6.2.23

Σεισμική δόνηση 4,2 Ρίχτερ στον Αρχάγγελο Ρόδου: Δεν συνδέεται με τον σεισμό στην Τουρκία, λέει ο καθηγητής Λέκκας

 

Σεισμός μεγέθους 4,2 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 04:00 τα ξημερώματα στον Αρχάγγελο της Ρόδου. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 11χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αρχάγγελου με εστιακό βάθος 10 χλμ.

Για τις δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις μέσα στη νύχτα στο Γκαζιαντέπ της Τουρκίας και στον Αρχάγγελο της Ρόδου μίλησε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, τονίζοντας ότι «δεν συνδέονται οι δυο ισχυρότατοι σεισμοί».

«Έχουμε να κάνουμε με έναν ισχυρότατο σεισμό της τάξεως των 7,8 βαθμών (της κλίμακας Ρίχτερ) σαν προκαταρκτικό μέγεθος, ο οποίος έχει προκαλέσει πολύ σημαντικές βλάβες» δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο καθηγητής Γεωλογίας για τον σεισμό στην Τουρκία.

«Θεωρώ ότι και οι ζημιές και τα θύματα θα είναι πολλαπλάσια. Είναι ένας σεισμός που έχει εκδηλωθεί σε ένα ρήγμα χιλιομέτρων που αρχίζει από τη Νεκρά Θάλασσα και τελειώνει στο κέντρο της Τουρκίας. Δεν είναι το ρήγμα της Ανατολίας. Είναι το δυτικό ρήγμα που οριοθετεί τη διείσδυση της αφρικανικής πλάκας στην Τουρκία […] και έχει δώσει τους μετασεισμούς των 6,7 Ρίχτερ», πρόσθεσε ο κ. Λέκκας.

Όπως τόνισε «ακόμα δεν έχουμε αντίληψη της περιοχής που επλήγη. Είμαστε σε μια φάση ετοιμότητας στο να αποτιμήσουμε επιστημονικά και επιχειρησιακά τι πρέπει να γίνει».

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες γιατί ο σεισμός έγινε στις 4:00 τα ξημερώματα τα κτήρια είναι πολύ υποδέεστερα από τα δικά μας.

«Παρότι φαίνονται σύγχρονα οι (αντισεισμικοί) κανονισμοί στην Τουρκία δεν έχουν καμία σχέση με τους δικούς μας τους σεισμούς. Τα χαρακτηρίζει η υπερβολή χωρίς να είναι αντισεισμικά θωρακισμένα με υλικά κατασκευής όχι ποιοτικά. Είναι κτήρια με πολύ μεγάλη τρωτότητα σε μικρότερους σεισμούς. Φανταστείτε ποια είναι η καταστροφή που έχει γίνει στην περιοχή.

Σε κομβικό σημείο ο σεισμός στη Ρόδο

Μιλώντας για την σεισμική δόνηση των 4,2 Ρίχτερ που αναστάτωσε τους κατοίκους στη Ρόδο σημείωσε ότι ναι μεν είναι «σεισμός σε κομβικό σημείο, όμως ο σεισμός δεν έχει καμία σχέση με την Τουρκία. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Δε νομίζω ότι θα έχουμε κανένα πρόβλημα».

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ απέφυγε να απαντήσει αν ήταν ο κύριος σεισμός λέγοντας στην ΕΡΤ ότι πρέπει να περάσουν κάποιες ώρες για να παρακολουθήσουν την εξέλιξη του φαινομένου και να αποφανθούν.

Πηγή: ertnews