6.2.23

Τίποτα δεν είναι τυχαίο-ΗΠΑ-Κύπρος σε άσκηση αντιμετώπισης κρίσεων στην Ανατολική Μεσόγειο εν μέσω σεισμού στην Τουρκία

 

Από Σούδα/Κρήτη και Κύπρο οι Αμερικανοί θα ελέγχουν Μέση Ανατολή και Μεσόγειο επιφέροντας ανακατατάξεις και αλλαγές και στο κυπριακό

ΗΚύπρος και οι ΗΠΑ πραγματοποιούν κοινή στρατιωτική άσκηση στο νησί με την κωδική ονομασία «Silver Falcon 23» έως τις 24 Φεβρουαρίου.

Η άσκηση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ (USEUCOM) και την Εθνοφρουρά, ανακοίνωσε το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών τη Δευτέρα.

«Η άσκηση με την ονομασία “Silver Falcon 23” πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εξαιρετικών διμερών σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Στόχος είναι να δοκιμάσει τις διαδικασίες έκτακτης ανάγκης και τα πρωτόκολλα που πρέπει να ακολουθούνται σε περίπτωση κρίσης στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης ανθρωπιστικών επιχειρήσεων, εκκένωσης μέσω του εδάφους της Δημοκρατίας και ιδιαίτερα της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

«Μέσω αυτής της κοινής άσκησης, οι Ένοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν πολύτιμες εμπειρίες και να αντλήσουν διδάγματα σε ένα αμοιβαία ενισχυτικό και επωφελές πλαίσιο», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, περιορισμένος αριθμός αμερικανικών δυνάμεων θα αναπτυχθεί προσωρινά σε ορισμένες τοποθεσίες στην Κύπρο «για την επίτευξη των εκπαιδευτικών στόχων».

«Η Silver Falcon 23 αποτελεί πυλώνα της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η άσκηση έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των στρατευμάτων και των δύο εθνών και να διασφαλίσει την ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο, ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση κρίσεων.

«Αυτή η άσκηση χρησιμεύει ως ευκαιρία για την USEUCOM και τον κυπριακό στρατό να ασκηθούν μαζί και να μάθουν ο ένας από τον άλλον.

«Το SF23 αντιπροσωπεύει ένα ακόμη βήμα στη σκόπιμη και στρατηγική σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κύπρου και συμβάλλει στην περιφερειακή σταθερότητα», ανακοίνωσε η Διοίκηση της Ευρώπης του αμερικανικού Στρατού.
Η USEUCOM είναι υπεύθυνη για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ σε όλη την Ευρώπη, τμήματα της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, τον Αρκτικό και τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Περιλαμβάνει περισσότερους από 64.000 στρατιωτικούς και πολιτικό προσωπικό και συνεργάζεται στενά με τους Συμμάχους και τους εταίρους του ΝΑΤΟ.

Η ανακοίνωση των Αμερικανών και τα σχέδια τους για την Κύπρο 

“Πολλά αμερικανικά πλοία και υποβρύχια έχουν πραγματοποιήσει επισκέψεις και επιχειρήσεις σε λιμάνια εντός και γύρω από την Κύπρο φέτος, καθώς οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εργάζονται μαζί για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα”ανέφερε ο Αμερικανός Διοικητής της Task Force 67, που αποτελείται από μια τρομερή αεροναυτική δύναμη στην περιοχή επιχειρήσεων των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ Ευρώπης-Αφρικής (NAVEUR-NAVAF).

Η ομάδα αυτή εργασίας παρέχει στήριξη και ετοιμοπόλεμα αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας, καθώς και δυνάμεις υποστήριξης στο NAVEUR-NAVAF, τον Έκτο Στόλο των ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, για τη διεξαγωγή αποτελεσματικού ανθυποβρυχιακού πολέμου, την παροχή πραγματικών, αξιόπιστων πληροφοριών,  προκειμένου να ενισχύσει την περιφερειακή σταθερότητα”, αναφέρει η αμερικανική ιστοσελίδα, περιγράφοντας έτσι γενικόλογα αυτό που θα λάβει χρόνο σχετικά σύντομα.

https://www.pentapostagma.gr/