25.5.22

Μακάβρια μυστική επιχείρηση στη βυθισμένη ρωσική ναυαρχίδα Moskva: Τους άφησαν να πνιγούν, λένε συγγενείς θυμάτων [videos]


 Οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν μυστικά μια μακάβρια επιχείρηση για την απομάκρυνση των νεκρών από το βυθισμένο καταδρομικό Moskva, σύμφωνα με αναφορές που επικαλείται η βρετανική εφημερία Daily Mail.

Η ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας του Πούτιν βυθίστηκε στις 14 Απριλίου από χτύπημα ουκρανικού πυραύλου Neptune.

Η Ρωσία δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει τον τεράστιο αριθμό των εκατοντάδων νεκρών, καθώς μέχρι στιγμής παραδέχεται μόνο ένα θύμα από το ντροπιαστικό πλήγμα στην ναυτική της δύναμη και εν γένει στην πολεμική προσπάθεια του Κρεμλίνου.

  • Ωστόσο, η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών υποστήριξε ότι η Ρωσία διεξήγαγε μετά την βύθιση του Moskva  μια επιχείρηση διάσωσης διάρκειας δύο εβδομάδων στην οποία συμμετείχαν επτά πλοία.

Η είδηση για την μυστική επιχείρηση έρχεται καθώς από οικογένειες ναυτικών αναφέρεται ότι οι νεαροί ναυτικοί «αφέθηκαν να πνιγούν» ενώ «οι αξιωματικοί έφυγαν από το πλοίο σαν αρουραίοι».

«Πήραν τα πτώματα, αφαίρεσαν όλο τον εξοπλισμό που ήταν διαβαθμισμένος και καθάρισαν το καταδρομικό», είπε ο Βαντίμ Σκιμπίτσκι, εκπρόσωπος της κύριας διεύθυνσης πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας του Κιέβου.

«Πήραν ό,τι δεν έπρεπε να πέσει στα χέρια μιας τρίτης χώρας».

Το κανάλι Telegram Ishi Svoikh πρόσθεσε: «Είναι εντελώς ασαφές τι συνέβη με τα πτώματα στη συνέχεια».

Οι αναφορές αυτές επιβεβαιώνουν τις ουκρανικές αναφορές ότι το σκάφος αφού δέχθηκε πλήγμα και στη συνέχεια εμφανίστηκε φλέγεται, βυθίστηκε καθώς το ρυμουλκούσαν προς το λιμάνι της Σεβαστούπολης.

Είναι το μεγαλύτερο ρωσικό πολεμικό πλοίο που βυθίστηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το πρώτο παρόμοιου μεγέθους μετά το βρετανικό ARA Belgrano κατά τη διάρκεια του πολέμου των Φώκλαντ το 1982. 

Η φρικιαστική επιχείρηση για την περισυλλογή των νεκρών πραγματοποιήθηκε καθώς αυξάνεται η οργή των συγγενών του πληρώματος που μιλάνε για προσπάθεια συγκάλυψης των πραγματικών περιστατικών και της μοίρας των ναυτικών από τις ρωσικές αρχές.

Ένας πατέρας που ηγείται της εκστρατείας, ο Ντμίτρι Σκρέμπετς, 43 ετών, είπε: «Δεν υπήρξαν προσπάθειες διάσωσης. Οι αξιωματικοί έφυγαν από το πλοίο σαν αρουραίοι, οι ναύτες εγκαταλείφθηκαν ». Ο Σκρέμπετς ζήτησε απαντήσεις από τον ίδιο τον Πούτιν, αν και πρόσθεσε πως έτσι κι αλλιώς ο ηγέτης του Κρεμλίνου “έχει συνηθίσει να λέει ψέματα”.

Ο Σκρέμπετς έχασε στο ναυάγιο τον γιο του Γεγκόρ, 20 ετών.

«Θέλετε να μάθετε γιατί δεν υπήρχαν βαριά τραυματισμένοι επιζώντες από το Moskva; Επειδή τους βύθισαν μαζί με το καταδρομικό.

«Δεν μπορούσαν να τραβήξουν το πλοίο στη Σεβαστούπολη, γιατί όλοι θα καταλάβαιναν τι συνέβη, έτσι μέσα στη νύχτα από τις 13 έως τις 14 Απριλίου το τράβηξαν νοτιότερα και το βύθισαν.

«Αυτή είναι η γυμνή αλήθεια. Η τρομακτική, απαίσια αλήθεια, και θα την αποδείξω.

«Θα περάσει ο καιρός και θα το αποδείξω. Κοιτάξτε τα απαίσια κτήνη που έχουμε για ηγέτες».

Επιβεβαίωσε ότι ο γιος του ήταν στρατεύσιμος που δεν είχε υπογράψει συμβόλαιο ως επαγγελματίας καριέρας στο ναυτικό, όπως πολλοί άλλοι στο σκάφος.

«Ο πόνος είναι ασταμάτητος», είπε.

«Αν ο Γεγκόρ είχε υπογράψει συμβόλαιο, θα ήμουν ήσυχος, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι ήταν εκπαιδευμένος και έτοιμος για πόλεμο, αλλά δεν το έκανε, και υπάρχουν τόσοι πολλοί σαν αυτόν.

«Οι συνθήκες του θανάτου τους είναι φρικτές, τους πρόδωσαν και τους άφησαν να πεθάνουν.

«Και τώρα οι ανώτατοι στρατιωτικοί πρέπει να απολυθούν. «Θα έρθει η ώρα και θα δημοσιεύσω μια μεγάλη έρευνα για το τι συνέβη.

«Μπορώ να πω ένα πράγμα αυτή τη στιγμή: είναι τα υψηλότερα κλιμάκια που είναι ένοχοι για τους θανάτους στο Moskva. 

«Υπάρχει προδοσία και προχειρότητα εκεί. Θα πω περισσότερα για αυτό αργότερα, αν ζήσουμε να το δούμε.

Ο ναύαρχος Ιγκόρ Οσίποφ, 49 ετών, επικεφαλής του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, δεν έχει εμφανιστεί από τότε που βυθίστηκε η ναυαρχίδα του Moskva, προκαλώντας φήμες ότι έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα ή κρατείται ή ακόμη και ότι βρισκόταν στο πλοίο.

Ωστόσο, πηγές του στόλου λένε ότι παραμένει στο πόστο του αλλά «δεν έχει διάθεση» να παρακολουθήσει εκδηλώσεις.

 

 

 

 Με πληροφορίες από Daily Mail / https://hellasjournal.com/