17.2.21

Νέο αντιτουρκικό ξέσπασμα Μακρόν: «Ορκίζομαι ότι θα εξοντώσω όλους τους τζιχαντιστές στη Β. Αφρική»

 


Στοχοποιείται πλέον η τουρκική διείσδυση σε Λιβύη και Β. Αφρική από Γαλλία-ΗΠΑ


ΟΓάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ορκίστηκε σήμερα Τρίτη, να εντείνει τις προσπάθειές των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων για «αποκεφαλισμό» όλων των φιλότουρκων τρομοκρατικών οργανώσεων στη Βόρειο Αφρική.

Ο ίδιος τόνισε μάλιστα ότι δεν θα υπάρξει άμεση μείωση της στρατιωτικής παρουσίας της Γαλλίας στην περιοχή, αλλά θα γίνει έκκληση για την συμμετοχή και άλλων χωρών στην κοινή δύναμη της ΕΕ.
Ο Μακρόν συμμετέχοντας σε μια σύνοδο κορυφής με τους ηγέτες των χωρών του G5 Sahel (Μπουρκίνα Φάσο, Τσαντ, Μάλι, Μαυριτανία και Νίγηρας), προειδοποίησε όλες τις οργανώσεις που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και υποστηρίζουν το ακραίο Ισλάμ και τη μουσουλμανική αδελφότητα, ότι θα γίνουν στόχος της δύναμης Tahuba.

"Συμμετέχουμε ξανά με τις δυνάμεις μας για να αποκεφαλίσουμε αυτούς τους ισλαμικούς οργανισμούς", είπε ο ίδιος στη σύνοδο κορυφής στο N'Djamena του Τσαντ.

Ανέφερε δε ότι η πρόκληση της συνόδου κορυφής ήταν να "γίνει το επόμενο βήμα, ισχυρότερο και πιο αποτελεσματικό".

Δεν αποχωρούν οι στρατιώτες της Γαλλίας

Πολλά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο Μακρόν θα ανακοίνωνε την αποχώρηση των 5.100 στρατιωτών της Γαλλίας από την περιοχή, αφού έως τώρα 55 Γάλλοι στρατιώτες είχαν σκοτωθεί στις προσπάθειές της εκκαθάρισης ισλαμικών τρομοκρατικών οργανώσεων, αλλά αυτό τελικά δεν θα γίνει.

Η στρατιωτική επέμβαση της Γαλλίας στην περιοχή, η οποία ξεκίνησε το 2013, είναι δαπανηρή και ο Μακρόν ζήτησε μεγαλύτερη χρηματοδότηση της κοινής δύναμης από την ΕΕ, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο Σαχέλ. Ο ίδιος τόνισε ότι οποιαδήποτε αλλαγή θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή άλλων χωρών.

Υπενθυμίζουμε ότι η Γαλλίδα ΥΠΑΜ είχε αναφερθεί στην κοινή δύναμη της ΕΕ, στην οποία υποψήφια ήταν και η Ελλάδα.

"Οι αλλαγές θα είναι σημαντικές και θα υλοποιηθούν στην στρατιωτική μας δομή στο Σαχέλ όταν έρθει η ώρα, αλλά δεν θα γίνουν αμέσως", δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου.

"Θα ήταν παράδοξο να αποδυναμώσουμε την στρατιωτική μας δύναμη σε μια εποχή που έχουμε ήδη μια ισχυρή πολιτική και στρατιωτική συμμαχία που μας επιτρέπει να επιτύχουμε τους στόχους μας", είπε ο Γάλλος πρόεδρος.
 
Στρέφεται στη Β. Αφρική και ο αμερικανικός στρατός

Την ίδια περίοδο και ο αμερικανικός στρατός επικεντρώνεται στο θέατρο επιχειρήσεων της Βορείου Αφρικής με αναδιάρθρωση των δυνάμεων του.

Η αναδιάρθρωση αυτή θα βελτιώσει ραγδαία την ικανότητα του στρατού των ΗΠΑ στην Αφρική να αναλάβει πολεμικές αποστολές χωρίς πρόσθετο κόστος προσωπικού, τονίζει η αμερικανική διοίκηση.Η νέα διοίκηση του στρατού των ΗΠΑ σε Ευρώπη και Αφρική θα ιδρύσει έναν ενιαίο επιτελείο διοίκησης για την εκτέλεση αρμοδιοτήτων σε ολόκληρο το θέατρο επιχειρήσεων, έναν επιχειρησιακό σταθμό διοίκησης για τον έλεγχο επιχειρήσεων διαφορετικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ και μια θέση διοίκησης έκτακτης ανάγκης για επιχειρήσεις μικρής κλίμακας κυρίως στην Αφρική.