1.5.19

Μαδούρο: Το πραξικόπημα απέτυχε – Θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι


Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο διαβεβαίωσε σήμερα ότι η απόπειρα «πραξικοπήματος»στρατιωτικών που αποστάτησαν και τάχθηκαν υπέρ του Χουάν Γκουαϊδό, απέτυχε. Ανήγγειλε ακόμη ότι θα ασκηθούν «ποινικές διώξεις» σε βάρος των υπεύθυνων.

Ήταν η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Μαδούρο μετά τα επεισόδια στο Καράκας. Η ομιλία του μεταδόθηκε από την δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση. Ο Μαδούρο συνεχάρη τις ένοπλες δυνάμεις διότι κατάφεραν να «αποτύχει η μικρή ομάδα που επιδίωκε να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια».
Σύμφωνα με τον Μαδούρο, πέντε στρατιώτες και τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν από σφαίρες σε συμπλοκές με διαδηλωτές που υποστηρίζουν τον Γκουαϊδό. Για την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, οι στρατιωτικοί οι οποίοι στασίασαν συμμετείχαν σε «απόπειρα πραξικοπήματος».
Η απόπειρα αυτή «δεν θα μείνει ατιμώρητη, μίλησα με τον γενικό εισαγγελέα. Όρισα τρεις εισαγγελείς (…) που άρχισαν να ανακρίνουν όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται», είπε ο Μαδούρο. Στο πλευρό του ήταν ο υπουργός Άμυνας, Βλαντίμιρ Παντρίνο, καθώς και αρκετά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Κατά τον Μαδούρο, οι στασιαστές στρατιωτικοί είχαν σκοπό να προκαλέσουν μια «τραγωδία» με «50, 100 ακόμα και 200 νεκρούς».
«Όλες οι στρατιωτικές βάσεις τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού, παρέμειναν πιστές στην επανάσταση, στον ανώτατο διοικητή τους και στο Σύνταγμα», υποστήριξε.
Ο Μαδούρο αντιμετώπισε σκωπτικά τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. Σύμφωνα με αυτές, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ήταν έτοιμος να εγκαταλείψει το Καράκας για να καταφύγει στην Κούβα.
«Ο Μάικ Πομπέο είπε ότι (…) ο Μαδούρο είχε ένα αεροπλάνο έτοιμο να τον πάει στην Κούβα και οι Ρώσοι (…) του απαγόρευσαν να φύγει από τη χώρα. Κύριε Πομπέο, σας ικετεύω, πόση έλλειψη σοβαρότητας πια», είπε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.
onalert