7.6.23

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Εκδήλωση βράβευσης των σχολείων για τη σχολική δράση «Πάμε Ανακύκλωση» του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης για το σχολικό έτος 2022-2023

 


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023 στο «Καραπάντσειο» Πολιτιστικό Κέντρο, θεατρική σκηνή «Σοφία Βέμπο» η εκδήλωση βράβευσης των σχολείων του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης για τη συμμετοχή τους στη δράση  ευαισθητοποίησης «Πάμε Ανακύκλωση» 2022-2023.

 

Στον προαύλιο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου, τοποθετήθηκαν εκπαιδευτικά επιδαπέδια παιχνίδια και διαδραστικά εργαστήρια για τους μικρούς μαθητές με θέμα την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος. Κατά την εκδήλωση βράβευσης, τα πρώτα σχολεία σε ανακύκλωση υλικών και πόντων επιβράβευσης, έλαβαν από ένα χρηστικό και ένα βραβείο για τη σχολική τους μονάδα. Επιπλέον, όλα τα σχολεία και οι μαθητές που συμμετείχαν στη δράση έλαβαν έπαινο συμμετοχής από τον Δήμο για την προσπάθειά τους.

 

Υπενθυμίζουμε, πως στη σχολική δράση «Πάμε Ανακύκλωση» οι μαθητές από 31 σχολικές μονάδες, με τη βοήθεια γονέων και εκπαιδευτικών ανακύκλωσαν σε 4 ρεύματα υλικών (χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο και μπαταρίες). Συνολικά συλλέχθηκαν πάνω από 26 τόνους ανακυκλώσιμα υλικά.

 

Πιο συγκεκριμένα, ανακυκλώθηκαν συνολικά από 2.994 μαθητές:

·         19.907 κιλά χαρτιού και σώσανε ένα δάσος 338 δέντρων αλλά εξοικονόμησαν και ενέργεια αντίστοιχη με αυτή που απαιτείται για 100 χρόνια λειτουργίας ενός ψυγείου.

·         53 κιλά αλουμινίου και εξοικονομήσανε ενέργεια αντίστοιχη με αυτή που απαιτείται για 1,5 χρόνο  λειτουργίας μιας τηλεόρασης.

·         5.249 κιλά πλαστικού και έτσι αποφύγαμε την έκλυση 3.850 κιλών αερίων του θερμοκηπίου που δημιουργούνται με την παραγωγή του πλαστικού.

·         672 κιλά μπαταριών και εξοικονομήσανε τη συνολική ενέργεια που απαιτείται για παραγωγή 22.400 νέων μπαταριών.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως η στήριξη των σχολείων από τα μέλη της δημοτικής πλατφόρμας ανακύκλωσης του Δήμου ήταν και φέτος υψηλή, καθώς έγινε συνολική δωρεά 70.000 πόντων επιβράβευσης.

 

Οι ανωτέρω σχολικές δράσεις υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Followgreen σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Α’ Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Λάζαρος Κυρίζογλου, οι Αντιδήμαρχοι Τεχνικών Υπηρεσιών κ Βασίλειος Μανωλόπουλος και Οικονομικών Μαρία Αποστολίδου, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλίας Γρόυγιος, ο Κοινοτικός Σύμβουλος Θεόδωρος Σιδηρόπουλος, ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας κ. Μιχάλης Γεράνης, η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης κ. Μπούτσκου Ευαγγελία και πλήθος μικρών μαθητών από τα σχολεία του δήμου που έδωσαν το δικό τους παλμό στην εκδήλωση. Ο κ. Κυρίζογλου κατά το σύντομο χαιρετισμό του συνεχάρη τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που πέτυχαν, καθώς απέδειξαν πως η ανακύκλωση δεν αποτελεί απλώς μια εφήμερη τάση της εποχής, αλλά μία καθημερινή συνήθεια για έναν καλύτερο τρόπο ζωής.

