22.1.22

Τουρκία: Συνελήφθη η δημοσιογράφος Σεντέφ Καμπάς για προσβολή του Ερντογάν

Πρόσβαλε τα βόδια...!!!
Juan


«Υπάρχει μια πολύ γνωστή παροιμία που λέει ότι η εστεμμένη κεφαλή γίνεται σοφότερη. Αλλά βλέπουμε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Το βόδι μπαίνοντας στο παλάτι δεν γίνεται βασιλιάς , αλλά το παλάτι γίνεται στάβλος», δήλωσε η γνωστή δημοσιογράφος 

 Τουρκικό δικαστήριο διέταξε το Σάββατο τη φυλάκιση της γνωστής δημοσιογράφου Σεντέφ Καμπάς εν αναμονή της δίκης της με την κατηγορία της προσβολής του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το CNN Turk.

Η αστυνομία συνέλαβε την Καμπάς γύρω στις 2 π.μ. (1 π.μ. ώρα Ελλάδος) και την μετέφερε αρχικά στο κεντρικό αστυνομικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης πριν τη μεταφέρει στο κεντρικό δικαστήριο της πόλης, όπου στη συνέχεια το δικαστήριο αποφάσισε υπέρ της επίσημης σύλληψής της.

Η υποτιθέμενη προσβολή είχε τη μορφή μιας παροιμίας που σχετίζεται με το παλάτι και την οποία η Καμπάς εξέφρασε τόσο σε ένα τηλεοπτικό κανάλι της αντιπολίτευσης όσο και στον λογαριασμό της στο Twitter, προκαλώντας την καταδίκη κυβερνητικών αξιωματούχων.

"Η τιμή του προεδρικού γραφείου είναι η τιμή της χώρας μας... Καταδικάζω τις χυδαίες προσβολές που έγιναν εναντίον του προέδρου μας και του γραφείου του", έγραψε στο Twitter ο Φαχρετίν Αλτούν, επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Τουρκίας.

Η Μερντάν Γιανναρντάγ, αρχισυντάκτρια του καναλιού Tele 1 στο οποίο η Καμπάς έκανε το σχόλιο, επέκρινε έντονα τη σύλληψή της.

"Η κράτησή της κατά τη διάρκεια της νύχτας στις 2 τα ξημερώματα εξαιτίας μιας παροιμίας είναι απαράδεκτη", έγραψε στο Twitter. "Αυτή η στάση είναι μια προσπάθεια εκφοβισμού των δημοσιογράφων, των μέσων ενημέρωσης και της κοινωνίας".

Ο νόμος για την προσβολή του προέδρου επισύρει ποινή φυλάκισης από ένα έως τέσσερα χρόνια.

Τον περασμένο Οκτώβριο, το ανώτατο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ευρώπης κάλεσε την Τουρκία να αλλάξει τη νομοθεσία, αφού αποφάσισε ότι η κράτηση ενός άνδρα βάσει του νόμου παραβίαζε την ελευθερία της έκφρασης.

Χιλιάδες έχουν κατηγορηθεί και καταδικαστεί για το αδίκημα της προσβολής του Ερντογάν στα επτά χρόνια από τότε που από πρωθυπουργός έγινε πρόεδρος.

Το 2020, 31.297 έρευνες ξεκίνησαν για την συγκεκριμένη κατηγορία, 7.790 υποθέσεις κατατέθηκαν και 3.325 κατέληξαν σε καταδικαστικές αποφάσεις, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Οι αριθμοί αυτοί ήταν ελαφρώς χαμηλότεροι από το προηγούμενο έτος.

Από το 2014, τη χρονιά που ο Ερντογάν έγινε πρόεδρος, ξεκίνησαν 160.169 έρευνες σχετικά με την προσβολή του προέδρου, υποβλήθηκαν 35.507 υποθέσεις και υπήρξαν 12.881 καταδίκες.

πηγή: https://www.capital.gr/   ,   https://www.protothema.gr/

__________________________

Αναρτήθηκε από τον Μιχάλη Τσολάκη