5.7.22

Η “κόντρα” Κογκρέσου-Ερντογάν σε άλλο επίπεδο: Τροπολογία που απαγορεύει αποστολή όπλων στην Τουρκία

Ο Δημοκρατικός βουλευτής Κρις Πάππας. Φωτογραφία από το λογαριασμό του στο Facebook

 Τροπολογία, η οποία “απαγορεύει στον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να μεταφέρει όπλα σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ, που τον τελευταίο χρόνο, έχει εμπλακεί σε επανειλημμένες μη εξουσιοδοτημένες παραβιάσεις του εναέριου χώρου ή με άλλο τρόπο παραβιάζει την κυριαρχία ή την εδαφική ακεραιότητα άλλου μέλους του ΝΑΤΟ”, κατατέθηκε στον προϋπολογισμό του αμερικανικού Πενταγώνου.

Πρόκειται για μία εντυπωσιακή εξέλιξη που δείχνει ότι μέλη του Κογκρέσου είναι αποφασισμένα να αντιμετωπίσουν με όλα τα “όπλα” που έχουν στη διάθεση τους για να σταματήσουν την πώληση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία. Της νέας προσπάθειας ηγείται ο βουλευτής Κρις Πάππας και η οργάνωση HALC.

Όπως σημειώνεται, τα αμερικανικά όπλα θα μπορούσαν να δοθούν μόνο “εάν ο Πρόεδρος πιστοποιήσει στο Κογκρέσο ότι η χώρα αυτή δεν συμμετέχει πλέον σε τέτοια δραστηριότητα και δεν έχει συμμετάσχει τους προηγούμενους 6 μήνες σε τέτοια δραστηριότητα”.

Σύμφωνα με την τροπολογία, που αφορά ξεκάθαρα την Τουρκία:

“Ο Πρόεδρος (των ΗΠΑ) μπορεί να παραιτηθεί από τους περιορισμούς όταν πιστοποιήσει στο Κογκρέσο ότι μια τέτοια παραίτηση είναι προς το ζωτικό συμφέρον της εθνικής ασφάλειας, παρέχοντας λεπτομερή περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι τα αμερικανικά όπλα δεν χρησιμοποιούνται από τον παραλήπτη για επανειλημμένες μη εξουσιοδοτημένες παραβιάσεις της κυριαρχίας ή της εδαφικής ακεραιότητας άλλου μέλους του ΝΑΤΟ”.