28.9.22

Επικίνδυνα διεστραμμένη (;) αντεπίθεση της Μόσχας: Να πει ο Μπάιντεν αν βρίσκεται πίσω από τη δολιοφθορά στον Nord Stream * Γελοιότητες, απαντά ο Λευκός Οίκος

 Όσο πιο χοντρό, τόσο πιο πειστικό το ψέμα; Μάλλον αποτελεί πεποίθηση της Μόσχας βάσει των κατά καιρούς δηλώσεων αξιωματούχων του και, ανάμεσά τους, της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Η εκπρόσωπος σήμερα, σε νέα “δυναμική” παρέμβασή της αναφέρει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρέπει να απαντήσει αν οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από τις διαρροές που εντοπίστηκαν στους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα.

Μάλιστα, ενισχύοντας την θέση που διατυπώνει με μορφή ερώτησης, η Ζαχάροβα σημειώνεται “τα τεράστια κέρδη”  που αποκομίζουν αμερικανικές εταιρείες από αυτό το συμβάν στις αγορές.

«Ο Αμερικανός πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να απαντήσει στο ερώτημα εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν πράξη την απειλή τους», ανέφερε στο Telegram η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα, αναφερόμενη σε δήλωση που είχε κάνει ο πρόεδρος Μπάιντεν στις αρχές Φεβρουαρίου – πριν την ρωσική εισβολή –  ότι η Ουάσιγκτον θα «έβαζε τέλος» στον Nord Stream 2 αν η Μόσχα επενέβαινε στρατιωτικά στην Ουκρανία.

«Αν η Ρωσία εισβάλει (στην Ουκρανία), τότε δεν θα υπάρχει πλέον Nord Stream 2», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Τζο Μπάιντεν στις 7 Φεβρουαρίου, δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Σήμερα, η Ζαχάροβα τόνισε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «πρέπει να είναι υπεύθυνος για τα λόγια του». «Η Ευρώπη πρέπει να μάθει την αλήθεια», πρόσθεσε, ενώ τα αίτια των διαρροών που εντοπίστηκαν στους Nord Stream 1 και 2 είναι ακόμη άγνωστα.

Νωρίτερα σήμερα, το Κρεμλίνο ισχυρίστηκε ότι είναι «βλακώδεις και παράλογες» οι υποψίες ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τις διαρροές, καθώς το Κίεβο κατήγγειλε «προσχεδιασμένη τρομοκρατική επίθεση» από τη Ρωσία εναντίον των ευρωπαϊκών χωρών.

  • «Βλέπουμε την υστερική αντίδραση των Πολωνών (και) τα τεράστια κέρδη των Αμερικανών προμηθευτών υγροποιημένου φυσικού αερίου, που έχουν πολλαπλασιάσει τις προμήθειές τους στην ευρωπαϊκή ήπειρο», κατήγγειλε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σύμφωνα με το σουηδικό Εθνικό Σεισμολογικό Κέντρο (SNSN) δύο υποβρύχιες εκρήξεις «πολύ πιθανόν λόγω εκρήξεων» καταγράφηκαν κοντά στις διαρροές πριν από τον εντοπισμό τους, χωρίς προς το παρόν να έχει προσδιοριστεί η προέλευσή τους.

Η ρωσική πρεσβεία στη Δανία κατήγγειλε επίσης σήμερα σε ανακοίνωσή της «μια δολιοφθορά κατά της ενεργειακής ασφάλειας της Ρωσίας και της Ευρώπης».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκε από την πλευρά της «την ισχυρότερη απάντηση» σε «οποιαδήποτε σκόπιμη διαταραχή των ευρωπαϊκών ενεργειακών υποδομών».

Γελοιότητες- η απάντηση Λευκού Οίκου

«Είναι γελοίο» η Ρωσία να υπονοεί ότι οι ΗΠΑ μπορεί να ευθύνονται για τις διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Αντριέν Γουάτσον.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι η Ρωσία διαδίδει παραπληροφόρηση εδώ και πολύ καιρό και το κάνει ξανά σε αυτήν την περίπτωση», είπε.

Και αίτημα για σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Η Ζαχάροβα ενημέρωσε επίσης πως η Μόσχα θα αποτανθεί στα Ηνωμένα Έθνη [τα οποία γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της για τον πόλεμο στην Ουκρανία] για το θέμα.

«Η Ρωσία σκοπεύει να ζητήσει επίσημη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στο πλαίσιο των προκλήσεων σχετικά με τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2», έγραψε στο Telegram.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Μόσχα, Ρωσία