8.2.23

Σεισμός στην Τουρκία: Αντιμέτωπος με κρεσέντο επικρίσεων ο Ερντογάν

Σεισμός στην Τουρκία: Αντιμέτωπος με κρεσέντο επικρίσεων ο Ερντογάν 

Αυξάνονται οι επικρίσεις στην Τουρκία σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του φονικού σεισμού, με την αντιπολίτευση αλλά και τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών να κατηγορούν την κυβέρνηση για αργή και ανεπαρκή αντίδραση στην τραγωδία

Αυξάνονται οι επικρίσεις στην Τουρκία σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του φονικού σεισμού, με την αντιπολίτευση αλλά και τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών να κατηγορούν την κυβέρνηση για αργή και ανεπαρκή αντίδραση στην τραγωδία.

Το αίσθημα της οργής φάνηκε ακόμη πιο έντονα όταν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε τρεις μήνες θα βρεθεί αντιμέτωπος με την πρόκληση των εκλογών, πραγματοποίησε επίσκεψη στις περιοχές που έπληξε ο σεισμός και παραδέχθηκε την ύπαρξη ορισμένων προβλημάτων σε ό,τι αφορά την αρχική αντίδραση της κυβέρνησης.

Επικρίσεις από πληγέντες και αντιπολίτευση

Οι σεισμοί της Δευτέρας είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι στη νότια Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία. Επιπλέον, καταστράφηκαν υποδομές και ισοπεδόθηκαν χιλιάδες κτίρια, αφήνοντας χωρίς στέγη πολλούς ανθρώπους εν μέσω δύσκολων καιρικών συνθηκών.

«Πού είναι το κράτος; Πού ήταν δύο μέρες τώρα; Τους παρακάλαμε. Αφήστε εμάς να το κάνουμε, μπορούμε να τους βγάλουμε [τους εγκλωβισμένους]», είπε η Σαμπία Αλινάκ από τη Μαλάτια, κοντά στα σκεπασμένα από χιόνι συντρίμμια ενός κτιρίου, όπου έχουν παγιδευτεί συγγενείς της.

Από την αρχή, πολλοί Τούρκοι είχαν εκφράσει παράπονα για την έλλειψη εξοπλισμού και υποστήριξης καθώς περίμεναν αβοήθητοι κοντά στα γκρεμισμένα κτίρια, χωρίς να διαθέτουν την απαραίτητη εξειδίκευση ή τα εργαλεία για να διασώσουν τους εγκλωβισμένους – ακόμα και όταν άκουγαν τις κραυγές τους για βοήθεια.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι αυτή η καταστροφή σημαίνει πως είναι καιρός για ενότητα και όχι για επικρίσεις. Την Τετάρτη, ωστόσο, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απέτυχε να συνεργαστεί με τις τοπικές αρχές καθώς και ότι αποδυνάμωσε μη κυβερνητικούς οργανισμούς που θα μπορούσαν να βοηθήσουν.

«Αρνούμαι να αντιμετωπίσω όσα συμβαίνουν ως κάτι που υπερβαίνει την πολιτική και να ευθυγραμμιστώ με το κυβερνών κόμμα. Αυτή η κατάρρευση είναι το ίδιο το αποτέλεσμα μιας συστηματικά κερδοσκοπικής πολιτικής», δήλωσε.

«Εάν υπάρχει κάποιος που να είναι υπέυθυνος για αυτή την κατάσταση, αυτός είναι ο Ερντογάν. Είναι το κυβερνών κόμμα που άφησε απροετοίμαστη τη χώρα απέναντι στους σεισμούς εδώ και 20 χρόνια».

Οι διασώστες δυσκολεύονται να φτάσουν σε κάποιες από τις περιοχές που δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα, λόγω των κατεστραμμένων δρόμων, της κακοκαιρίας καθώς και της έλλειψης πόρων και αποτελεσματικού εξοπλισμού, ενώ ορισμένες τοποθεσίες έχουν ξεμείνει από καύσιμα και ηλεκτρισμό.

