4.12.22

Τροχιοδεικτική βολή Μακρόν για παζάρι με τον Πούτιν; Αναγνωρίζει τις «εγγυήσεις ασφαλείας» που ζητά η Μόσχα και προκαλεί αντιδράσεις στην Ουκρανία

Ο κ. Μακρόν έχει απόλυτο δίκιο. Τα αιτήματα της Ρωσίας φαίνονται λογικά.Όσο αφορά τον Ουκρανό πρόεδρο, που ενδιαφέρεται μόνο για το κύρος του καιπροσπαθεί απεγνωσμένα να  εμπλέξει το ΝΑΤΟ σε άμεσο πόλεμο -ίσως και πυρηνικό- με τη Ρωσία να αφήσει τα νάζια και τους "ηρωϊσμούς" και να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.Δεν θα καταστραφεί η Γη για κανένα λόγο. Ήδη ταλαιπωρεί αφάνταστα τους λαούς των αφελών ηγετών που έσπευσαν να εμπλακούν με τη Ρωσία για να ικανοποιήσουν τα οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ.
Α. ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ
 

Εντονη κριτική και αντιδράσεις πυροδοτεί ήδη η δήλωση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι η Δύση πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να «αντιμετωπίσει» την ανάγκη της Ρωσίας για εγγυήσεις ασφαλείας προκειμένου να τερματισθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η ιδέα παραχωρήσεων προς στο Κρεμλίνο, ύστερα από 10 μήνες πολέμου, απορρίπτεται μετά βδελυγμίας από ουκρανικής πλευράς, ενώ προσώρας δεν έχει και πολλούς υποστηρικτές στη Δύση.

Οι δηλώσεις Μακρόν έγιναν το Σάββατο στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1 σε μια συνέντευξη που είχε παραχωηρηθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου στις ΗΠΑ.


Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η Δύση θα πρέπει να λάβει υπόψη το αίτημα για εγγυήσεις ασφαλείας από τη ρωσική πλευρά και να συνυπολογίσει τις ανησυχίες του Κρεμλίνου σχετικά με την επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς.

«Εάν ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμφωνήσει σε διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, η Δύση θα πρέπει να εξετάσει πώς να αντιμετωπίσει την ανάγκη για εγγυήσεις ασφαλείας», είπε ο Μακρόν.

«Αυτό σημαίνει» είπε ο επικεφαλής του Elysée, «ότι ένα από τα βασικά σημεία που πρέπει να αντιμετωπίσουμε -όπως έλεγε πάντα ο πρόεδρος Πούτιν- είναι ο (ρωσικός) φόβος ότι το ΝΑΤΟ θα φθάσει μέχρι το κατώφλι της Ρωσίας καθώς και η  ανάπτυξη (από το ΝΑΤΟ) όπλων που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη Ρωσία».

«Αυτό το ζήτημα θα είναι μέρος των θεμάτων ειρήνης, επομένως πρέπει να προετοιμάσουμε τι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε, πώς να προστατεύσουμε τους συμμάχους και τα κράτη μέλη μας και πώς να δώσουμε εγγυήσεις στη Ρωσία την ημέρα που θα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ενας από τους πρώτους που τοιποθετήθηκαν ήταν ο πρώην Υπουργός Άμυνας και Εξωτερικών της Λιθουανίας, Λίνας Λινκεβίτσιους.

Μήπως πρέπει η Ρωσία να δώσει εγγυήσεις στον πολιτισμένο κόσμο;

«Η Ρωσία έχει όλες τις εγγυήσεις ασφαλείας εάν δεν επιτεθεί, δεν προσαρτήσει ή δεν καταλάβει τους γείτονές της», ανέφερε σκωπτικά ο Linkevicius στο Twitter την Κυριακή.

«Αν κάποιος θέλει να δημιουργήσει μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας που επιτρέπει σε ένα τρομοκρατικό κράτος να συνεχίσει τις μεθόδους εκφοβισμού του, θα πρέπει να το ξανασκεφτεί», πρόσθεσε.

Ο σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου Mykhailo Podolyak ήταν ακόμνη πιο οξύς γράφοντας στο Twitter ότι σκέπτεται μήπως είναι ο «ο πολιτισμένος κόσμος που χρειάζεται «εγγυήσεις ασφαλείας» από τις βάρβαρες προθέσεις της μετά – Πούτιν Ρωσίας». 

 

«Αυτό θα είναι δυνατό μόνο μετά το δικαστήριο, την καταδίκη των εμπνευστών του πολέμου και των εγκληματιών πολέμου, την επιβολή αποζημιώσεων μεγάλης κλίμακας και την αποσαφήνιση εκ μέρους της ρωσικής ελίτ του «ποιος είναι αυτός που φταίει», εξήγησε ο Ποντόλιακ.

Ρωσία και ΗΠΑ δήλωσαν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι είναι ανοιχτές σε κατ’ αρχήν συνομιλίες αν και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι θα συνομιλούσε με τον Πούτιν μόνο εάν ο αρχηγός του Κρεμλίνου δείξει ότι ενδιαφέρεται για τον τερματισμό του πολέμου.

Πολλοί, στην Ουκρανία και στη Δύση, αντιτίθενται σθεναρά σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τον Πούτιν που θα τον ανταμείψει με παραχωρήσεις, ειδικά τη στιγμή που η Ουκρανία έχει απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις από μεγάλες περιοχές τους τελευταίους τρεις μήνες.

Ωστόσο, οι δηλώσεις του Μακρόν υποδηλώνουν ότι συμμερίζεται την ανάγκη της Μόσχας για εγγυήσεις ασφαλείας -αίτημα που ήταν το επίκεντρο της έντονης αλλά αποτυχημένης διπλωματίας προ του πολέμου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Φεβρουαρίου, ο Πούτιν δήλωνε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μακρόν στη Μόσχα ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να προσπαθεί να λάβει απαντήσεις από τη Δύση στα τρία βασικά αιτήματά της για την ασφάλεια.

Αυτά περιλαμβάνουν:

  • όχι άλλη διεύρυνση του ΝΑΤΟ,
  • καμία ανάπτυξη πυραύλων κοντά στα σύνορά του και
  • μείωση της στρατιωτικής υποδομής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη στα επίπεδα του 1997.

Με πληροφορίες από repubblica.it Euronews

https://hellasjournal.com