 

Επιπλέον, ευχαρίστησε τον ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), το πρόγραμμα ανακύκλωσης αλουμινίου «Κάθε Κουτί Μετράει» για τη συμβολή τους στον Σχολικό Μαραθώνιο Ανακύκλωσης.

 

Ο Δήμος Αμπελοκήπων- Μενεμένης στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης των πολιτών για το περιβάλλον, συνεχίζει δυναμικά με ακόμα περισσότερες δράσεις και τη νέα χρονιά.

 

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Δημάρχου.

 

Αγαπητοί μαθητές, γονείς &εκπαιδευτικοί,

Σήμερα, με αφορμή την ολοκλήρωση των σχολικής δράσης «Πάμε Ανακύκλωση» για το σχολικό έτος 2022-2023, θα ήθελα να συγχαρώ για την προσπάθεια και την ενεργό συμμετοχή όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς.

 

Ο Σχολικός Μαραθώνιος «Πάμε Ανακύκλωση» υλοποιήθηκε από τον Δήμο μας στο πλαίσιο της δημοτικής πλατφόρμας Followgreen στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης και σε συνεργασία με τον Τμήμα Παιδείας του Δήμου μας.

Θα ήθελα να συγχαρώ τους μαθητές για τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που πέτυχαν φέτος καθώς και αυτήν την σχολική χρονιά έδειξαν πως η συνέπεια και η αγάπη για το περιβάλλον είναι αρετές που έχουν κατακτήσει και έχουν αφομοιώσει στην καθημερινότητά τους. Φυσικά σημαντικό ήταν το έργο και η συνέπεια της Υπηρεσίας Καθαριότητας και Περιβάλλοντος του Δήμου μας, που κάθε εβδομάδα με οργανωμένα δρομολόγια ζύγιζε και παραλάμβανε τα ανακυκλώσιμα υλικά από τα σχολεία.

Πιο συγκεκριμένα, για 5η συνεχή χρονιά τα 18 νηπιαγωγεία και 13 δημοτικά σχολεία που συμμετείχαν στη δράση, συνέλεξαν περισσότερα από 26.000 κιλά κάνοντας διαλογή στην πηγή τεσσάρων ανακυκλώσιμων υλικών, χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο και μπαταρίες. Φυσικά, η κουλτούρα και το αίσθημα ευθύνης για έναν καλύτερο κόσμο καλλιεργείται αρχικά στο σπίτι και κατόπιν στο σχολείο. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για την προσπάθεια που κατέβαλαν να ενημερώσουν σωστά τα παιδιά αναφορικά με τη διαχείριση των υλικών, καθώς επίσης για την ενίσχυση της προσπάθειας για ανακύκλωση στα σχολεία με υλικά που προμηθεύονταν τα παιδιά από το σπίτι, ενώ παράλληλα συμμετείχαν και με τη δωρεά πόντων μέσω της δημοτικής πλατφόρμας.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη στήριξή τους στον Σχολικό Μαραθώνιο Ανακύκλωσης, τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.) Κεντρικής Μακεδονίας, την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης «ΕΕΑΑ», το πρόγραμμα ανακύκλωσης αλουμινίου «Κάθε Κουτί Μετράει» και την ΑΦΗΣ Α.Ε..

 

Ο Δήμος Αμπελοκήπων- Μενεμένης στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης των πολιτών για το περιβάλλον, συνεχίζει δυναμικά με περισσότερες καινοτόμες δράσεις και τη νέα σχολική χρονιά.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους για τη συμβολή σας στην προσπάθεια του Δήμου μας για ένα καλύτερο περιβάλλον, για τη στήριξη των σχολείων με τη δωρεά παραπάνω από 70.000 πόντους, και σας καλώ να επισκεφθείτε τη δημοτική πλατφόρμα ανακύκλωσης Followgreen.gr/ampelokipi-menemeni και να ενημερωθείτε για την ανακύκλωση.