29.6.22

Ταχύτατα η ναυπήγηση της 1ης Belh@arra του ΠΝ, “ναυμαχία” για κορβέτες



Η παράταση της ναυμαχίας έχει ήδη ως νικητή το Πολεμικό Ναυτικό.

Ενώ ο φάκελος με την αξιολόγηση του Πολεμικού Ναυτικού επί των προτάσεων για τις καινούργιες κορβέτες του Στόλου έπρεπε ήδη να είχε παραδοθεί  στα χέρια του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου παραμένει στο Ναυτικό Επιτελείο. Όχι όμως επειδή προέκυψε κώλυμα στην «ακτινογραφία» των πλοίων αλλά γιατί η «ναυμαχία» μεταξύ των «μνηστήρων» κάθε άλλο παρά έχει ολοκληρωθεί.

Τόσο οι Γάλλοι της Naval Group όσο και οι Ιταλοί της Fincantieri επανέρχονται δριμύτεροι με όλο και πιο δελεαστικές προτάσεις προκειμένου να κερδίσουν το προβάδισμα λίγο πριν το «καμπανάκι» που σηματοδοτεί τον τελευταίο γύρο. 

Όπως είχε αποκαλύψει το Newpost όταν οι Γάλλοι ενημερώθηκαν για την Ιταλική αντεπίθεση η οποία έδωσε στη Doha «βραχεία κεφαλή» έναντι της Gowind  ζήτησαν από το Πολεμικό Ναυτικό «δικαίωμα» ώστε να προσκομίσουν νέα βελτιωμένη πρόταση. Όμως  φαίνεται ότι και η «κατασκοπεία» της Fincantieri λειτούργησε άμεσα. Έτσι πριν καν οι Γάλλοι επανέλθουν η Ιταλική εταιρεία ζήτησε νέο ραντεβού για αύριο με τα αρμόδια Στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού ενώ αναμένεται και το ραντεβού της Naval Group. 

Οι Ιταλοί έχουν ήδη πληροφορηθεί ότι η εναλλακτική για τις  PPA την οποία πρόσθεσαν στο φάκελο των Doha αντιμετωπίστηκε μάλλον αρνητικά από το Ναυτικό Επιτελείο. Έτσι η νέα τους «ρελάνς» φαίνεται ότι θα επικεντρωθεί και πάλι στη FCX-30(Doha) με άγνωστο ζητούμενο έως τώρα τι θα προσφέρουν προκειμένου να κάνουν τη διαφορά. Θα αφορά τον εξοπλισμό και τον οπλισμό του πλοίου, το κόστος, τη χρηματοδότηση ή οι Ιταλοί κρύβουν και κάποιο άλλο ‘’κρυφό’’ χαρτί.  Ήδη η υφιστάμενη πρόταση συγκεντρώνει πολλές θετικές σημειώσεις με «όπλα» το εκτόπισμα, τον οπλισμό αλλά και το μέγεθος της εταιρείας.

Στο απέναντι «στρατόπεδο», το Γαλλικό, η Naval Group κρατά «κλειστά» τα χαρτιά της σφραγίζοντας κάθε διαρροή και φαίνεται ότι προετοιμάζει τις τελευταίες ημέρες ενταντικά ένα εντυπωσιακό «χτύπημα» . Όπως ακριβώς έκανε και στην περίπτωση των Belharra προκειμένου να μπει πρώτη στην τελική ευθεία και να πάει έχοντας πλεονέκτημα τόσο στο γραφείο του Νίκου Παναγιωτόπουλου όσο κυρίως στο Μέγαρο Μαξίμου.Την τελική τους πρόταση έχουν ήδη κάνει οι Ολλανδοί της Damen με τη Sigma 10514 χωρίς όμως μεγάλες πιθανότητες να «σπάσουν» το δίδυμο που κονταροχτυπιέται μπροστά τους.

Η παράταση της ναυμαχίας έχει ήδη ως νικητή το Πολεμικό Ναυτικό το οποίο βλέπει έως και την ύστατη ώρα τους «μνηστήρες» να «σφάζονται» με τις προτάσεις να είναι η μία καλύτερη από την άλλη.Και να τους λύνει τα χέρια στο δρόμο για το πρωθυπουργικό γραφείο με προτάσεις για πλοία που καλύπτουν κάθε ανάγκη και σε δελεαστικές τιμές.

Την ίδια ώρα οι πληροφορίες που φτάνουν από τη Γαλλία και τα ναυπηγεία της Lorient επιβεβαιώνουν την αρχική εκτίμηση ότι η κατασκευή της πρώτης Ελληνικής φρεγάτας Belharra βρίσκεται όχι απλά εντός χρονοδιαγράμματος αλλά ‘’καλπάζει’’ με φρενήρη ρυθμό. Τουλάχιστον δύο μήνες μπροστά φαίνεται ότι είναι οι Γάλλοι με το επόμενο βήμα να είναι το ‘’σκαρί’’ του πλοίου να μπαίνει στην πλωτή δεξαμενή. Με την παράδοση του πλοίου στον Ελληνικό Στόλο αν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί να εκτιμάται πλέον ακόμα και στους τελευταίους μήνες του 2024.

https://www.newpost.gr/