28.4.22

Σε επιφυλακή η αντιαεροπορική ασπίδα στο Αιγαίο: Ενημέρωσε το ΝΑΤΟ ο Μητσοτάκης και τη Γαλλία ο Δένδιας

 

Η εντολή εγκλωβισμού Τουρκικών αεροσκαφών από το αντιαεροπορικό σύστημα Patriot, θα κάνει τους Τούρκους ιπταμένους να μην αισθάνονται τόσο βολικά . Πηγή: Πολεμική Αεροπορία


Εντολή ενεργοποίησης των αντιαεροπορικών συστημάτων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δόθηκε από το επιτελείο προς τους σχηματισμούς των νησιών.

Αυτό σημαίνει ότι οι Τούρκοι ιπτάμενοι μόλις περάσουν στο FIR Αθηνών και τον Εθνικό εναέριο χώρο στα νησιά του Αν. Αιγαίου θα εγκλωβίζονται από τα αντιαεροπορικά συστήματα της πολεμικής αεροπορίας και του αντιαεροπορικού πυροβολικού.

__________________________________

Το πρόβλημα είναι ότι και οι τούρκοι θα εντοπίζουν και θα καταγράφουν τη πηγή του εγκλωβισμού. Φυσικά ο εγκλωβισμός θα γίνεται από αυτοκινούμενα συστήματα που θα αλλάζουν θέση, αλλά και πάλι χρειάζεται "πονηριά"  η όλη υπόθεση.

Juan

__________________________________

Πρόκειται για μια κίνηση που είχε συμβεί και στο παρελθόν αλλά τώρα κρίνεται επιτακτική η ανάγκη για αύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και εγρήγορσης ώστε να σταλεί μηνύματα στην Τουρκία, επισημαίνουν αρμόδιες πηγές.

Την ίδια στιγμή δυο ασκήσεις της χώρας μας είναι σε εξέλιξη σήμερα και αύριο με τη συμμετοχή Γαλλικής φρεγάτας και Αμερικανικου Αντιτορπιλικού, γεγονός που δείχνει ότι οι σύμμαχοι γίνονται μάρτυρες των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας.

Μητσοτάκης: Ενημέρωσα τον Στόλτενμπεργκ 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την συνάντησή του με την Φινλανδή ομόλογο του Σάρα Μάριν στο Μέγαρο Μαξίμου, έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία για το πρωτοφανές μπαράζ προκλήσεων στο οποίο επιδόθηκε με υπερπτήσεις μαχητικών πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα που κορυφώθηκε με το μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά χθες.

«Μίλησα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτνεμπεργκ και τον ενημέρωσα για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας. Με επικίνδυνες υπερπτήσεις πάνω από Σάμο, Χίο, Κάρπαθο και άλλα ελληνικά νησιά. Και κατέστησα σαφές στον κ. Στόλντμπεργκ ότι αυτή η συμπεριφορά είναι απαράδεκτη και μη αποδεκτή από έναν νατοϊκό εταίρο στη ΝΑ Πτέρυγα το ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία με τις προκλήσεις της, υπονομεύει την ενότητα του ΝΑΤΟ, την ώρα που πρέπει να παραμένουμε ενωμένοι. Αυτή η συμπεριφορά υπονομεύει την πρόοδο που κάναμε κατά τη συνάντηση μου με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Πρέπει να σταματήσει. Εμείς θα θέσουμε αυτό το ζήτημα σε όλα τα διεθνή φόρουμ. Η Τουρκία δεν έχει εναρμονιστεί με τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει τα κράτη μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, και αυτή δεν είναι συμπεριφορά κράτους που επιθυμεί να είναι υποψήφιο μέλος της ΕΕ».

Ο Δένδιας ενημέρωσε τους Γάλλους

Συνάντηση με τον πρέσβη της Γαλλίας Πατρίκ Μεζονάβ πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η ελληνογαλλική συνεργασία και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Hellas Journal