24.5.22

Ο Ερντογάν τρέμει με την σκέψη ότι το Κογκρέσο θα σταματήσει την πώληση των F-16: Οι ύβρεις στον Μητσοτάκη…

 


Συνεχίζει να κλιμακώνει ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιτέθηκε τη Δευτέρα με βαριές εκφράσεις εναντίον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Ερντογάν δεν μπορεί να χωνέψει την επιτυχία της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού και το γεγονός ότι είχε σημαντικές επαφές που αφορούσαν και την πώληση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός φοβάται ότι η αγορά αυτή δεν θα πραγματοποιηθεί. Σημαντικοί Αμερικανοί νομοθέτες και οι ακτιβιστές της Ομογένειας, ξεκίνησαν μαζική προσπάθεια για να μην πραγματοποιηθεί η πώληση των μαχητικών.

Ο άθλιος Τούρκος πρόεδρος έπειτα από το υπουργικό συμβούλιο, δήλωσε τα εξής: «Για εμένα δεν υπάρχει Μητσοτάκης. Δεν θα ξανασυναντηθώ ποτέ μαζί του».

Ο Ερντογάν κατηγόρησε προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την εξαιρετική ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός καταχειροκροτήθηκε από τους Αμερικανούς νομοθέτες που παρακολούθησαν την ομιλία του και αυτό εξόργισε τον  πρόεδρο της Τουρκίας.

Η ελληνική κυβέρνηση, από την πλευρά της, απάντησε άμεσα μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου επιλέγοντας όμως να μην «σηκώσει το γάντι των σκληρών δηλώσεων» και να απαντήσει με ψυχραιμία. Δήλωσε πως δεν πρόκειται να μπει σε διαδικασία αντιπαράθεσης δηλώσεων με την τουρκική ηγεσία.

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τόσο τα εθνικά μας δίκαια όσο και τη διεθνή νομιμότητα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία, το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους. Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Οικονόμου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τον Έλληνα πρωθυπουργό, ότι στις ΗΠΑ επιχείρησε να μπλοκάρει την αγορά των F-16 από την Τουρκία.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Ερντογάν είπε: «Οι ΗΠΑ είναι πιθανό να αποφασίσουν να πουλήσουν F-16 στην Τουρκία χωρίς να χρειάζεται να συμβουλευτούν τον Έλληνα πρωθυπουργό».

Το ίδιο πρακτορείο μετέδωσε επίσης ότι ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως «η Άγκυρα δεν θα πραγματοποιήσει τη Συνάντηση Στρατηγικής Συνεργασίας με την Αθήνα λόγω των δηλώσεων του Έλληνα πρωθυπουργού κατά της Τουρκίας προς τους ηγέτες των ΗΠΑ».

«Είχαμε συμφωνήσει να μην συμπεριλάβουμε τρίτες χώρες ανάμεσά μας. Παρόλα αυτά, την περασμένη εβδομάδα, πραγματοποίησε μία επίσκεψη στις ΗΠΑ και μίλησε στο Κογκρέσο και τους προειδοποίησε να μην μας δώσουν F-16», είπε ο Ερντογάν για να συμπληρώσει:

«Δεν υπάρχει πλέον για μένα. Δεν θα συμφωνήσω ποτέ να συναντηθώ μαζί του. Θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με αξιότιμους πολιτικούς. Με πολιτικούς με προσωπικότητα, υπερηφάνεια, που τηρούν το λόγο τους».

«Αυτή στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν δέκα βάσεις. Για ποιόν λόγο; Ποιόν απειλούν; Για ποιο λόγο χτίζονται αυτές οι βάσεις στην Ελλάδα; Εδώ μιλάμε για μία Ελλάδα που στις χώρες της Ε.Ε χρωστάει 400 δισεκατομμύρια ευρώ», επισήμανε.

«Το μετά από εδώ ας το σκεφτεί ο Μητσοτάκης. Με ποιους θα συνεργαστεί και ποιους θα βάλει να χτίσουν βάσεις. Εμείς είμαστε αρκετοί για εμάς», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με την Καθημερινή (Γιώργος Σκαφιδάς) ο Τούρκος πρόεδρος το συνηθίζει όταν πιέζεται να (αντ)επιτίθεται, απλώνοντας όλες τις διεκδικήσεις του στο τραπέζι.

Αναλυτές, μεταξύ αυτών και Τούρκοι όπως ο Ragip Soylu, εκτιμούν πως εκείνος τώρα κλιμακώνει με το βλέμμα στραμμένο όχι τόσο στην Αθήνα, στο Ελσίνκι ή στην Στοκχόλμη, αλλά (μέσω των προαναφερθέντων) στις ΗΠΑ και στην κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν από τον οποίο η Άγκυρα δεν έχει ακόμη «πάρει» όσα θα ήθελε, και ας έχουν περάσει κοντά δύο χρόνια από την εκλογή του τελευταίου στην προεδρία των ΗΠΑ…

Υπάρχει περίπτωση «υποχωρήσεις» ή «παραχωρήσεις» που δεν έγιναν τα περασμένα δύο χρόνια από την πλευρά των ΗΠΑ υπέρ της Τουρκίας του Ερντογάν, να γίνουν τώρα με φόντο την ουκρανική κρίση και όσα αυτή η κρίση σημαίνει για το ΝΑΤΟ;
Μένει να φανεί… Το μόνο σίγουρο είναι πάντως πως οι τουρκικές πιέσεις και οι ανεβασμένοι τουρκικοί τόνοι δεν εκτιμώνται μεταξύ των συμμάχων…

Δημιουργία ζωνών ασφαλείας

Σύμφωνα με το Reuters, o πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι η Άγκυρα θα ξεκινήσει σύντομα νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά μήκος των νότιων συνόρων της για τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας βάθους 30 χιλιομέτρων για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών απειλών σε αυτές τις περιοχές.

«Ο κύριος στόχος αυτών των επιχειρήσεων θα είναι περιοχές που αποτελούν κέντρα επιθέσεων στη χώρα μας και ζώνες ασφαλείας», είπε ο Ερντογάν, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν μόλις οι δυνάμεις του στρατού, των πληροφοριών και της ασφάλειας ολοκληρώσουν τις προετοιμασίες τους.

Πληροφορίες από το πρακτορείο Reuters και την Καθημερινή