17.5.22

Ο Πρωθυπουργός στο Λευκό Οίκο: Η στρατηγική σημασία της Ελλάδας και οι απειλές της Τουρκίας στην ατζέντα



 Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal

Στις 10.30 ώρα Ελλάδος, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στο Λευκό Οίκο για τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε μία κρίσιμη εποχή για την Ευρώπη και γενικά τη Δύση, καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν τεστάρει την αντοχές της Αμερικής και των συμμάχων τους.

Σήμερα και αύριο οι μέρες ανήκουν στην Ελλάδα καθώς ο πρωθυπουργός της έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Μπάιντεν και -όπως είναι γνωστό- θα απευθυνθεί την Τρίτη σε κοινή συνεδρίαση της Βουλής και της Γερουσίας στην παρουσία και της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις. Πρόκειται για εντυπωσιακή κίνηση από την πλευρά των Αμερικανών

  • Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να μιλήσει για τα θέματα που ενδιαφέρουν την Ελλάδα -σίγουρα έκανε αναφορά στην Κύπρο, καθώς μετέφερε και μήνυμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Αλλά είναι σημαντικό να ακούσουμε τι θα πει για την Τουρκία, η οποία συνεχίζει να απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ήδη, μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν, κατήγγειλε την Τουρκία για τις άνευ προηγουμένου προκλήσεις στο Αιγαίο. Το θέμα συζητήθηκε και με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο οποίος ετοίμασε ιδιαίτερες τιμές για τον Έλληνα πρωθυπουργό. Μετά τη συνάντηση θα ακολουθήσει και δεξίωση στην οποία θα παραστούν και μερικές εκατοντάδες ομογενείς.

Ο Πρωθυπουργός, λοιπόν, πέραν της ανάδειξης της στρατηγικής θέσης της Ελλάδας σε μία γειτονιά όπου δημιουργεί μονίμως προβλήματα ο ταραξίας Ερντογάν, προσπάθησε να κερδίσει την αμερικανική εύνοια σε ότι αφορά τα προβλήματα στο Αιγαίο και γενικά στην ανατολική Μεσόγειο. Θα φανεί το επόμενο διάστημα αν την έλαβε…

Είναι μία δύσκολη προσπάθεια διότι έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία οι Αμερικανοί προσπαθούν να επαναφέρουν την Τουρκία στη Δύση. Νομίζω ότι οι γραφειοκράτες πιστεύουν σε θαύματα. Είναι φανερό ότι τον Ερντογάν δεν τον ενδιαφέρει να αλλάξει στάση. Θέλει να έχει το ένα πόδι στο ΝΑΤΟ και το άλλο στο γήπεδο των αντιπάλων της Δύσης.

Η άρνηση να αποδεχθεί ως νέα μέλη της Δυτικής Συμμαχίας τη Σουηδία και τη Φινλανδία δείχνει και τον ακραίο οπορτουνισμό του Ερντογάν. Όπως πάντα, απαιτεί οφέλη για να κάνει ακόμα και τα αυτονόητα.

Ο κ. Μητσοτάκης ήταν απόλυτος στο θέμα αυτό. Όπως είπε, «δεν είναι κατάλληλη στιγμή να χρησιμοποιήσουμε την ένταξη αυτών των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ για να παζαρέψουμε για άλλα ζητήματα που μπορεί κάποιος να έχει στο μυαλό του”. Αναφέρεται βεβαίως στην Τουρκία.

Περιμένω, τόνισε, ότι το ζήτημα αυτό θα επιλυθεί αν και πρόβλεψε ότι θα γυρίσει μπούμερανγκ εναντίον της Τουρκίας.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το ΝΑΤΟ είναι άλλη μια πηγή έντασης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.

  • Και είπε ότι μετέφερε το συγκεκριμένο μήνυμα στον πρόεδρο Ερντογάν, στον οποίο είπε ότι «δεν είναι η ώρα για επιθετικές κινήσεις, δεν είναι ώρα να προβάλουμε αναθεωρητικές απόψεις της ιστορίας. Α; βρούμε, είπε στον Τούρκο πρόεδρο, ένα πλαίσιο διαλόγου για να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματά μας».

Βεβαίως η απάντηση του Ερντογάν ήταν η γνωστή. Καθημερινά προκαλεί με παραβιάσεις και υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Ήταν σημαντική, απ’ όλες τις απόψεις, η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Μπάιντεν. Ήταν όλα στην ατζέντα. Από την στρατιωτική και οικονομική συνεργασία, μέχρι την ενέργεια και βεβαίως μίλησαν για τις προκλήσεις της Τουρκίας.

Ο κ. Μπάιντεν δεν δέχθηκε ερωτήσεις παρά τις προσπάθειες των Αμερικανών δημοσιογράφων. Προκάλεσε εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο “έδιωξαν” κυριολεκτικά τους δημοσιογράφους από το Όβαλ Όφις. Δεν ήταν καθόλου ευγενικός…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Τα μέλη του δημοσιογραφικού pool προσπάθησαν να υποβάλουν ερωτήσεις, αλλά τους σταμάτησαν φωνάζοντας και τους συνόδευσαν έξω οι υπεύθυνοι του Γραφείου Τύπου.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν φάνηκε σαν να ήθελε να δεχθεί μια ερώτηση, αλλά μετά στράφηκε στον Πρωθυπουργό με τον οποίο είχε μία ψιλοκουβέντα μέχρι που οι συνεργάτες του Γραφείου Τύπου μας έβγαλαν από την πόρτα προς το Rose Garden.

Πριν βγούμε από το Όβαλ Όφις Έλληνας δημοσιογράφος είπε στον κ. Μπάιντεν ότι πρέπει να επισκεφθεί την Ελλάδα. Και αυτός είπε ότι ψάχνω να βρω μία δικαιολογία.

Αργότερα στη δεξίωση είπε ότι ανυπομονώ να τα πούμε στην Ελλάδα…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
https://hellasjournal.com/