6.1.22

Μαζί με τα «γεράκια» στην Λήμνο ο πρωθυπουργός: Tο μήνυμα ισχύος και όσα ειπώθηκαν για τα Block 50…

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τα “γεράκια” της 341 Μοίρας “Βέλος” μπροστά από ένα F-16 Block 50 στα readiness της Λήμνου στην 135 Σμηναρχία Μάχης

Είναι η δεύτερη φορά που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε μπροστά από οπλισμένα και έτοιμα να υπερασπιστούν την Εθνική κυριαρχία στον ουρανό του Αρχιπελάγους, F-16, δείχνοντας και με αυτό τον τρόπο την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης προς την Πολεμική Αεροπορία η οποία αναβαθμίζεται διαρκώς και αναγνωρίζεται διεθνώς.

Η πρώτη φορά ήταν κατά την Ελληνοτουρκική κρίση του 2020, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου κι όταν τα μαχητικά της 115 Πτέρυγας Μάχης είχαν «φορτωθεί», έτοιμα για οποιαδήποτε αποστολή τους ανέθετε το Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων, εφόσον απαιτούνταν.

Μετά από εκείνη την επίσκεψη στο shelter με το οπλισμένο F-16 Block 52 plus στην Κρήτη, ακολούθησαν πολλές συσκέψεις στο Μ. Μαξίμου και αποφάσεις για την αύξηση της αμυντικής ισχύος της χώρας. Αποφάσεις που προχώρησαν αρκετά, ενώ ορισμένες από αυτές προς ώρας, δεν έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της αρχικής κίνησης, ο οποίος μόλις κλείσει, οδηγεί στην αυξημένη αμυντική θωράκιση κι αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης το γνωρίζει.

  • Δυο χρόνια μετά από εκείνη την ιδιαίτερα σημαντική κρίση οι απαντήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας δεν έχουν σταματήσει να είναι ιδιαίτερα σκληρές όπου χρειάστηκε. Δυο χρόνια μετά, ανήμερα της μεγάλης εορτής της Ορθοδοξίας, των Θεοφανίων, ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στον Άη Στράτη και τη Λήμνο δεν παρέλειψε από το πρόγραμμά του να συμπεριλάβει το τετ α τετ του με τους υπερασπιστές του ουρανού του Αιγαίου και ταυτόχρονα πρεσβευτές της χώρας σε οποιοδήποτε FIR πετάξουν, ως προσκεκλημένη δύναμη μιας συμμάχου χώρας.

Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προ ημερών μήνυμά του, της Πρωτοχρονιάς, αναφέρθηκε στην ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας όπου το σχέδιό του είναι ότι προχωρά με «σύνεση και αποφασιστικότητα».

Η Πολεμική Αεροπορία είναι κοινή ομολογία στο Επιτελείο πως έχει εκτοξευτεί, πολύ μπροστά από τ’ άλλα όπλα και σε αυτήν στηρίζει σημαντικό τμήμα της άμυνας η ηγεσία. Και μάλιστα σε μια στιγμή που οι κατ’ εξοχήν αντίπαλη αεροπορία, αυτή της Τουρκίας αιμορραγεί ακατάσχετα, με διαρκώς μειούμενες διαθεσιμότητες και ιπταμένους πίσω από τα σίδερα της φυλακής.

Η διεθνής αναγνώριση της Πολεμικής Αεροπορίας

Από την μια πλευρά η ενίσχυση του αεροπορικού όπλου είναι το ένα μεγάλο κεφάλαιο που έχει βοηθήσει σ’ αυτή την εκτόξευση κι από την άλλη η επίπονη καθημερινή εκπαίδευση, η μελέτη, η ανάλυση, η σωστή καθοδήγηση των «γερακιών» από τους ανωτέρους τους, η τριβή μέσα από διασυμμαχικές ασκήσεις, ώθησε στην αναβάθμιση των αεροπόρων και την διεθνή αναγνώρισή τους από τους συμμάχους που θέλουν να βρίσκονται ολοένα και περισσότερο με τα «μπλε φτερά».

  • Αυτό έχει αποδειχτεί στον Ηνίοχο της Ελλάδας, στη Blue Flag του Ισραήλ, στην Bright Star της Αιγύπτου, στην Ocean Sky στα Κανάρια Νησιά, στην Falcon Eye στη Σαουδική Αραβία, στο TLP το αεροπορικό Νατοϊκό σχολείο κι όπου αλλού πέταξαν τα Ελληνικά μαχητικά!

Μπορεί το 2022 να θεωρείται μια χρονιά στοχοπροσηλωμένη στο Πολεμικό Ναυτικό, όμως η Πολεμική Αεροπορία δεν έχει κλείσει ακόμη τους «λογαριασμούς» του παρελθόντος παρά τις σημαντικές προσπάθειες που έκανε το αεροπορικό Επιτελείο.

 

 

Τετ α τετ Μητσοτάκη με ιπταμένους με φόντο τα F-16 Block 50

Πάντως από την 135 Σμηναρχία Μάχης στη Λήμνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφουγκράστηκε το ενδιαφέρον των ιπταμένων και μηχανικών των F-16 Block 50 της 341 Μοίρας «Βέλος» για το μέλλον των δικών τους αεροσκαφών και την πιθανή αναβάθμιση στην οποία υπολογίζει η Πολεμική Αεροπορία ώστε ν’ αυξήσει τον αριθμό των διαλειτουργικών αεροσκαφών.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός μπορεί να μην δεσμεύτηκε αλλά σημείωσε κατά την σύντονη συνομιλία που είχε με τα «γεράκια» της 341 Μοίρας, πως υπάρχει φως στο τούνελ και για τα Block 50 της 111 Πτέρυγας Μάχης της Αγχιάλου, για μια αναβάθμιση που αλλάζει τα πάντα στο αεροσκάφος, όπως ακούστηκε, πλην των ραντάρ που δεν θα είναι τα ίδια με εκείνα των 83 F-16 Viper.

Ωστόσο εφόσον έρθει το πρόγραμμα των F-16 Block 50 στη Βουλή θ’ απουσιάζουν δυο σημαντικά κομμάτια που αφορά την αναβάθμιση στο 100%. Το ένα είναι τ’ ατρακτίδια Sniper που με την έλευσή τους τα Lantirn μπορούν να πάρουν τον δρόμο προς το μουσείο αεροπορικών αντικειμένων και το δεύτερο είναι η αναβάθμιση των όπλων και του link 16, του μέσου δηλαδή που δημιουργεί την δικτυοκεντρική εικόνα σε συνολικά 121 αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας…

https://hellasjournal.com/