Στρατιωτική απάντηση

Ο Νασού Μαχρούκι, ιδρυτής μιας ομάδας έρευνας και διάσωσης που ανέλαβε δράση και στον σεισμό του 1999, δήλωσε ότι ο στρατός δεν απάντησε αρκετά γρήγορα διότι η κυβέρνηση Ερντογάν κατήργησε ένα πρωτόκολλο που του επέτρεπε να παρέμβει χωρίς να έχει λάβει κάποια σχετική εντολή.

«Όταν αυτό ακυρώθηκε, καταργήθηκαν τα καθήκοντα και οι ευθύνες τους σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση καταστροφών», δήλωσε ο ίδιος στο πρακτορείο Reuters.

«Από τα πρώτα δευτερόλεπτα [μετά τον σεισμό του 1999], οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ανέλαβαν δράση και βρέθηκαν στο σημείο [της καταστροφής]  εντός λίγων ωρών», τόνισε, υπογραμμίζοντας την αντίθεση με όσα ίσχυσαν στην περίπτωση του σεισμού της Δευτέρας, καθώς ο στρατός έπρεπε να περιμένει για οδηγίες προτού κινητοποιηθεί.

«Τώρα φαίνεται πως η ευθύνη είναι της AFAD (Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτων Αναγκών) αλλά δεν είναι προετοιμασμένη για μια καταστροφή τόσο γιγαντιαίων διαστάσεων», πρόσθεσε ο Μαχρούκι.

«Είναι καιρός για ενότητα, αλληλεγγύη. Σε μια περίοδο όπως αυτή, δεν μπορώ να ασχοληθώ με  ανθρώπους που διεξάγουν αρνητικές εκστρατείες για πολιτικά συμφέροντα», δήλωσε από την πλευρά του ο Ερντογάν, κατά την άφιξή του στη νότια επαρχία Χατάι.

Επιπλέον, μιλώντας στο Καχραμανμαράς, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, ο Ερντογάν είχε τονίσει τα εξής: «Είχαμε ορισμένα προβλήματα σε δρόμους και αεροδρόμια αλλά σήμερα είμαστε καλύτερα».

Ο Ερντογάν δεν φάνηκε να συνομίλησε με τους ντόπιους.

Μετά τον σεισμό, αντιμέτωποι με το κρύο και την πείνα

Αξιωματούχος της κυβέρνησης, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι οι προσπάθειες διαχείρισης της καταστροφής αντιμετώπισαν τα εμπόδια των κατεστραμμένων δρόμων, της κακοκαιρίας και της  διακοπής λειτουργίας κάποιων αεροδρομίων.

«Φαίνεται πως θα έπρεπε να ήμασταν καλύτερα προετοιμασμένοι», ανέφερε η ίδια πηγή.

Στη νότια πόλη της Αντάκια, η οποία είναι ανάμεσα στις περιοχές που δέχθηκαν το βαρύτερο πλήγμα, η 64χρονη Μελέκ δήλωσε ότι δεν είχε δει ομάδες διάσωσης στο σημείο μέχρι την Τρίτη. «Δεν έχουμε δει να μοιράζουν τρόφιμα εδώ, σε αντίθεση με παλαιότερες καταστροφές στη χώρα μας. Επιβιώσαμε από τον σεισμό, αλλά θα πεθάνουμε όλοι μας από το κρύο και την πείνα».

Ο Σελίμ Τεμούρτσι, εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου Κόμματος του Μέλλοντος, δήλωσε ότι οι προσπάθειες της AFAD ήταν ανεπαρκείς λόγω των ελλείψεων προσωπικού και της τεράστιας έκτασης της καταστροφής.

«Δεν είχαν την δυνατότητα να πραγματοποιήσουν έρευνες και επιχειρήσεις διάσωσης σε όλα τα κτίρια ταυτόχρονα, ενώ έφτασαν σε ορισμένες περιοχές μετά από 30 ώρες», είπε, προσθέτοντας ότι οι διασωθέντες παραμένουν χωρίς τροφή και νερό.

https://www.kathimerini.gr/

Πηγή: Reuters