1.7.22

Το μεγάλο λάθος του κ. Μπάιντεν με τα F-16 που δεν θα πάρει η Τουρκία: Ο Ερντογάν παραμένει στην “τσέπη” του Πούτιν… (video)

 



Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal

Η δήλωση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο, Μπάιντεν για την επιθυμία του να εγκριθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο ο εκσυγχρονισμός των μαχητικών F-16 που διαθέτει η Τουρκία, είναι τουλάχιστον μη παραδεκτή. (Για να μην χρησιμοποιήσω τη λέξη ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ για την προεδρική δήλωση).

Πρόκειται για ένα τεράστιο λάθος, και θα το πληρώσει η Αμερική, διότι ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, δεν θα αλλάξει, δεν θα επιστρέψει ποτέ ξανά στη Δύση. Θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν και να τάσσεται εναντίον των στρατηγικών συμφερόντων της Δύσης.

Βεβαίως είναι δικαίωμα του κ. Μπάιντεν, αλλά με την εισήγηση αυτή -εάν δεν ηττηθεί στη Βουλή και τη Γερουσία- θα ενισχύσει ένα αυταρχικό ηγέτη, τον Ταγίπ Ερντογάν, που απειλεί όλες τις γειτονικές χώρες και για 48 χρόνια κατέχει μία χώρα μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Κύπρο.

  • Κατά τα άλλα ο Αμερικανός πρόεδρος καυχιέται ότι είναι υποστηρικτής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Λόγια του αέρα… Ο κ. Μπάιντεν είναι αυτός που χαρακτήρισε τον Ερντογάν αυταρχικό ηγέτη, υπονοώντας τότε ότι πρέπει να φύγει από την ηγεσία της Τουρκίας.
  • Όλα αυτά τα ξέχασε ο πρόεδρος της Αμερικής; Παίζει (πάλι) κάποιο παιγνίδι; Ή δεν αποφασίζει αυτός για την εξωτερική πολιτική της υπερδύναμης.

Όπως είναι ήδη γνωστό, ο κ. Μπάιντεν παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στη Μαδρίτη πριν αναχωρήσει για την επιστροφή του στην Ουάσιγκτον. Απάντησε σε ερώτηση για τα μαχητικά F-16 που ζητά η Τουρκία και δήλωσε ότι είπε στον Ερντογάν πως η Αμερική πρέπει να πουλήσει τα F-16 στην Τουρκία αλλά για να το κάνει αυτό απαιτείται η έγκριση του Κογκρέσου.

“Του είπα [σ.σ. εννοεί του Ερντογάν] αυτό που του είπα και τον Δεκέμβριο. Πρέπει να πουλήσουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα αεροσκάφη F-16 της Τουρκίας. Το αντίθετο δεν είναι προς το συμφέρον μας. Του εξήγησα ότι η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Τα F-16 πρέπει να πουληθούν, αλλά χρειάζεται έγκριση του Κογκρέσου”. Και πρόσθεσε ότι “νομίζω ότι θα την πάρουμε κι αυτήν».

Τι σημαίνει η προεδρική δήλωση; Ότι το επόμενο διάστημα θα σταλεί στο Κογκρέσο η εισήγηση της αμερικανικής κυβέρνησης υπέρ της πώλησης 40 F-16 και υπέρ του εκσυγχρονισμού 80 άλλων μαχητικών που έχει αγοράσει η κατοχική δύναμη στο παρελθόν.

Τι άλλο υπονοεί ο Πρόεδρος των ΗΠΑ; Ότι έχει την πλειοψηφία στο αμερικανικό Κογκρέσο για να υποστηριχθεί η πρόταση της κυβέρνησης του υπέρ της Τουρκίας.

Ήδη ξεκίνησαν οι αντιδράσεις από Αμερικανούς νομοθέτες. Όπως γνωρίζουμε αρκετοί βουλευτές και γερουσιαστές διαφωνούν με την απόφαση αυτή του κ. Μπάιντεν, που σημαίνει ότι πρέπει να αναμένουμε σκληρή μάχη στο Κογκρέσο για το μείζον αυτό ζήτημα.

Οι βουλευτές Νικόλ Μαλλιωτάκη (βουλευτής Nέας Υόρκης) και Γκας Μπιλιράκης (βουλευτής Φλόριδας), εξέδωσαν ήδη ανακοίνωση με την οποία εναντιώνονται στην πώληση των αμερικανικών μαχητικών. Σίγουρα θα ακολουθήσουν και άλλοι όταν φτάσει η εισήγηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

  • «Είναι συγκλονιστικό -αναφέρουν οι δύο βουλευτές- ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν υποστήριξε την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 και τον εκσυγχρονισμό τους, αφού προηγουμένως άκουσε τις ανησυχίες για τουρκική επιθετικότητα απευθείας από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον τον περασμένο μήνα”.

Σημειώνουν ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε πώληση στην Τουρκία θα χρησιμοποιηθεί για να συνεχίσει να εκφοβίζει άλλα μικρότερα έθνη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ.

Ως μέλη του Κογκρέσου, καταλήγουν η κ. Μαλλιωτάκη και ο κ. Μπιλιράκης, παραμένουμε σθεναρά αντίθετοι σε οποιαδήποτε πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού των ΗΠΑ στην Τουρκία.

Αναμένεται πλέον με ενδιαφέρον και η αντίδραση του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος διαφωνεί κάθετα και οριζόντια με τον κ. Μπάιντεν. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, θα τιμήσει τις υποσχέσεις του. Αυτό είναι βέβαιο. Και θα προσπαθήσει να σταματήσει την πώληση των F-16.

Δίπλα του βρίσκονται οι ομογενείς μας, οι Αρμένιοι, οι Κούρδοι της Αμερικής και άλλες ομάδες δράσης στην Αμερική. Αυτή η πώληση δεν πρέπει να περάσει διότι ο Ερντογάν θα χρησιμοποιήσει τα αμερικανικά F-16 εναντίον της Ελλάδας, της Κύπρου και άλλων γειτονικών χωρών…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Θυμίζω ότι τα ίδια λέγονταν όταν προέκυψε το θέμα της αγοράς των F-35 από την Τουρκία. Δεν τα πήρε ποτέ. Η μάχη της Ομογένειας μόλις τώρα αρχίζει…

https://hellasjournal.com