26.11.22

Οι ΗΠΑ πρόδωσαν τους Κούρδους: Παραδίδουν το Κομπάνι στην Τουρκία μέσω ζώνης ασφαλείας πλάτους 30 χλμ – Βομβαρδίστηκε αμερικανοκουρδική βάση

 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει εξαπολύσει από την Κυριακή σειρά αεροπορικών επιδρομών στη βορειοανατολική Συρία και εναντίον θέσεων Κούρδων μαχητών, ανακοίνωσε σήμερα πως θα δημιουργηθεί μια «ζώνη ασφαλείας πλάτους 30 χλμ από τη Δύση ως την Ανατολή» κατά μήκος των νοτίων συνόρων της Τουρκίας.

Η ζώνη ασφαλείας, για την οποία έκανε λόγο ο Ερντογάν, θα περιλαμβάνει ντε φάκτο την εμβληματική πόλη Κομπάνι, την οποία οι κουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις ανακατέλαβαν το 2015, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Πρόκειται για Ιστορική προδοσία των Αμερικανών η οποία έχει εξοργίσει το σύνολο των Κούρδων.

«Με τη ζώνη ασφαλείας που δημιουργούμε πέρα από τα σύνορά μας, θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα εκατομμυρίων αθώων γυναικόπαιδων», υποστήριξε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

O Eρντογάν ξεκινά την πολυπόθητη επιχείρηση που σχεδίαζε τα τελευταία δύο χρόνια επιβεβαιώνοντας απόλυτα το WarNews247 για ότι έγραφε μήνες πριν:

Αυτό βέβαια σημαίνει ότι Ρωσία και ΗΠΑ του έχουν δώσει το “πράσινο φως”. Το μεγαλύτερο πρόβλημα βέβαια το έχουν οι Αμερικανοί καθώς  ο Ερντογάν “έσπασε” την συμφωνία που είχε κάνει με την Ουάσινγκτον. Τον Οκτώβριο του 2019 είχε συμφωνηθεί η Τουρκία να απέχει από οποιαδήποτε επιθετική επιχείρηση στη ΒΑ Συρία. Τότε του είχε επιτραπεί να εισβάλει με την προϋπόθεση ότι θα ήταν η τελευταία φορά.

Επιπλέον, η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει μια “απλή” επιχείρηση. Η Α’ Φάση περιλαμβάνει χερσαία και αεροπορική επιχείρηση σε Tel Rifat και Μάνμπιτζ (Ιεράπολη) και η Β’ Φάση περιλαμβάνει επιχείρηση σε Κομπάνι (Ayn-El Arap) και Ayn Isa. Δείτε τον χάρτη παρακάτω.

Οι Τούρκοι αναφέρουν πως με “την εκκαθάριση και των 4 περιοχών, ολόκληρη η περιοχή από το Rasulayn έως το Afrin θα απαλλαγεί από την τρομοκρατία”.

Σκοπός είναι να μεταφέρει εκεί τα εκατομμύρια των Σύρων προσφύγων που έχει στην χώρα του αλλάζοντας οριστικά την δημογραφική σύσταση της περιοχής και δημιουργώντας επί της ουσίας ένα κρατίδιο υπό τον έλεγχο του.

Θα σταματήσει εκεί ο Ερντογάν; Όχι. Ούτε αυτή η επιχείρηση θα είναι οριστική. Αντίθετα θα ακολουθήσει και άλλη στο μέλλον. Σκοπός του είναι να εγκλωβίσει στην Ράκκα τις κουρδικές δυνάμεις SDF και να τις καταστρέψει. Στόχος είναι οι ΗΠΑ να μην διαθέτουν πλέον “proxy army” στην ευρύτερη περιοχή!

Δείτε βίντεο

Τουρκικά ΜΜΕ: Υπάρχει δέσμευση των ΗΠΑ

Για την απόσυρση των κουρδικών στρατευμάτων σε μια απόσταση 30 χιλιομέτρων από τη μεθόριο με την Τουρκία, εφόσον η τελευταία δεν υλοποιήσει το σχέδιο της χερσαίας εισβολής της στη βόρεια Συρία φέρονται να έχουν δεσμευτεί οι ΗΠΑ.

Την πρόταση αυτή αποκαλύπτει σε σημερινό δημοσίευμα της η τουρκική εφημερίδα Hurriyet και εφόσον ισχύει, θα πρόκειται για μια μεγάλη νίκη του Τούρκου προέδρου, βασικό μέλημα του οποίου με τη στρατιωτική αυτή επιχείρηση (αλλά και με αντίστοιχες προηγούμενες) ήταν να δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας μεταξύ της Τουρκίας και των εδαφών που ελέγχουν οι Κούρδοι μαχητές του YPG.

Το σενάριο αυτό, κατά το δημοσίευμα, συζητήθηκε στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν αυτή την εβδομάδα οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων της Τουρκίας και των ΗΠΑ.

«Οι Κούρδοι έχοντας συνειδητοποιήσει ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια καταστροφική κατάσταση εάν αρχίσει η χερσαία επιχείρηση, οι Κουρδικές δυνάμεις άρχισαν να ζητούν τη στήριξη των Αμερικάνων» αναφέρει το δημοσίευμα.

