27.1.22

Ευτυχώς που υπάρχουν και οι ομογενείς μας… Οι νέες μάχες για τα F-16 και τον EastMed: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου


 

Ξεκίνησε μία μεγάλη προσπάθεια στην Ουάσιγκτον από Αμερικανούς βουλευτές και ομογενείς ακτιβιστές για να αποτραπεί η πώληση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Ταυτόχρονα ξεκίνησε και μία άλλη εκστρατεία, εναντίον της απόφασης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να τερματίσει την στήριξη στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed.

Οι μαζικές αυτές προσπάθειες υποστηρίζονται από αρμενικές, ινδικές και ελληνοαμερικανικές οργανώσεις. Υποστηρικτικές είναι και χριστιανικές οργανώσεις και στο τρένο αναμένεται να ανέβουν και οι Εβραιοαμερικανοί.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, με αφορμή τις πληροφορίες για “συνεννόηση” της Ουάσιγκτον με την Άγκυρα με στόχο τη βελτίωση των σχέσεων τους -και στο πλαίσιο αυτής της ανάρμοστης “συνεννόησης” περιλαμβάνονται και τα F-16:

Οι βουλευτές Φρανκ Παλόν και Γκας Μπιλιράκης, που ηγούνται της προσπάθειας, έστειλαν επιστολή στους υπουργούς Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν και Αμυνας Λόιντ Όστιν, την οποία αναμένεται να συνυπογράψουν πολλοί Αμερικανοί νομοθέτες.

Οι δύο βουλευτές αναφέρουν ότι “η έγκριση αυτής της πρότασης για την πώληση των F-16, θα είναι ως να ανταμείβουμε τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δεν τηρεί τις δεσμεύσεις του στο ΝΑΤΟ και οποίος παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα εντός και εκτός των συνόρων της Τουρκίας”.

Σημειώνουν ότι το τουρκικό αίτημα έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία η Τουρκία χρησιμοποιεί την στρατιωτική μηχανή της για να αποσταθεροποιεί την Ανατολική Μεσόγειο, την Μέση Ανατολή, τον Νότιο Καύκασο και την Βόρεια Αφρική εδώ και χρόνια.

Ο κ. Παλόν και ο κ. Μπιλιράκης τονίζουν ότι η Τουρκία συνεχίζει επίσης να χρησιμοποιεί συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400, τα οποία δυνητικά εκθέτουν σημαντικές πληροφορίες στη Ρωσία σχετικά με τα όπλα και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ.

Ο κ. Μπιλιράκης με την κ. Νικόλ Μαλιωτάκη -και οι δύο Ρεπουμπλικανοί νομοθέτες- έστειλαν επιστολή στον κ. Μπλίνκεν και για τον αγωγό EastMed, στην οποία μιλούν για υπονόμευση του.

Αναφέρουν ότι «υπονομεύοντας το έργο, η (αμερικανική) κυβέρνηση υπονομεύει τρεις από τους ισχυρότερους συμμάχους μας στην περιοχή: το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και τις ελπίδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενεργειακή ανεξαρτησία και οικονομική ευημερία».

Ο Μπιλιράκης, δήλωσε ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης Μπάιντεν στο θέμα του αγωγού EastMed είναι απαράδεκτες και υποκριτικές, καθώς όπως υπενθύμισε η αμερικανική κυβέρνηση έχει σιωπηλά αποδεχθεί τον αγωγό Nord Stream της Ρωσίας.

Μάλιστα στο σημείο αυτό επισήμανε ότι ο εν λόγω αγωγός θα εμβαθύνει περαιτέρω την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία.

Και για τα δύο αυτά θέματα αναμένουμε εξελίξεις καθώς ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ ζήτησε εξηγήσεις από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του Omega Κύπρου και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί: