμενο της διαβαθμισμένης έκθεσής της. Η κυρία Λέβιτ ανέφερε μέσω X πως το «άκρως απόρρητο» έγγραφο «διέρρευσε» στο τηλεοπτικό δίκτυο των «ψευδών ειδήσεων», κατ’ αυτήν, από «χαμηλόβαθμο» και «χαμένο» της «κοινότητας των υπηρεσιών πληροφοριών».
Το CNN δεν επικαλείται το ίδιο το έγγραφο, αλλά τέσσερις πηγές του ενήμερες για το περιεχόμενό του.
«Η υποτιθέμενη αποτίμηση είναι εντελώς λάθος», επέμεινε η κ. Λέβιτ, και η «διαρροή» του περιεχομένου της ήταν «σχεδιασμένη» για να «εξευτελίσει» τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Τραμπ και να «δυσφημίσει» τους πιλότους της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας οι οποίοι «έφεραν σε πέρας τέλεια την αποστολή να αφανιστεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν».
«Οι πάντες ξέρουν τι γίνεται όταν ρίχνεις δεκατέσσερις βόμβες 6.300 και πλέον κιλών στους στόχους τους: απόλυτος αφανισμός», συμπλήρωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.
Σύμφωνα πάντως με την αποτίμηση της DIA, οι βόμβες απλά απέκλεισαν εισόδους στην εγκατάσταση στο Φορντό, που βρίσκεται σε μεγάλο βάθος, ενώ οι ίδιες οι υπόγειες κτιριακές υποδομές παρέμειναν άθικτες. Το έγγραφο, έκτασης πέντε σελίδων, βασισμένο σε παρατηρήσεις της CENTCOM, αναφέρει επίσης πως οι αρχές του Ιράν πιθανόν είχαν ήδη απομακρύνει αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου που διαθέτουν από τις εγκαταστάσεις οι οποίες έγιναν στόχος πριν από τους βομβαρδισμούς, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των εφημερίδων New York Times και Washington Post, των άλλων δυο μέσων που αναφέρθηκαν σε αυτό επικαλούμενα επίσης πηγές τους ενήμερες για το περιεχόμενο του.
Και τα τρία μέσα σημειώνουν πως οι βομβαρδισμοί πήγαν πίσω το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας για «λίγους» μήνες «το πολύ». Η NYT αναφέρεται σε «λιγότερους από έξι μήνες», η WaPo σε «αριθμό μηνών».
Το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα δεν καταστράφηκε, λέει το CNN, διαψεύδει ο Λευκός Οίκος
Μια πρώτη εκτίμηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών δείχνει ότι τα αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ σε τρεις από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, το περασμένο Σαββατοκύριακο, δεν κατέστρεψαν τα βασικά στοιχεία του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης και κατά πάσα πιθανότατα το καθυστέρησαν μόνο για μερικούς μήνες, μετέδωσε απόψε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο τρία πρόσωπα που έχουν ενημερωθεί για το θέμα αυτό.
Σύμφωνα με το CNN, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Λέβιτ χαρακτήρισε «κατηγορηματικά λανθασμένη» αυτήν την «υποτιθέμενη εκτίμηση».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ επιμένει πως οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν «καταστράφηκαν» ολοσχερώς
Ο Ντόναλντ Τραμπ διέψευσε χθες δημοσιεύματα τριών αμερικανικών μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με τα οποία οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί την Κυριακή απλά καθυστέρησαν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν για μερικούς μήνες στην καλύτερη περίπτωση.
«Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν έχουν καταστραφεί τελείως!», διαβεβαίωσε ξανά ο πρόεδρος των ΗΠΑ μέσω Truth Social, σε ανάρτηση με όλα τα γράμματα κεφαλαία, καταφερόμενος εναντίον δύο ΜΜΕ.
Ιράν: Ο πρόεδρος Πεζεσκιάν δηλώνει έτοιμος να επιλύσει τα θέματα με τις ΗΠΑ, τονίζει ότι η χώρα του δεν επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα αλλά σκοπεύει να διεκδικήσει τα “νόμιμα δικαιώματά” της
Ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν δήλωσε σήμερα ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη να επιλύσει τα θέματα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, βάσει των διεθνών πλαισίων, σε δηλώσεις του κατά την τηλεφωνική συνομιλία του είχε με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
Η τηλεφωνική συνομιλία πραγματοποιήθηκε την επομένη μέρα της ανακοίνωσης από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ της συμφωνίας εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν.
Σε άλλη τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ, ο Ιρανός πρόεδρος επανέλαβε σήμερα ότι η χώρα του δεν επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, αλλά θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα “νόμιμα δικαιώματά” της για το μη στρατιωτικού χαρακτήρα πυρηνικό της πρόγραμμα, ενώ έχει τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία με το Ισραήλ.
“Περιμένουμε από εσάς να τους εξηγήσετε, στις σχέσεις σας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν επιδιώκει μόνο να διεκδικήσει τα νόμιμα δικαιώματά της”, δήλωσε ο Πεζεσκιάν στην τηλεφωνική αυτή συνομιλία με τον Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
“Το Ιράν ουδέποτε επιδίωξε να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και δεν θα το επιδιώξει”, πρόσθεσε, λέγοντας ότι το Ιράν είναι “έτοιμο να επιλύσει τις διαφορές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Νετανιάχου προειδοποιεί το Ιράν να μη συνεχίσει το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του, απειλώντας πως σε τέτοια περίπτωση θα διατάξει νέες επιχειρήσεις
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απείλησε εκ νέου χθες Τρίτη το βράδυ το Ιράν, αφού τέθηκε σε εφαρμογή εύθραυστη κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στα δυο κράτη το πρωί που ανακοινώθηκε από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, διαμηνύοντας πως αν η Ισλαμική Δημοκρατία κινηθεί για την αποκατάσταση του προγράμματος πυρηνικής ενέργειάς της, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θα διαταχθούν να αναλάβουν ξανά δράση.
Διατράνωσε πως το Ισραήλ κατήγαγε «ιστορική νίκη», ότι «κατέστρεψε» το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν.
Αν το Ιράν αποπειραθεί να το αποκαταστήσει, συνέχισε ο κ. Νετανιάχου, ο στρατός «θα δράσει με την ίδια αποφασιστικότητα και την ίδια ισχύ για να αποτρέψει οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια».
Ο επικεφαλής της επιτροπής ατομικής ενέργειας του Ιράν Μοχάμεντ Εσλαμί έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένα ότι η Τεχεράνη εννοεί να συνεχίσει το πυρηνικό πρόγραμμά της χωρίς διακοπή.
Ειδικοί σημειώνουν πως το εύρος των ζημιών στις εγκαταστάσεις του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος μετά τους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσαν το Ισραήλ από τη 13η Ιουνίου και οι ΗΠΑ την Κυριακή δεν είναι σαφές μέχρι τώρα.
Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πηγές τους ενήμερες για άκρως απόρρητη αποτίμηση της DIA, της υπηρεσίας πληροφοριών του Πενταγώνου, ανέφεραν χθες πως οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί την Κυριακή απλά «καθυστέρησαν» το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας για «μερικούς μήνες», έξι «το πολύ».
Η Τεχεράνη επιμένει εδώ και δεκαετίες ότι δεν έχει πρόθεση να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, όπως την κατηγορούν δυτικές κυβερνήσεις και αυτή του Ισραήλ, τονίζοντας πως το πυρηνικό της πρόγραμμα έχει αποκλειστικά πολιτικούς σκοπούς. Ωστόσο ο ΔΟΑΕ σημειώνει πως το Ιράν είναι η μόνη χώρα δίχως πρόγραμμα παραγωγής πυρηνικών όπλων που εμπλουτίζει ουράνιο στο 60%, επίπεδο αρκετά κάτω, πάντως όχι πολύ μακριά από το 90% που απαιτείται για να παραχθούν πυρηνικά όπλα.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου υποστήριξε ακόμη χθες ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του «κατέστρεψαν» τη βιομηχανία παραγωγής βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν.
Εξάλλου, προτού τεθεί σε εφαρμογή η κατάπαυση του πυρός, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις κατάφεραν «το πιο σκληρό πλήγμα από την αρχή του πολέμου» σκοτώνοντας «εκατοντάδες» κυβερνητικούς αξιωματούχους, όπως είπε.
Η άλλη πλευρά δεν έχει αναγνωρίσει κάτι τέτοιο ως τώρα.
Ακόμη, ο κ. Νετανιάχου έπλεξε το εγκώμιο του προέδρου των ΗΠΑ Τραμπ –ο οποίος διέταξε να βομβαρδιστούν τρεις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις-κλειδιά την Κυριακή–, τονίζοντας πως το Ισραήλ «δεν είχε ποτέ καλύτερο φίλο στον Λευκό Οίκο».

Πηγή: militaire.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com