28.11.22

«Και τώρα η Κίνα»! Το ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα «δείχνει» τον επόμενο αντίπαλο-Ποια θα είναι η ελληνική στάση;

Η Ελλάδα κατέστη (ενθουσιωδώς) η ...ουρά του ΝΑΤΟ ! 
ποιος αμφιβάλλει για τη στάση της; 
Juan

 Και τώρα η Κίνα…Το ΝΑΤΟ επικεντρώνει το ενδιαφέρον του κατά το Πεκίνου. Η εστίαση στην Κίνα κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών στις 29-30 Νοεμβρίου στο Βουκουρέστι έρχεται καθώς ο ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία μπαίνει στον 10ο μήνα του. Ποια θα είναι η ελληνική στάση;

Την επόμενη εβδομάδα «οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους θα εξετάσουν τρόπους μείωσης της εξάρτησης των συμμάχων από την Κίνα, μετά από τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία που  αποκάλυψε την υπερβολική εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια», δήλωσε ο ανώτατος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία απέδειξε την επικίνδυνη εξάρτησή μας από το ρωσικό αέριο», δήλωσε και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε δημοσιογράφους την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. «Έτσι, πρέπει να αξιολογήσουμε τις εξαρτήσεις μας από άλλα αυταρχικά καθεστώτα, ιδίως από την Κίνα».

Οι δυτικοί έχουν αρχίσει να ανησυχούν για το ενδεχόμενο να υπάρξει οικονομική αποκοπή με την Κίνα, η οποία ελέγχει λιμάνια της Ευρώπης, επηρεάζει παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και κυριαρχεί σε τομείς όπως οι σπάνιες γαίες.

«Πρέπει να διαχειριστούμε τους κινδύνους, να μειώσουμε τα τρωτά σημεία μας και να αυξήσουμε την ανθεκτικότητά μας», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τον Ιούνιο, οι σύμμαχοι ανέδειξαν φορά την Κίνα στη νέα στρατηγική τους αντίληψη, λέγοντας ότι οι «φιλοδοξίες και οι πολιτικές καταναγκασμού του Πεκίνου αποτελούν απειλή για τη διεθνή τάξη».

Στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών την επόμενη εβδομάδα στο Βουκουρέστι, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken και άλλοι διπλωμάτες θα προσπαθήσουν να κάνουν το επόμενο βήμα: να υπολογίσουν τι ακριβώς μπορεί να γίνει για να περιοριστεί η έκθεση των συμμάχων.

«Η Κίνα δεν είναι αντίπαλος, αλλά εντείνει τον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό της. Η αύξηση της παρουσίας της από την Αρκτική στα Δυτικά Βαλκάνια, και από το διάστημα στον κυβερνοχώρο είναι αισθητή», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

https://www.militaire.gr/

Αναρτήθηκε από το Στρατηγό εα κ.Αθαν. Καραντζίκο