22.5.22

Ο “πόλεμος” του Αιγαίου συνεχίζεται ασταμάτητα: Συνεχείς παραβιάσεις και υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά μας



 Νέες παραβιάσεις σημειώθηκαν χθες στον ελληνικό εναέριο χώρο από δύο τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Και νέα αντίδραση σημειώθηκε από τη χώρα μας μετά την προκλητική ανακοίνωση της Άγκυρας την Παρασκευή περί δήθεν παραβίασης του τουρκικού εναερίου χώρου από ελληνικά αεροσκάφη πριν από λίγες ημέρες.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, συνολικά σημειώθηκαν 16 παραβιάσεις σε Βόρειο, Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο από τα drones, ενώ έγιναν και τέσσερις παραβάσεις στο FIR Αθηνών.

Η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική της στάση και έχει ανοίξει πολλά μέτωπα τόσο στη Μεσόγειο όσο και στο ΝΑΤΟ. Για τις προηγούμενες εναέριες προκλήσεις, όπου τα μαχητικά της παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο και έφτασαν 2,5 μίλια από την Αλεξανδρούπολη, η Άγκυρα ζήτησε και τα ρέστα, προκαλώντας τη σκληρή απάντηση της Αθήνας.

Κατηγόρησε, επίσης, την Ελλάδα ότι προσπαθεί για άλλη μια φορά να διαμορφώσει την αντίληψη της διεθνούς κοινής γνώμης εναντίον της Τουρκίας χρησιμοποιώντας την ένταση που ξεκίνησε με τις δικές της προκλητικές ενέργειες.

Σε ανακοίνωσή του το Σάββατο, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών απορρίπτει τις αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς ως αβάσιμες και αναληθείς.

Σημειώνει ότι «είναι τουλάχιστον οξύμωρο μια χώρα που πραγματοποίησε πρόσφατα 42 υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους σε διάστημα μόλις μίας ημέρας και που απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο κατά παράβαση θεμελιωδών αρχών του Χάρτη του ΟΗΕ, να κατηγορεί την Ελλάδα για προκλητικές ενέργειες».

Η ανακοίνωση

“Απορρίπτουμε τις αβάσιμες και αναληθείς αιτιάσεις του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών περί δήθεν παραβίασης του τουρκικού εναερίου χώρου από ελληνικά αεροσκάφη πριν από λίγες ημέρες.

Οι κατηγορίες αυτές αποτελούν μία ακόμα προσπάθεια παραπληροφόρησης και αποποίησης από πλευράς Τουρκίας των ευθυνών για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της.

Είναι τουλάχιστον οξύμωρο μια χώρα που πραγματοποίησε πρόσφατα 42 υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους σε διάστημα μόλις μίας ημέρας και που απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο κατά παράβαση θεμελιωδών αρχών του Χάρτη του ΟΗΕ, να κατηγορεί την Ελλάδα για προκλητικές ενέργειες.

Η Τουρκία, για μία ακόμα φορά, με τις ενέργειές της, υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, καθώς και τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μία κρίσιμη συγκυρία.”

Σύμφωνα με το δελτίο της ΕΡΤ, με την ανακοίνωση, η Αθήνα, απορρίπτει τους ισχυρισμούς του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, πρέσβη Τασνού Κιλίτς ότι ελληνικά μαχητικά παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο πριν από λίγες μέρες στην περιοχή της Ίμβρου.

«Αεροσκάφη F-16 που ανήκουν στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο στα δυτικά της Ίμβρου (Gökçeada) στις 16 Μαΐου 2022 και στα δυτικά της πόλης Αίνος (Enez) στις 17 Μαΐου 2022. Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία αντέδρασε σε αυτές τις προκλητικές παραβιάσεις στις 18 Μαΐου 2022, με βάση την αμοιβαιότητα και σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής τους» ανέφερε ο προκλητικόε Τασνού Κιλίτς.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με εμπρηστική ανακοίνωσή του αργά προχθες βράδυ, χαρακτήριζε τις 44 συνολικά προχθεσινές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, κάποιες σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων από την Αλεξανδρούπολη, ως “απαραίτητη απάντηση” σε δήθεν πρόσφατες ελληνικές παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι προσπαθεί να δημιουργήσει μία αντίληψη εναντίον της Τουρκίας στη διεθνή κοινή γνώμη.

Με τίτλο «Αντίδραση Ερντογάν στον Μητσοτάκη: Είπε να μην παρεμβαίνουν τρίτοι, αλλά πήγε και μίλησε στις ΗΠΑ», η εφημερίδα Χουριέτ δημοσιεύει στη χθεσινή της έκδοση, την πληροφορία ότι κατά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΡ (19 Μαΐου) ο Τούρκος Πρόεδρος, σχετικά με τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που διαμαρτυρήθηκε για την Τουρκία στις ΗΠΑ, είπε ότι «πρέπει οπωσδήποτε να αναθεωρήσουμε το ζήτημα της στρατηγικής εταιρικής σχέσης».

«Υπάρχει πολύ μεγάλη νευρικότητα στην απέναντι πλευρά, έχει στεναχωρηθεί πολύ ο τουρκικός Τύπος, ο κ. Ερντογάν, η τουρκική πολιτική ηγεσία από τις συνεχόμενες επιτυχίες της χώρας και από την παρουσία πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Η χώρα είναι πλέον ένας πολύ ισχυρός παράγοντας σταθερότητας, ασφάλειας στη ΝΑ Μεσόγειο και στο Αιγαίο και η φωνή της ακούγεται δυνατά, παντού» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Φανερώνεται τι αποδέχθηκε ο κ. Μητσοτάκης στις ΗΠΑ με αντάλλαγμα τα χειροκροτήματα», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά στην Αλεξανδρούπολη.

«Καθίσταται ολοένα και πιο σαφές ποια ήταν η αμερικανική θέση που άκουσε ο “προβλέψιμος και δεδομένος” κ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο του ταξιδιού του: “Θα συνεχίσουμε να μην καταδικάζουμε τις τουρκικές παραβιάσεις και θα πουλήσουμε τα F16 στην Τουρκία – εσείς αγοράστε F35, συνεχίστε να στέλνετε όπλα στην Ουκρανία και να διευκολύνετε τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα”» ανέφερε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  • Δυναμιτίζει το κλίμα η Άγκυρα: Τουρκικά μαχητικά έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη – Οργή Αθήνας

Νωρίτερα είχε γίνει εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα, με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να κάνει λόγο για πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και για ενέργεια που υπονομεύει την συνοχή του ΝΑΤΟ και αποτελεί σαφή απειλή για την ΕΕ, ενώ προχώρησε στην ενημέρωση των συμμάχων και εταίρων μας.

  • Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τουρκικές υπερπτήσεις: Συζήτηση και όχι προκλητικές ενέργειες !

Η τουρκική προκλητικότητα απασχόλησε και την Ουάσιγκτον με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ζητά την αποφυγή προκλητικών ενεργειών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα ατυχήματα.

«Ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύσουν τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», ανέφερε.


https://hellasjournal.com/