Έτσι, οι Αμερικάνοι γνωρίζοντας ότι ο πρόεδρος Erdogan θα προχωρούσε σε μια τέτοιου είδους στρατιωτική επιχείρηση, αποφάσισαν να παρέμβουν και να διευθετήσουν το ζήτημα, πριν κλιμακωθεί η κρίση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η παρέμβαση αυτή οριστικοποιήθηκε κατόπιν επικοινωνίας του επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, Mark Milleyμε τον Τούρκο ομόλογο του, Yasar Guler αλλά στη συνάντηση που ακολούθησε μεταξύ του Αμερικάνου πρέσβη στην Άγκυρα Jeff Flake και του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, Hulusi Akar.

«Τι σημαίνουν όλες αυτές οι συναντήσεις σε μια χρονική στιγμή που όλοι μιλούν για το ενδεχόμενο μιας επιχείρησης;

Πρώτον, ότι τέτοιου είδους συνομιλίες και διαπραγματεύσεις είναι φυσιολογικές, από τη στιγμή που ο αμερικανικός στρατός είναι παρών στο Kobani.

Δεύτερον, οι Αμερικάνοι πρότειναν να αποσύρουν τις κουρδικές δυνάμεις που τελούν υπό τον έλεγχο τους σε μια απόσταση 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, κάτι που θα καθιστούσε περιττή μια στρατιωτική επιχείρηση» αναφέρει το δημοσίευμα.

Δείτε βίντεο

Τι περιλαμβάνει η λεγόμενη «ζώνη ασφαλείας»

«Αν το επιτρέψει ο Θεός, θα ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατόν αυτή τη ζώνη σε όλο το μήκος των συνόρων μας από τη Δύση ως την Ανατολή», τόνισε ο Ερντογάν. Η περιφέρεια του Κομπάνι είναι η τελευταία που διαφεύγει του ελέγχου του τουρκικού στρατού ο οποίος έχει αναπτυχθεί από το 2019 στο συριακό έδαφος κατά μήκος των συνόρων.

Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος σκοπεύει να εξαπολύσει, «όταν έρθει η ώρα», μια χερσαία επίθεση, είπε πως οι συριακές πόλεις «Ταλ Ριφάτ, Μανμπίτζ, Αΐν αλ-Άραμπ (σ.σ.: Κομπάνι στα κουρδικά)» θα περιληφθούν σ’ αυτή την ζώνη ασφαλείας πλάτους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των νοτίων συνόρων της Τουρκίας. Εντούτοις αυτή η χερσαία επίθεση δεν πρόκειται να αρχίσει άμεσα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομασθεί.

Ο Αμπντουλκαντίρ Σελβί, αρθρογράφος της εφημερίδας Χουριέτ ο οποίος θεωρείται πως βρίσκεται πολύ κοντά στον αρχηγό του κράτους, δήλωσε επίσης αυτή την εβδομάδα πως ο τουρκικός στρατός πρέπει προηγουμένως να ολοκληρώσει την επιχείρηση «Γαμψό Ξίφος» που διεξάγει από τον Απρίλιο εναντίον κουρδικών θέσεων στο βόρειο Ιράκ. «Έπειτα απ’ αυτό, θα πρέπει να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη χερσαία επιχείρηση εναντίον της Συρίας. Αυτή τη φορά έχει προβλεφθεί μια πολύ πιο εκτεταμένη επιχείρηση», διαβεβαίωσε.

Η χερσαία επίθεση της Τουρκίας στη Συρία θα αρχίσει μετά το Δεκέμβριο, όταν και αναμένεται να ολοκληρωθεί η στρατιωτική επιχείρηση στο Ιράκ.

Η Τουρκία βομβάρδισε αμερικανοκουρδική βάση στη Συρία 

Ένας βομβαρδισμός από τουρκικό drone εναντίον μιας κοινής βάσης κουρδικών δυνάμεων και του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού στη βορειοανατολική Συρία έθεσε σε κίνδυνο Αμερικανούς στρατιώτες, ανέφερε χτες το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή, CENTCOM («κεντρική διοίκηση»).

Την Τρίτη, ένα τουρκικό drone βομβάρδισε μια κοινή βάση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF, όπου κυριαρχούν Κούρδοι μαχητές) και του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, σκοτώνοντας δύο Κούρδους μαχητές.

Η CENTCOM είχε αρχικά ισχυριστεί ότι οι δυνάμεις της «δεν κινδύνευσαν» από αυτή την επιδρομή αυτή, διευκρινίζοντας ότι «τα πλησιέστερα πλήγματα έγιναν τουλάχιστον 20 έως 30 χλμ» μακριά από την περιοχή όπου βρίσκονταν Αμερικανοί στρατιώτες.

Ωστόσο, σε ένα email που έστειλε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο, η CENTCOM τόνισε ότι «έλαβε πρόσθετες πληροφορίες ότι οι δυνάμεις και το προσωπικό της κινδύνευσαν».

Δείτε βίντεο